Η κρυμμένη ψυχική ομορφιά των ανθρώπων μπορεί να είναι το κλειδί για την αλλαγή της ζοφερής πραγματικότητας γύρω μας. Η διαδικασία της αναζήτησης και ανάδειξής της δίνει τη δυνατότητα νοηματοδότησης της προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο και υπαρξιακό συστημικό ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Καραγιάννη. Όπως υποστηρίζει, η αυθεντική αναζήτηση της ψυχικής ομορφιάς απαιτεί την αναμέτρηση με τον σκοτεινό εαυτό, ο οποίος μπορεί να είναι συνειδητός ή ασυνείδητος. Δεν πρόκειται μόνο για μια θεωρητική προσέγγιση αλλά για έναν επαναστατικό τρόπο ζωής που επιδιώκει την ευχαρίστηση και την αξία σε κάθε στιγμή.
Σήμερα, συχνά οι νέοι καταφεύγουν σε επιφανειακές σχέσεις και μια υπερκατανάλωση πληροφοριών, που μπορούν να τους απομακρύνουν από τον αυθεντικό εαυτό. Η αποξένωση αυτού του εαυτού από το πραγματικό βιωμένο συναίσθημα είναι νομοτέλεια και οδηγεί σε μια κατάσταση μοναξιάς εν μέσω της α-κοινωνίας. Ο νεότερος πληθυσμός, σύμφωνα με έρευνες, εκφράζει αδιαφορία προς σημαντικές καταστάσεις όπως το φλερτ και τον γάμο, δείχνοντας μια τάση απομόνωσης και ατομικότητας.
Η “θετικότητα”, μια τάση της επιφανειακής ψυχολογίας, προσφέρει απλά δικαιολογίες και αντί να ενθαρρύνει τη συνειδητοποίηση των δύσκολων συναισθημάτων, βοηθά στην αποφυγή ουσιαστικής αναμέτρησης με την αλήθεια. Αυτή η επιφανειακή προσέγγιση λειτουργεί ως ηρεμιστικό που απαλύνει την υπαρξιακή αγωνία, ενώ ο αυθεντικός εαυτός είναι αυτός που έχει καταφέρει να επεξεργαστεί τα σκοτάδια του και δεν επιτρέπει στον φόβο και την ντροπή να τον ορίσουν.
Ο μεταμοντέρνος πολιτισμός, με την πολυδιάσπαση και την υποβάθμιση της πραγματικότητας σε εικόνες, διευρύνει ακόμη περισσότερο την απομάκρυνση από τις αυθεντικές σχέσεις και τη βαθύτερη επικοινωνία. Οι ψηφιακές πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok ενισχύουν την επιφανειακή ελκυστικότητα, και οδηγούν στην παραγωγή μη ρεαλιστικών προσδοκιών και απαιτήσεων. Η ικανότητα διάκρισης και η κατανόηση των συναισθημάτων γίνονται κρίσιμες προϋποθέσεις για την ανακάλυψη της πραγματικής προσωπικής ομορφιάς.
Ο Φρόιντ είχε επεξεργαστεί την έννοια του πολιτισμού και των νευρώσεων, υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικές επιταγές προκαλούν απώθηση. Σήμερα, όμως, η κοινωνία προάγει τη σεξουαλικότητα σε τέτοιο βαθμό που οι νέοι απομακρύνονται από την αληθινή οικειότητα και προτιμούν την ανώδυνη, επιφανειακή επικοινωνία.
Πρέπει, λοιπόν, να στραφούμε στην αυθεντικότητα και να αποδεχθούμε τη μαγεία της δημιουργίας εννοιών που δίνουν νόημα στη ζωή μας, με ευθύνη για τη διερεύνηση του εαυτού μας και των σχέσεών μας. Μια επαναστατική προσέγγιση στη ζωή και τις σχέσεις μας είναι επιτακτική, καθώς η προσπάθεια αυτή θα μας επιτρέψει να δούμε πέρα από τα επικοινωνιακά φαντάσματα και να ανακαλύψουμε ξανά τη ψυχική ομορφιά που κρύβεται στον καθένα μας.
Πηγή: tanea.gr