Κάθε χρόνο, η 16η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού. Για φέτος, το επιλεγμένο θέμα εστιάζει στο «Δικαίωμα στην τροφή για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον». Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της πρόσβασης σε ασφαλή, θρεπτική και οικονομικά προσιτή τροφή για όλους. Αν και η παραγωγή τροφίμων παγκοσμίως επαρκεί για τον πληθυσμό, το 10% των ανθρώπων συνεχίζει να υποφέρει από πείνα.
Ταυτόχρονα, παρατηρούνται ανησυχητικά ποσοστά παχυσαρκίας και μη μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Έτσι, η ανάγκη υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών προτύπων καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ, και μια από τις βασικές αλλαγές που πρέπει να προωθήσουμε είναι η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, με τη βοήθεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 11-13 Οκτωβρίου 2024, παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και τη χρήση αυτών των γλυκαντικών. Στο Δορυφορικό Συμπόσιο του συνεδρίου, η Καθηγήτρια Μαρία Χασαπίδου ανέφερε ότι υπάρχουν 11 εγκεκριμένα γλυκαντικά στην Ευρώπη, των οποίων η ασφάλεια έχει μελετηθεί εκτενώς. Σύμφωνα με μετααναλύσεις κλινικών μελετών, αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και στην απώλεια βάρους όταν αντικαθιστούν τη ζάχαρη, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ο Κυριάκος Ρέππας παρουσίασε τη μελέτη SWEET, με συμμετοχή 341 ενηλίκων και 38 παιδιών. Δυο ομάδες συμμετεχόντων ακολούθησαν διαφορετικούς διατροφικούς σχεδιασμούς, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν γλυκαντικά έλεγχαν καλύτερα την πρόσληψη ζάχαρης και διατηρούσαν μεγαλύτερο ποσοστό των χαμένων κιλών.
Από την πλευρά της, η Βίκυ Πυρογιάννη επεσήμανε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλή και έχουν υποστεί αυστηρή αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές τροφίμων στην Ευρώπη. Η Ημερήσια Αποδεκτή Πρόσληψη για την ασπαρτάμη, για παράδειγμα, είναι 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώνει συνήθως ο μέσος άνθρωπος.
Κατά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, επισημάνθηκε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την τερηδόνα, ούτε ανασηκώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Είναι απαραίτητο να τα θεωρούμε ως εργαλείο στη διατροφή μας για τη μείωση της ζάχαρης και να μας βοηθούν στον έλεγχο θερμίδων και βάρους, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν έχουν μαγικές ιδιότητες.
Πηγή: tanea.gr