Ελλάδα Ο Ηλίας Μόσιαλος βάζει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας περί...

Ο Ηλίας Μόσιαλος βάζει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας περί εμβολίου και θανάτων

-

Στο ζήτημα του εμβολιασμού για τον κοροναϊό και την ενδεχόμενη σύνδεσή του με θανάτους αναφέρεται ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Παίρνοντας αφορμή από τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει ρυθμιστικές αρχές χωρών, σε συνδυασμό με τον τρόπο που αυτά προβάλλονται από μερίδα των ΜΜΕ, ο κ. Μόσιαλος προκειμένου να καταρρίψει κάθε θεωρία συνωμοσίας, επισημαίνει πως τα εμβόλια δεν συσχετίζονται με τους θανάτους μετά τους εμβολιασμούς.

«Δυστυχώς, μερικές φορές στην Ελλάδα η τρομολαγνεία πουλάει. Αυτό το γνωρίζουμε. Εδώ όμως συζητάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ή και άλλοι που ίσως δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν στα αγγλικά -για παράδειγμα την έκθεση που παρέθεσα στο σύνδεσμο- τρομοκρατούνται από τα νέα που ακούνε ή διαβάζουν στα ελληνικά. Δεν θέλω να το θέσω ως ζήτημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Όμως είναι σημαντικό να παρουσιάζουμε τα γεγονότα μαζί με τις εξηγήσεις που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, για όλα τα ζητήματα, πάντα» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Στις αρχές της χρονιάς και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς στη Νορβηγία, οι νορβηγικές ρυθμιστικές αρχές εξέδωσαν αναφορές εστιάζοντας στον αριθμό των εμβολιασμών, κάποια ανώνυμα δημογραφικά στοιχεία των εμβολιασθέντων και κάποια δεδομένα ασφαλείας για τα εμβόλια.

Έτσι είχε τότε δημιουργηθεί μια ανησυχία για τους θανάτους μετά τους εμβολιασμούς.

Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ή με εύθραυστη υγεία μας αφήνουν, αλλά όπως και στη Νορβηγία για την οποία είχε γίνει αρχικά πολύς θόρυβος, οι θάνατοι δεν συνδέονται με το εμβόλιο. Αυτό έλεγε και η ανάρτηση της νορβηγικής ρυθμιστικής αρχής με μεγάλη σαφήνεια. Αλλά σε ορισμένες ελληνικές ειδησεογραφικές και ιατρικές ιστοσελίδες, αυτή η διευκρίνιση της ρυθμιστικής αρχής δεν καταγράφηκε.

Στην Αγγλία, όπως και στη Νορβηγία που μόλις ανέφερα, αλλά και στις περισσότερες χώρες η καταγραφή όλων των γεγονότων που συμβαίνουν μετά τους εμβολιασμούς είναι υποχρεωτική.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν εξαιτίας των εμβολιασμών. Για την ακρίβεια, όπως έλεγα τόσο καιρό και για τις κλινικές δοκιμές ή για τις εγκρίσεις των εμβολίων, για αυτό έχουμε ρυθμιστικές αρχές. Για να καταγράφουν, να αναλύουν και να εξηγούν σε μορφή εκθέσεων και σε τακτά χρονικά διαστήματα, την πορεία και τα αποτελέσματα -εν προκειμένω- των εμβολιασμών.

Η ρυθμιστική αρχή της Αγγλίας (ΜΗRA) ήταν αντίστοιχα σαφέστατη στις εξηγήσεις που έδωσε (http://www.gov.uk/…/coronavirus-vaccine-summary-of…).

Καταρχάς ας δούμε τους αριθμούς.

Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν χορηγηθεί 9,4 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech, 8,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca και περίπου 0,6 εκατομμύρια δεύτερες δόσεις, κυρίως του εμβολίου Pfizer / BioNTech.

Για αυτούς τους εμβολιασμούς λοιπόν – μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου 2021- το MHRA έλαβε και ανέλυσε

• 29.715 αναφορές για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech που περιλαμβάνουν συνολικά 85.014 γεγονότα μετά τους εμβολιασμούς (δηλαδή μία αναφορά μπορεί να περιείχε περισσότερα από ένα συμπτώματα). Η πρώτη έκθεση ελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου 2020.

• 42.917 αναφορές για το εμβόλιο των Oxford University / AstraZeneca που περιλάμβαναν συνολικά 157.637 γεγονότα μετά τους εμβολιασμούς (αντίστοιχα, μία αναφορά
περιείχε περισσότερα από ένα συμπτώματα). Η πρώτη έκθεση ελήφθη στις 4 Ιανουαρίου 2021.

Επιπλέον, έλαβαν 288 αναφορές όπου ο τύπος του εμβολίου δεν καθορίστηκε.

Η έκθεση του ΜΗRA εξηγεί πως μέρος της συνεχούς ανάλυσης περιλαμβάνει και την (σωματοποιημένη) αξιολόγηση των φυσιολογικών ποσοστών θανάτου, για να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν συσχετισμοί για την ασφάλεια του εμβολίου.

Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας αναφορικά με τη θνητότητα από όλα τα πιθανά αίτια (και περιλαμβάνοντας και την Αγγλία και την Ουαλία), αναμένονται αρκετές χιλιάδες θάνατοι εντός των 7 ημερών μετά τα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν μέχρι στιγμής στους ηλικιωμένους.

Τι προκύπτει από την ανάλυση των αναφορών;

Το MHRA έχει λάβει 212 αναφορές για εμβολιασθέντες με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech στις οποίες ο ασθενής πέθανε λίγο μετά τον εμβολιασμό, 244 αναφορές θανάτου για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca και 4 όπου ο τύπος του εμβολίου δεν ήταν καθορισμένος. Η πλειονότητα αυτών των αναφορών αφορούσε ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό όμως που είναι το πιο σημαντικό και πρέπει να το τονίσουμε, είναι πως η ανάλυση των αναφορών δείχνει πως δεν υπάρχει συσχετισμός των εμβολίων με τους θανάτους.

Αντίστοιχα, με την Αγγλία και τη Νορβηγία, οι ρυθμιστικές αρχές στην Αυστρία -επίσης στο πλαίσιο της διαφάνειας- ανέφεραν πως έγινε αναστολή της διανομής μιας παρτίδας εμβολίων. Αλλά αντίστοιχα και αυτοί δήλωσαν πως δεν βρήκαν συσχέτιση.

Οι ρυθμιστικές αρχές, όπως είπα, οφείλουν να εξετάζουν ό,τι συμβαίνει μετά τους εμβολιασμούς. Έτσι πρέπει να γίνεται. Και ως οφείλουν το ανακοινώνουν. Αλλά ταυτόχρονα ανακοινώνουν αν τα περιστατικά σχετίζονται με τους εμβολιασμούς. Αυτό έκαναν αρχικά οι Νορβηγοί: ανακοίνωσαν θανάτους και μετά την ανάλυση διευκρίνισαν ότι δεν οφείλονταν στα εμβόλια. Το ίδιο έκαναν και οι Άγγλοι αλλά και οι Αυστριακοί: ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν τεκμηρίωση που να συνδέει τους θανάτους με τα εμβόλια.

Αυτή όμως ακριβώς η διευκρίνιση έλειπε από το ρεπορτάζ ορισμένων ελληνικών ΜΜΕ.

Να κάνω εδώ κι εγώ μια ερώτηση;

Έστω πως δεν γίνονται οι εμβολιασμοί. Τι θα γίνει; Δεν θα υπάρχουν ιατρικά περιστατικά; Θα κλείσουν τα ιατρεία και τα νοσοκομεία γιατί κανείς δεν θα χρειάζεται θεραπεία ή νοσηλεία; Δεν θα υπάρχουν ιατρικής φύσεως αναφορές; Πιστέψτε με, δυστυχώς θα υπάρχουν.

Το θέμα όμως εδώ δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι αν τα γεγονότα που παρουσιάζονται σε μία έκθεση που προκύπτει μετά από την ανάλυση -εν προκειμένω των εμβολίων- συνδέονται με τα εμβόλια. Και η απάντηση είναι σαφής: καμία ρυθμιστική αρχή μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει ότι συνδέονται. Απλά, κάνουν σωστά τη δουλειά που έχουν αναλάβει και διερευνούν τα πάντα.

Και ξαναλέω.

Αυτή η διευκρίνιση έπρεπε να είναι ο τίτλος στα πρωτοσέλιδα. Πως τα εμβόλια δεν συσχετίζονται με τους θανάτους μετά τους εμβολιασμούς.

Δυστυχώς, μερικές φορές στην Ελλάδα η τρομολαγνεία πουλάει. Αυτό το γνωρίζουμε. Εδώ όμως συζητάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ή και άλλοι που ίσως δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν στα αγγλικά -για παράδειγμα την έκθεση που παρέθεσα στο σύνδεσμο- τρομοκρατούνται από τα νέα που ακούνε ή διαβάζουν στα ελληνικά. Δεν θέλω να το θέσω ως ζήτημα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Όμως είναι σημαντικό να παρουσιάζουμε τα γεγονότα μαζί με τις εξηγήσεις που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, για όλα τα ζητήματα, πάντα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μακρόν – Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που μίλησε πρώτος μετά την υπογραφή της κοινής αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας και Ελλάδας. «Είμαστε σε...

Παραθέτει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο Λιόλιος

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου θα παραθέσει σήμερα στις 12:00 στο ΟΑΚΑ ο Βαγγέλης Λιόλιος. Ο νέος πρόεδρος της...

Νιγηρία – Τουλάχιστον 20 ψαράδες νεκροί σε αεροπορική επιδρομή

Τουλάχιστον είκοσι ψαράδες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας που είχε στόχο τζιχαντιστές στο βορειοανατολικό τμήμα...

Ατύχημα με καρτ στην Πάτρα – Κατάφερε να μιλήσει κανονικά ο 6χρονος που τραυματίστηκε βαριά

Κάθε μέρα που περνά κερδίζει και μια μάχη, ο 6χρονος Φώτης, που τραυματίστηκε βαριά και βρέθηκε διασωληνωμένος μετά το...

Κοροναϊός : Πρόβλεψη-σοκ για τα σημερινά κρούσματα από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ

Σε μια τρομακτική πρόβλεψη προχώρησε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Σήμερα είναι πιθανόν να ακούσουμε...

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή τον Σεπτέμβριο

Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται ο δεύτερος γύρος καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς