Ελλάδα Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Ετσι θα γλιτώσει η Ελλάδα...

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Ετσι θα γλιτώσει η Ελλάδα υπέρογκες αποζημιώσεις

-

Την ανάγκη θέσπισης ένδικου μέσου στην Ελλάδα ώστε να μην καταφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να μην πληρώνει η χώρα υπέρογκες αποζημιώσεις, ζητεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο τύπου, οι μεγαλύτερες αποζημιώσεις που καταβάλλει η Ελλάδα αφορούσε σε προσφυγές φυλακισμένων.

Στον απολογισμό που έχει γίνει για το 2020 αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην 14η Ετήσια Αναφορά της για την εποπτεία εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ ανέλυσε τα ακόλουθα στοιχεία για την Ελλάδα:

1. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο γράφημα των 10 χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό ανεκτέλεστων αποφάσεων ενισχυμένης διαδικασίας.

2. Ολοκληρώθηκε το 2020 η επιτήρηση και αρχειοθετήθηκαν111 αποφάσεις (98 επαναλαμβανόμενες και 13 πρωτότυπες),ενώ πραγματοποιήθηκαν στις ελληνικές υποθέσεις, 24 Φιλικοί Διακανονισμοί που επίσης αρχειοθετήθηκαν χωρίς να εκδοθεί απόφαση από το ΕΔΔΑ.

3. Ο συνολικός αριθμός ανεκτέλεστων υποθέσεων ελληνικού ενδιαφέροντος στο τέλος του έτους, ήταν 120 και ειδικότερα 81 επαναλαμβανόμενες και 39 πρωτότυπες. Ο αριθμός αυτός είναι ο μικρότερος της 10ετίας (ενδεικτικά ήταν 195 το 2019, 238 το 2018, 305 το 2017).

Από τις 120 αυτές υποθέσεις, 18 συνολικά (11 απλής και 7 ενισχυμένης διαδικασίας) εκκρεμούν στην Υπηρεσία Εκτέλεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για πάνω από 5 χρόνια.

4. Προστέθηκαν συνολικά 35 νέες αποφάσεις (27 επαναλαμβανόμενες και 8 πρωτότυπες). Οι επαναλαμβανόμενες αφορούν κυρίως σε προσφυγές φυλακισμένων για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

5. Καταβλήθηκαν από την Ελλάδα 2.131.421 ευρώ για αποζημιώσεις, το έτος 2020 ,ποσό που μας κατατάσσει 6ους (σε σύνολο 47 κρατών). Το 2019 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1.562.538 ευρώ.

6. Εξάλλου, από τη διεξοδική μελέτη της «Ετήσιας Αναφοράς της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης», η δράση της Ελλάδας το 2020, σε επίπεδο εκτέλεσης αποφάσεων του ΕΔΔΑ, αξιολογείται θετικά.

7.Ιδιαίτερο ρόλο στην επιτυχή πορεία της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια διαδραμάτισε, αφενός ο άρτιος χειρισμός των υποθέσεων από εξειδικευμένους στο αντικείμενο αυτό λειτουργούς του ΝΣΚ και η εξαιρετική συνεργασία τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και η δημιουργία στην Κεντρική Υπηρεσία του ΝΣΚ, Ειδικού Γραφείου ,το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, συνεργαζόμενο στενά και με την «Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ» της Βουλής.

8.Σημειώνεται τέλος, ότι ο μεγαλύτερος μέρος των αποζημιώσεων που πληρώνει η Ελλάδα, αφορά σε υποθέσεις φυλακισμένων που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Η Ελλάδα καταδικάζεται και τα υπέρογκα αυτά ποσά καταβάλλονται, γιατί δεν έχουμε θεσπίσει εθνικό ένδικο μέσο, το οποίο θα μπορούσαν να ασκήσουν οι διαμαρτυρόμενοι φυλακισμένοι και να αποφεύγεται έτσι η προσφυγή στο ΕΔΔΑ και η καταβολή αποζημιώσεων. Το ΝΣΚ έχει καταθέσει στους συναρμόδιους υπουργούς σχέδιο διάταξης για τη θέσπιση του κατάλληλου εθνικού ένδικου μέσου, με σχετική αιτιολογική έκθεση και αναμένεται σύντομα η ψήφισή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΗΠΑ: Δεν θα σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν επίθεση από τους...

Το MEGA στη βάση των ιπτάμενων ηρώων με τα Canadair

Στην καρδιά του εναέριου στόλου πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, βρέθηκε το MEGA για να φέρει σε πρώτο πλάνο τους πιλότους...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι απάντησε η ΕΡΤ για τη μη μετάδοση του αγώνα πινγκ πονγκ με τον Παναγιώτη Γκιώνη

Τους λόγους για τους οποίους δεν μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση ο αγώνας Πινγκ Πονγκ με τον Παναγιώτη Γκιώνη εξηγεί...

Φολέγανδρος: Παρακολουθούσε ο 30χρονος την Γαρυφαλλιά;

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες για το φρικτό έγκλημα στη Φολέγανδρο, όπου η 26χρονη Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε από τον...

Ιταλία : Πολιτική κρίση – Παραιτούνται υπουργοί του Ρέντσι

Το κόμμα της Italia Viva του Ματέο Ρέντσι απέσυρε δύο υπουργούς της από την κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία ηγείται...

Διευκρινίσεις για τη φορολογία των αγροτικών ενισχύσεων

Για τη φορολογική τους αντιμετώπιση απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Διευκρινίσεις για το τι...

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Δεν θα σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα...

Το MEGA στη βάση των ιπτάμενων ηρώων με τα Canadair

Στην καρδιά του εναέριου στόλου πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, βρέθηκε...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς