Ελλάδα Μύκονος: «Κυκλώνουν» τους δράστες της μαφιόζικης επίθεσης στον αρχαιολόγο

Μύκονος: «Κυκλώνουν» τους δράστες της μαφιόζικης επίθεσης στον αρχαιολόγο

-

«Κυκλώνουν» τους δράστες του μαφιόζικου χτυπήματος στον αρχαιολόγο, Μανώλη Ψαρρό στη Μύκονο στις 7 Μαρτίου, το οποίο έδωσε το έναυσμα να έρθει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα των αυθαιρεσιών από συμφέροντα που λυμαίνονται το νησί. Ο κ. Ψαρρός, υπάλληλος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπέστη βαριά τραύματα μετά την επίθεση και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου συνδέθηκε με συμφέροντα που θεωρούν ότι η αρχαιολογική προστασία αποτελεί «εμπόδιο» στα σχέδια τους για παρανομίες και πολεοδομικές παραβάσεις εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, της περιβαλλοντικής και της πολιτιστικής περιουσίας του νησιού.

Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά το μαφιόζικο χτύπημα σε βάρος του κ. Ψαρρού, στο στόχαστρο των Αρχών βρέθηκαν δύο άτομα ηλικίας 30-35 ετών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αστυνομία βρίσκεται κοντά στα ίχνη των δραστών έπειτα από αξιοποίηση του υλικού από τις κάμερες γύρω από το σπίτι του αρχαιολόγου αλλά και από τη διαδρομή από και προς την εργασία του και στο σημείο της υπόθεσης.

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών έχουν μπει τα οχήματα που ίσως χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες και μέσω των πινακίδων κυκλοφορίας οι αστυνομικοί επιχειρούν να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες τους.

Φαίνεται ότι οι διαρκείς έλεγχοι των αστυνομικών στη Μύκονο έχουν ενεργοποιήσει αντιδράσεις στο νησί και τα στόματα ανοίγουν ολοένα και περισσότερα στόματα.

Οι απειλές σε άλλο αρχαιολόγο και τα πολεοδομικά «όργια»

Λίγο μετά την επίθεση στον κ. Ψαρρό, άλλη αρχαιολόγος δέχθηκε απειλητικό μήνυμα με αδιανόητο υβρεολόγιο και απειλές κατά της ζωής της ίδιας και της οικογένειας της. Η αρχαιολόγος κατέθεσε μήνυση και έτσι άνοιξε ένας κύκλος συναντήσεων με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και συζήτησης ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το σύνολο των παρανομιών και των μαφιόζικων κυκλωμάτων που λυμαίνονται το νησί.

Το in έφερε στο φως παραπάνω από μία περιπτώσεις παραβιάσεων της πολεοδομικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την αρχαιολογική προστασία. Μία εξ αυτών αφορά στους περίφημους Ανεμόμυλους, δημοφιλές τοπόσημο της Μυκόνου, κάτω από τους οποίους γίνονται έργα σε «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Το συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου Μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων. Δηλαδή, το ποια μορφή θα πάρει οποιοδήποτε κτίσμα εκεί θα επηρεάσει την εικόνα που σχηματίζουν όσοι προσεγγίζουν αυτό το διατηρητέο μνημείο, αλλά και τη θέα που θα έχουν από αυτό προς τη Χώρα Μυκόνου.

Χαμός στην παραλία Πάνορμος

Το in παρουσίασε πώς σταδιακά αλλοιώθηκε η πανέμορφη παραλία του Πάνορμου στη Μύκονο. Φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 αποτυπώνουν ένα κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο της εποχής, χωρίς δόμηση, ένα εστιατόριο και μια μεγάλη παραλία. Παρότι με τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε αρκετή οικοδόμηση, εντούτοις ο χαρακτήρας μιας ανοιχτής και προσβάσιμης παραλίας διατηρήθηκε.

Ωστόσο από ένα σημείο και μετά ο χαρακτήρας της παραλίας άρχισε να αλλάζει, με επίκεντρο ένα «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» που σταδιακά άρχισε να «επεκτείνεται και προς την παραλία και προς την πλαγιά προς τα πίσω, με παρκινγκ, «πέργκολες» και διάφορες άλλες κατασκευές. Το κατάστημα αυτό είναι το Principote de Mykonos.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση απέχει  περίπου 245 μέτρα από τη ζώνη προστασία του Μαραθιού και περίπου 30-35 μ. από τη ζώνη προστασίας της Μαυροσπηλιάς.

Παρέμβαση Ντογιάκου για τη Μύκονο

Οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα όχι μόνο ελληνικών αλλά και ξένων Μέσων για φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας στη Μύκονο προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην παραγγελία του με την οποία απευθύνεται προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» την εικόνα που επικρατεί στο νησί επισημαίνοντας ότι αυτή πρέπει να εκλείψει το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Ντογιάκος στην παραγγελία του κάνει λόγο για «βαριά παραβατικότητα με καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και μάλιστα με προκλητική παραβίαση των Νόμων σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας του νησιού».

Ο ανώτατος εισαγγελέας  στην παραγγελία του επικαλούμενος  όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρεται σε «κραυγαλέα «μνημεία» οικοδοµικής αυθαιρεσίας και παρανομίας, µε απόλυτη καταπάτηση κυρίως των πολεοδομικών διατάξεων και πλήρη καταρράκωση του κύρους της Πολιτείας, τα οποία μόνο οργή και απογοήτευση µπορούν να προκαλέσουν» και επισημαίνει ότι τα αρμόδια όργανα δεν είναι δυνατόν «κατά την πλέον επιεική εκτίμηση, να υπνώττουν ή να αδυνατούν να επέμβουν.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραγγελία του αναφέρεται ονομαστικά   σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού. Παράνομες οικοδομικές εργασίες, παράνομες εκσκαφές και κατασκευές κτισμάτων ακόμα και ελικοδρομίου καθώς και  αποκλεισμός παραλίας με «τείχος» που έχει στηθεί από συγκεκριμένα μπαρ συνθέτουν την εικόνα της παραβατικότητας .Τονίζει ότι «είναι γνωστός σε όλους τοπικός εργολάβος ο οποίος συνδράμει ουσιαστικά στην ανέγερση παρανόμων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, ημέρα και νύχτα, χωρίς όµως ούτε καν να «ενοχλείται».

Θέτει μάλιστα το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί σοβαρά η εγκληματικότητα, όταν το Α.Τ. Μυκόνου στερείται μόνιμου Διοικητή και διοικείται από προσωρινούς Διοικητές, οι οποίοι υπηρετούν εκ περιτροπής και εναλλάσσονται ανά δεκαπενθήμερο»;

Ο εισαγγελέας καταλήγοντας τονίζει ότι «για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους των κρατικών υπηρεσιών στο νησί αλλά και της συντεταγµένης Πολιτείας γενικότερα, µε βάση και τα συνημμένα δημοσιεύματα, επιβάλλεται η διερεύνηση της ουσιαστικής και νομικής βασιμότητας κατ’ αρχήν των σχετικών καταγγελιών για τις παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις και στη συνέχεια για όσες αποκαλυφθούν, εξ’ ίσου σοβαρές.»

Ζητά συντονισμένη δράση και άμεση εποπτεία όλων ενεργειών των ανακριτικών οργάνων που θα εµπλακούν στις έρευνες, την οποία αναθέτει στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Αιγαίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Η ιστορική ομιλία της Μελίνας Μερκούρη για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Το διπλωματικό επεισόδιο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, η στάση του οποίου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε «απρεπής»...

Live Streaming: Η συνέντευξη Τύπου του Μαρτίνεθ ενόψει Φράιμπρουργκ

tanea.gr | ΤαυτότηταΔιαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. ΧαραλαμπόπουλοςΔιευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ ΤσατσούληΙδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.Νόμιμος...

Σεφ αποκαλύπτουν: Αυτά τα φαγητά δεν πρέπει να παραγγέλνετε ποτέ σε εστιατόρια

Το μυστηριώδες κρέας δεν βρίσκεται μόνο στις σχολικές καντίνες – ενδεχομένως να κρύβεται και κάτω από τη φαντεζί σάλτσα...

Η επανένωση των κλεμμένων

Ο πρωθυπουργός της άλλοτε Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ φέρθηκε προχθές σαν πολύ μικρός πολιτικός. Φοβούμενος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Η ανθρώπινη αντίδραση χιμπατζή όταν συναντά το νεογέννητο μετά την καισαρική

Η μαμά χιμπατζής πήρε για πρώτη φορά αγκαλιά το μωρό της δύο ημέρες μετά την καισαρική τομή που υπεβλήθη. Το...

Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες για τις πτήσεις εξωτερικού έως τις 7 Μαρτίου

Παρατείνονται έως την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα...

Πρέπει να διαβάσετε

Η ιστορική ομιλία της Μελίνας Μερκούρη για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Το διπλωματικό επεισόδιο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ,...

Live Streaming: Η συνέντευξη Τύπου του Μαρτίνεθ ενόψει Φράιμπρουργκ

tanea.gr | ΤαυτότηταΔιαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. ΧαραλαμπόπουλοςΔιευθύντρια Σύνταξης:...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς