Κόσμος Μυστικά ντιλ του Ιράν με Μόσχα και Πεκίνο

Μυστικά ντιλ του Ιράν με Μόσχα και Πεκίνο

-

Ολο και περισσότερο μοιάζει να ενισχύεται το τρίγωνο Ιράν, Ρωσίας και Κίνας, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τη Δύση: σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Politico, Κίνα και Ρωσία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μυστικών συνομιλιών με το Ιράν προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματά του σε υπερχλωρικό αμμώνιο, μια χημική ένωση που χρησιμοποιείται, σε συνδυασμό με άλλα καύσιμα, ως προωθητικό πυραύλων.

Μία τέτοια κίνηση θα παραβίαζε ξεκάθαρα τις κυρώσεις που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ και θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει εμμέσως τη Μόσχα να αναπληρώσει και τα δικά της εξαντλημένα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποθέματα πυραύλων.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Politico, η Τεχεράνη διεξάγει παράλληλες διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους και κυβερνητικά ελεγχόμενες οντότητες και από την Κίνα και από τη Ρωσία προκειμένου να αποκτήσει μεγάλες ποσότητες υπερχλωρικού αμμωνίου.

Οι ακριβείς ποσότητες που αναζητεί δεν είναι γνωστές, οι διπλωμάτες ωστόσο εκτιμούν πως θα ήταν αρκετές ώστε να κατασκευαστούν χιλιάδες πύραυλοι, ανάμεσά τους και πύραυλοι Zolfaghar, που έχουν βεληνεκές 700 χιλιομέτρων και έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή τόσο από το Ιράν όσο και από τους «πληρεξουσίους» του.

Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, επισημαίνουν, κάποιοι από αυτούς τους πυραύλους θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ουκρανία. Το Ιράν έχει άλλωστε ήδη εφοδιάσει μαζικά τη Ρωσία με drones που χρησιμοποιούνται εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, και έχει επίσης παράσχει συμβουλές στη Μόσχα για τρόπους παράκαμψης των κυρώσεων που αντιμετωπίζει λόγω του επιθετικού πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

 

Οι περιορισμοί

Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις όσον αφορά την παραγωγή πυραύλων.

Η ικανότητα παραγωγής της Ρωσίας, ωστόσο, υπολείπεται των στρατιωτικών αναγκών της στην Ουκρανία, ενώ η αντίστοιχη ικανότητα της Τεχεράνης έχει περιοριστεί από τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω του μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων της.

Τα οφέλη που θα είχε η Κίνα από μια τέτοια συμφωνία είναι λιγότερο προφανή. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, που επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τη Μόσχα, έχει αποφύγει να στηρίξει ανοιχτά τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, αφήνοντας όμως λιγοστές αμφιβολίες για την πραγματική του θέση: η Κίνα θέλει να διασφαλίσει ότι το Κρεμλίνο δεν θα χάσει τον πόλεμο, εν μέσω φόβων ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κατάρρευση της γειτονικής της χώρας και ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην προσφέρει στη Μόσχα στρατιωτική στήριξη: ο ανεφοδιασμός του Ιράν με υπερχλωρικό αμμώνιο είναι ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η Κίνα να βοηθήσει παρασκηνιακά τη Ρωσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ντιμπί Κεϊτά: Το «διαμάντι» του Ολυμπιακού έτοιμο να… λάμψει

Την Κυριακή το μεσημέρι (3/12) ο Ολυμπιακός Β’ πήρε μια εμφατική νίκη με σκορ 3-0 επί των Χανίων εντός...

Fitch: Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή «4άδα» με μείωση χρέους το 2024

Ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα δουν μείωση του χρέους τους το 2024 στην Ευρωζώνη κατατάσσει την Ελλάδα ο...

«Έκλαιγε και φώναζε συνεχώς τη νεκρή μαμά της» – Το δράμα των τραυματισμένων ορφανών στη Γάζα

Πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς και μαίνεται εδώ και σχεδόν...

GOV.GR: Ψηφιακός Βοηθός θα καθοδηγεί σε κάθε βήμα τους πολίτες

Ψηφιακό ξεναγό στην ενιαία ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου Gov.gr αναμένεται να «διορίσει» μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής...

Γκάφα Μπάιντεν – Έψαχνε στο ακροατήριο βουλευτή που σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο

Σε γκάφα υπέπεσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο αναζήτησε...

Ευρωζώνη: Η ανάκαμψη έχασε τη δυναμική της τον Αύγουστο

Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από τη βαθύτερη ιστορικά οικονομική κάμψη έχασε τη δυναμική της τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς