Ελλάδα Μόσιαλος: Γιατί ο κοροναϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς...

Μόσιαλος: Γιατί ο κοροναϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους

-

Η μετάδοση του κοροναϊού είναι πολύ λιγότερο πιθανή σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι σε εσωτερικούς.

Αυτό καταδεικνύει έρευνα από την Ιαπωνία που δημοσιεύουν οι Financial Times και την οποία αναδημοσίευσε ο Ηλίας Μόσιαλος στα ελληνικά.

Συγκινητική εξομολόγηση: «Είδα να χάνονται όλα σε μια στιγμή»

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από ανίχνευση 110 ατόμων με κοροναϊό έγινε καταγράφηκε πότε ο ιός μεταφέρθηκε από τον φορέα σε μια νέα επαφή.

Μόνο 6 από τις 22 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εσωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό. Οι υπόλοιπες 16 περιπτώσεις (το 73%) τον μετέδωσαν.

Αντίθετα, 77 από τις 88 περιπτώσεις που συγχρωτίστηκαν σε εξωτερικούς χώρους ΔΕΝ μετέδωσαν τον ιό, ενώ οι υπόλοιπες 11 (το 12,5%) περιπτώσεις τον μετέδωσαν.

Τα παράδοξο της διασποράς είναι ότι οι περισσότερες δευτερογενείς λοιμώξεις παρατηρήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους παρότι μόνο το 20% των συναναστροφών συμβαίνει σε εσωτερικούς χώρους.

«Το περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία» λέει ο Muge Cebik, ερευνητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του St Andrews. «Αν η ίδια συγκέντρωση γίνει σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αυτοί που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο έχουν μεγαλύτερο ρίσκο».

Ο κύριος λόγος είναι ολοφάνερος: τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διασκορπιστούν χωρίς κίνδυνο σε εξωτερικό χώρο, ειδικά αν υπάρχει αεράκι να τα παρασύρει.

Έτσι, μπορεί να βρεθείτε σε απόσταση 2 μέτρων από κάποιον στον δρόμο, αλλά ο κίνδυνος για μετάδοση του κοροναϊού είναι μηδαμινός αφού η έκθεση σε εκνεφώματα κοροναϊού διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος επίσης και για ποδηλάτες ή δρομείς που περνάνε από κοντά μας και που αναπνέουν βαριά.

Όσοι ασκούνται μπορεί να εκπνέουν περισσότερο αέρα, αλλά η ταχύτητα της κίνησής του κάνει τον χρόνο επαφής μικρότερο, ενώ με αυτό τον τρόπο τα σταγονίδια διασπείρονται σε μεγαλύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, συνίσταται και αυτοί να κρατούν αποστάσεις.

Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους

Αντίθετα, τα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοια και αεροπλάνα δείχνουν πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κοροναϊός κατά την παρατεταμένη παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο.

Όσον αφορά στο καθημερινό μας περιβάλλον, τα σπίτια είναι πιο επικίνδυνα και ακολουθούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα εστιατόρια.

Πιο μικρή είναι η διασπορά σε γραφεία, σχολεία και υγειονομικές δομές, καθώς οι άνθρωποι κρατούν αποστάσεις και παραμένουν για λιγότερο χρόνο σε αυτούς τους χώρους.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο εξαερισμός ενός χώρου, καθώς η έλλειψη κυκλοφορίας του αέρα αυξάνει το κίνδυνο μετάδοσης. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συστήματα air condition ίσως διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Το συμπέρασμά είναι ότι δεν πρέπει να χαζολογάμε στα καταστήματα, ειδικά τα μικρά, ή άλλους μικρούς χώρους.

Ένα άλλο μάθημα είναι ότι αν θέλετε να πιείτε ή να φάτε σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο, καλό θα ήταν να προτιμήσετε τον εξωτερικό του χώρο. Αν χρειαστεί να καθίσετε μέσα, προτιμήστε ένα τραπέζι κοντά σε παράθυρο.

Επίσης, τα γραφεία ίσως πρέπει να αναδιαμορφωθούν: για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να μοιράζονται οι υπολογιστές.

Μάσκες

Η χρήση μάσκας έχει μεγαλύτερη αξία σε εσωτερικούς χώρους, έτσι ώστε να σταματούν τα σταγονίδια και να προστατεύουν τη μύτη και το στόμα όσων τις φοράνε.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να φοράμε μάσκα όταν βγαίνουμε έξω, καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός.

Η χρήση γαντιών θεωρείται επίσης περιττή. Είναι προτιμότερο απλά να αποφεύγουμε να αγγίζουμε δημόσιες επιφάνειες και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Τραμπ : Μόνο με υπεύθυνη δήλωση στις συγκεντρώσεις του – Γιατί παίρνει μέτρα

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ισπανία βγαλμένη απ’ το 2012, σκόρπισε τη Σλοβακία

Βρέθηκαν σε έναν όμιλο με Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία. Αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί του ομίλου. Κι όμως, οι Ισπανοί βρέθηκαν...

Μονή Πετράκη: «Αποτρόπαια πράξη η επίθεση με βιτριόλι»

Η επίθεση με βιτριόλι κατά Μητροπολιτών και άλλων συμπολιτών μας συνιστά αποτρόπαια πράξη. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση και καλή επάνοδο...

Πορτογαλία-Γαλλία 2-2: «Χ»άρηκαν και οι δύο

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του Euro 2020 απόλαυσαν όσοι παρακολούθησαν το ματς της Πορτογαλίας με την Γαλλία για...

Νομοσχέδιο για τα σχολεία: Θύελλα από εκπαιδευτικούς και αντιπολίτευση

Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου βρέθηκε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών»,...

Κρίστιαν Έρικσεν: Οι φωτογραφίες που καθήλωσαν τον πλανήτη

Ο Κριστιάν Ερικσεν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Φινλανδία για την πρώτη αγωνιστική της τελικής φάσης...

Κοροναϊός – Εξαδάκτυλος στο MEGA: Αύξηση στις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Mέλος Επιτροπής. Με βάση...

Πρέπει να διαβάσετε

Ισπανία βγαλμένη απ’ το 2012, σκόρπισε τη Σλοβακία

Βρέθηκαν σε έναν όμιλο με Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία. Αναμφίβολα...

Μονή Πετράκη: «Αποτρόπαια πράξη η επίθεση με βιτριόλι»

Η επίθεση με βιτριόλι κατά Μητροπολιτών και άλλων συμπολιτών...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς