Επιστήμη & Τεχνολογία Νόμπελ Φυσικής στους μάγους του φωτός και των ηλεκτρονίων

Νόμπελ Φυσικής στους μάγους του φωτός και των ηλεκτρονίων

-

Τρεις επιστήμονες θα μοιραστούν το φετινό Νόμπελ Φυσικής για την παραγωγή εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός που επέτρεψαν τη μελέτη των ηλεκτρονίων στην ύλη, ανακοίνωσε την Τετάρτη η επιτροπή των βραβείων στη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο θα μοιραστούν ο Πιέρ Αγκοστίνη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με τον Ούγγρο Φέρενκ Κράουζ του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής «Μαξ Πλανκ» στη Γερμανία και την Αν Λ’Ουλιέ του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία.

Οι τρεις βραβεύονται «για πειραματικές μεθόδους που δημιουργούν παλμούς φωτός αττοδευτερολέπτων για τη μελέτη της δυναμικής ηλεκτρονίων στην ύλη» ανέφερε η επιτροπή.

Ένα αττοδευτερόλεπτο ισούται με 10-18  δευτερόλεπτα.

Το έργο των τριών φετινών νικητών επέτρεψε τη μελέτη μικροσκοπικών φαινομένων που εξελίσσονται τόσο γρήγορα ώστε ήταν μέχρι τότε αδύνατο να καταγραφούν.

«Μπορούμε πλέον να ανοίξουμε την πόρτα του κόσμου των ηλεκτρονίων» δήλωσε η ‘Εβα Όλσον, πρόεδρος της επιτροπής του Νόμπελ Φυσικής. «Η φυσική των αττοδευτερολέπτων μάς δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε μηχανισμούς που κυβερνώνται από τα ηλεκτρόνια. Επόμενο βήμα θα είναι η αξιοποίησή τους».

Υποψήφιες εφαρμογές είναι για παράδειγμα η μελέτη και ο έλεγχος της ροής ηλεκτρονίων στους ημιαγωγούς και η ανίχνευση συγκεκριμένων μορίων σε ιατρικές εξετάσεις.

Η  Αν Λ’Ουλιέ (1958, Παρίσι) έθεσε τις βάσεις το 1987, όταν ανακάλυψε ότι ο βομβαρδισμός ενός ευγενούς αερίου με υπέρυθρο λέιζερ προκαλεί την εκπομπή φωτός σε νέες συχνότητες. Η ακτινοβολία αυτή οφείλεται στην επιπλέον ενέργεια που προσφέρει το φως λέιζερ στα άτομα του αερίου.

Ο γαλλο-αμερικανός Πιέρ Αγκοστίνι κατάφερε το 2001 να παραγάγει τους πρώτους παλμούς φωτός με διάρκεια 250 αττοδευτερολέπτων.

Περίπου την ίδια εποχή, ο Φέρενκ Κράουζ (1962, Μορ, Ουγγαρία) χρησιμοποίησε μια διαφορετική πειραματική διάταξη για να απομονώσει έναν παλμό λέιζερ διάρκειας 650 αττοδευτερολέπτων.

Η ανακοίνωση των νικητών του Νόμπεκ Φυσικής έρχονται μετά το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα, το οποίο τιμά τους πρωτοπόρους των εμβολίων mRNA.

Ακολουθούν την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Λογοτεχνίας, την Παρασκευή το Ειρήνης και τη Δευτέρα το Οικονομικών.

Το Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί σε ξεχωριστή τελετή στο Όσλο της Νορβηγίας στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ για τα υπόλοιπα βραβεία η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα  στη Στοκχόλμη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ακίνητα: Στον «αέρα» αγορές με μετρητά

Μπλακάουτ στις αγοραπωλησίες ακινήτων προκαλεί η αποχή των συμβολαιογράφων με το πρόβλημα να είναι εντονότερο για όσους έχουν ήδη...

Τι είδαν πριν πεθάνουν: Οι τελευταίες ταινίες διασήμων

Ο Στάνλεϊ Στίντερ έχει χαρακτηριστεί από τον συγγραφέα Ιαν Σίνκλερ ως «στρατηγός του εντοπισμού της μαγείας στην πολιτιστική αυταρέσκεια»...

ΠΑΣΟΚ: Οκτώ προτάσεις για νέο ΕΣΥ

Με μια παρέμβαση από την Κρήτη για την αναγέννηση του ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία στη χώρα, ο Νίκος...

Αδίκησε τον εαυτό της η ΑΕΚ, θα παλέψει για τo Conference

Τι κι αν πραγματοποίησε το καλύτερο ημίχρονό της φέτος; Τι κι αν ήταν ανώτερη από την Μπράιτον σχεδόν σε...

Πώς ο Γουόκαπ θα στείλει τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Euroleague…

Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει απόψε (21:00) τον πρώτο γύρο της Euroleague κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο στο ΣΕΦ, με την ομάδα...

«Ασημένιος» ο Στέφανος Ντούσκος στο Ευρωπαϊκό

Για εκατοστά του δευτερολέπτου απώλεσε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας του Μονάχου ο Στέφανος Ντούσκος. Ο «χρυσός»...

Πρέπει να διαβάσετε

Ακίνητα: Στον «αέρα» αγορές με μετρητά

Μπλακάουτ στις αγοραπωλησίες ακινήτων προκαλεί η αποχή των συμβολαιογράφων...

Τι είδαν πριν πεθάνουν: Οι τελευταίες ταινίες διασήμων

Ο Στάνλεϊ Στίντερ έχει χαρακτηριστεί από τον συγγραφέα Ιαν...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς