Ως δείγμα της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα γραφεία του κόμματος την περασμένη εβδομάδα αποδεικνύουν ότι η πραγματικότητα αυτού του χώρου έχει ξεπεράσει τα παραδοσιακά όρια της πολιτικής. Παρακολουθώντας τις σκηνές εκείνες, θα μπορούσα να τις περιγράψω ως ύλη που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στην κοινωνιολογία ή την ψυχολογία. Έχω την εντύπωση ότι οι αντίστοιχες συμπεριφορές θυμίζουν έντονα παλαιότερες περιόδους της πολιτικής Ιστορίας μας, όπως αυτές των Αγανακτισμένων.
Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ εκτονώνουν την αγανάκτησή τους με βρισιές και συνθήματα. Όταν έβλεπαν τον Τσίπρα στον παρελθόν, θεωρούσαν ότι τον ήξεραν εκ των έσω, τώρα όμως τον κατηγορούν για τη δυσαρέσκεια που νιώθουν λόγω της τρέχουσας πολιτικής και την αποτυχία του Κασσελάκη να ηγηθεί. Η(ο) οπαδοί φαίνεται να έχουν ενστερνιστεί την ιδέα ότι είναι αναγκαίο να αντιτίθενται σε κάτι που θεωρούν ως «χούντα», αναζωογονώντας ένα παλιό σύνθημα.
Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι οι οπαδοί εκπαιδεύονται από τη δομή του κόμματος και βιώνουν τον φανατισμό τους, ο οποίος, παρόλα τα πισωγυρίσματα στην πολιτική τους, παραμένει δραστήριος. Τα φθηνά και επιθετικά συνθήματα που υιοθετούν σε διαμαρτυρίες έχουν ρίζες σε παλαιότερες έντονες συγκινήσεις, και ο Κασσελάκης, φαίνεται, ότι σύντομα θα γίνει ένα διακοσμητικό στοιχείο στην πολιτική σκηνή, όπως κάποτε ο Βαρουφάκης.
Από την άλλη πλευρά, είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε και θέματα όπως η φορολογία του φιλοδωρήματος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για κοινωνικό έθιμο, που έχει εδραιωθεί στην κουλτούρα μας ως ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που μας εξυπηρετούν, όπως οι σερβιτόροι και οι ντελιβεράδες.
Το σχόλιο σχετικά με τις «Κασσελίστριες», που χαρακτηρίστηκαν «λέσχη κυριών», απεικονίζει την ανησυχία γύρω από τη γυναικεία εκπροσώπηση και τη θέση τους στην πολιτική αντιπαράθεση. Ακούγεται γελοίο να γίνονται τέτοιες αντιπαραθέσεις, που θυμίζουν σκηνές από λογοτεχνικά έργα, όπως αυτά του Άλκοτ, με την κοινωνική ρητορική γύρω από το φύλο και την εξουσία να παίζει κεντρικό ρόλο.
Πηγή: tanea.gr