Ελλάδα Μέχρι το Πάσχα θα ανοιγοκλείνει η βεντάλια των μέτρων...

Μέχρι το Πάσχα θα ανοιγοκλείνει η βεντάλια των μέτρων – Ποιο είναι το κρίσιμο στοίχημα για να κάνουμε… Ανάσταση

-

Με την χώρα να παραμένει υπό τη δαμόκλεια σπάθη του κοροναϊού, την Αττική να έχει τεθεί από τις 6 π.μ. σε καθεστώς αυστηρού lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι το Μάρτιο, και τους πολίτες να έχουν κουραστεί, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, με τον πρωθυπουργό να ορίζει ως αρχή του τέλους της περιπέτειας του κοροναϊού το Πάσχα, το οποίο φέτος πέφτει 2 Μαϊου.

Μέχρι το Πάσχα, όμως, η βεντάλια μέτρων θα ανοίγει και θα κλείνει ανά δύο εβδομάδες, εφόσον χρειάζεται.

Το κρίσιμο στοίχημα, ωστόσο, είναι αν οι πολίτες θα πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σε ποιο βαθμό και πώς θα ελεγχθούν όσοι εξακολουθήσουν να μην τα εφαρμόζουν.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια, ώστε οι 2,5 εβδομάδες  για την Αττική να είναι αρκετές.

Το τρίτο lockdown, υποτίθεται ότι θα τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου, εφόσον η πανδημία του κοροναϊού έχει υποχωρήσει, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για παράτασή του και το Μάρτιο.

Κριτήριο για το τι θα γίνεται κάθε φορά, θα είναι οι αντοχές του συστήματος Υγείας.

Η απόφαση για αυστηρό lockdown στην Αττική, άλλωστε βασίστηκε σε δύο δεδομένα: στην αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου οι δομές υγείας σταδιακά γεμίζουν, και στις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.

Οι ειδικοί, επισημαίνουν, ότι τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες, προσθέτοντας ωστόσο, πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει παράταση των περιορισμών.

«Δεν θα φτάσουν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown»

Ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο καθηγητής αναφέροντας συγκεκριμένα το ζήτημα τη μάσκας.

Εξήγησε, μιλώντας στο Σκάι, τόνισε ότι στην επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας καθώς υπάρχουν κενά και οι πολίτες δεν τις φορούν σωστά.

Από την ίδια πλευρά ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική».

Το στοίχημα

Σε κάθε περίπτωση, ένα κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, είναι αν οι πολίτες θα πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σε ποιο βαθμό και πώς θα ελεγχθούν όσοι εξακολουθήσουν να μην τα εφαρμόζουν.

Με κλειστά τα σχολεία και καταστήματα, περιορίζεται η κινητικότητα τώρα, ενώ πλέον εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή τηλεργασίας,  δε θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν βεβαίωση μετακίνησης από τους εργοδότες μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ, όπως σημείωσε μιλώντας στο MEGA, η  Γ.Γ. Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία

Από σήμερα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση, οπότε δεν υπάρχει θέμα μετακίνησης των γονιών. Το κλείσιμο των σχολείων είναι και η βασική διαφορά των μέτρων που τίθενται σε ισχύ σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό. Κάναμε κάθε προσπάθεια για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία» σημείωσε  η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά. «Ξέρουμε πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες για παιδιά και οικογένειες, όμως η επιδημιολογία επιβάλλει αυτό το μέτρο, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση των περιστατικών και των νοσηλειών, ενώ αναμένεται αύξηση των κλινών ΜΕΘ Covid».

«Ότι συμβαίνει στην κοινότητα, αντανακλά και στα σχολεία. Στα σχολεία συνήθως η μόλυνση έρχεται απέξω. Δεν κλείνουν τα σχολεία γιατί έχουμε περισσότερα κρούσματα σε σχολεία, αλλά γιατί επιβάλλεται γενικός περιορισμός για να μειωθούν οι δραστηριότητες» πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, συμπληρώνοντας πως οι γονείς με τις άδειες ειδικού σκοπού θα μπορέσουν να παραμείνουν στο σπίτι και να εργαστούν με τηλεργασία, προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις του πληθυσμού.

Παράλληλα, η κ. Τσολιά αναφέρθηκε στη βρετανική μετάλλαξη και την αυξημένη μεταδοτικότητά της, σημειώνοντας ότι η αύξηση υπολογίζεται σε περίπου 30%, ενώ τόνισε πως υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, είναι πιθανό» συμπλήρωσε.

Κριτήριο η συμμόρφωση στα μέτρα

Η υιοθέτηση της νέας κατάστασης από τους πολίτες, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν τη διάρκεια των μέτρων.

«Κάθε lockdown έχει άλλη αποτελεσματικότητα ανάλογα με το πως θα φερθούν οι απλοί πολίτες. Αν δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό το lockdown θα γίνει γρήγορα αποτελεσματικό. Διαφορετικά θα χρειαστεί η κυβέρνηση να παρατείνει τα μέτρα» σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ.

«Πρέπει να αναχαιτίσουμε την επιδημία, να μειώσουμε τον ρυθμό αύξηση, τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση… Τουλάχιστον μια εβδομάδα ίσως και παραπάνω για να δούμε μείωση. Το lockdown αυτό έχει ένα βασικό στόχο. Τώρα το lockdown έρχεται μαζί με τα εμβόλια.

»Αν κερδίσουμε έστω ένα μήνα, θα έχουμε προλάβει να εμβολιάσουμε περισσότερους Έλληνες σε ευπαθείς ομάδες. Η κύρια θνητότητα είναι ηλικιωμένοι στη χώρα. Τρεις χιλιάδες κρούσματα τον Νοέμβρη μπορεί να σήμαιναν 100 θανάτους. Τρεις χιλιάδες κρούσματα μέσα Μαρτίου θα σημαίνουν 60-5ο θανάτους γιατί οι υπερήλικες θα είναι εμβολιασμένοι. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε αυτό τον χρόνο» εξήγησε.

Ερωτηθείς για τις διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία, τόνισε: «Περίπου από τους 100 ανθρώπους που νοσηλεύονται, γύρω στο 10% χρειάζεται ΜΕΘ. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές, έτσι κατά ποσοστό 10% αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι. Υπάρχει σχέδιο από το Υπουργείο να αναπτυχθούν κι άλλες κλίνες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τροχαίο ατύχημα στην Κοζάνη – 71χρονος παρέσυρε πεζή και την εγκατέλειψε τραυματισμένη

Σοκαρισμένη είναι η πόλη της Κοζάνης από το τροχαίο που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου. Ένας ηλικιωμένος...

Πλεύρης – Δωρεάν τα μονοκλωνικά αντισώματα όταν θα έρθουν στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις μελέτες για τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισώματων, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα...

Κωνσταντίνα Κούνεβα στο MEGA – Δεν έχω συνηθίσει τον εαυτό μου στον καθρέφτη

Η επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, ξύπνησε μνήμες από παρόμοια περιστατικά που κατά το παρελθόν είχαν συγκλονίσει...

«Χρόνια πολλά Μυρτώ μου» – Συγκινεί η ευχή της μητέρας της εννιά χρόνια μετά την άγρια επίθεση

Ανήμερα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, η μαμά της Μυρτώς της Πάρου μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους τις ευχές της για...

Κοροναϊός: Νέα αυστηρότερα μέτρα στα Χανιά

Με τον κοροναϊό να εξαπλώνεται ραγδαία στην Ελλάδα προκαλώντας συναγερμό στις αρχές, σε βαθμό που ανάγκασαν το υπουργείο Υγείας...

Ελληνικό εστιατόριο στη Βαλτιμόρη αρνήθηκε να εξυπηρετήσει αφροαμερικανούς πελάτες

Την ώρα που σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει ξεσπάσει κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, μετά τη δολοφονία...

Πρέπει να διαβάσετε

Πλεύρης – Δωρεάν τα μονοκλωνικά αντισώματα όταν θα έρθουν στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις μελέτες για τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισώματων,...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς