Ελλάδα Manpower : Πότε και σε ποιους κλάδους αναμένονται προσλήψεις...

Manpower : Πότε και σε ποιους κλάδους αναμένονται προσλήψεις στην Ελλάδα

-

Συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο καταγράφουν 430 Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup.

Με το 14% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 11% να προβλέπει μείωση και το 74% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που προκύπτουν ανέρχονται σε +3%.

Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμώνονται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το 39% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει πως θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ παγκόσμια το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 41%.

Από τους Έλληνες εργοδότες που προβλέπουν επιστροφή στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των επόμενων 12 μηνών, η ισχυρότερη τάση προέρχεται αυτούς που ανήκουν στον Τουρισμό (58%), τις Κατασκευές (44%) και την Πρωτογενή Παραγωγή (40%).

«Αντιμετωπίζοντας το δεύτερο κύμα του κοροναϊού, η μελλοντική έρευνα για τις προθέσεις των προσλήψεων των εργοδοτών το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφανίζει ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά, αναδεικνύοντας την χώρα μας ως την ισχυρότερη σε προθέσεις προσλήψεων εργαζομένων σε ολόκληρη την ευρύτερη περιφέρεια EMEA. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κλάδους που αντεπεξήλθαν και στο πρώτο lockdown όπως των Κατασκευών και της Βιομηχανίας καθώς και των Χρηματοοικονομικών και Ασφαλειών οι προσλήψεις φαίνονται πιο ισχυρές.

Στον τομέα του Τουρισμού, η κατάσταση παραμένει ασταθής εάν και προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται ελαφρώς με θετικό πρόσημο. Οι προκλήσεις της διαχείρισης των ανθρώπων μας όπως η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, η επιλογή ενός σωστού μείγματος στρατηγικής διοίκησης τους, η επιλογή και στελέχωση των τεχνολογικών ταλέντων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που όλοι μας έχουμε κληθεί να φέρουμε εις πέρας είναι πιο κρίσιμες από ποτέ και απαιτούν την προσοχή μας.», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Οι εργοδότες προσδοκούν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων και στους επτά κλάδους οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +19%.

Οι εργοδότες του τομέα των Κατασκευών επίσης καταγράφουν αξιοσημείωτα σχέδια προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +12%, ενώ Προοπτικές της τάξης του +11% καταγράφονται σε δύο κλάδους – στον τομέα Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, και στον τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών επίσης προβλέπουν σταθερές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +7%, ενώ Προοπτικές +2% και +1% καταγράφονται στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) και στον τομέα του Τουρισμού, αντίστοιχα.

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Αναμένονται αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων σε τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το προσεχές τρίμηνο. Την ισχυρότερη αγορά εργασίας αναμένουν οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρουν υγιείς Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +24%.

Παράλληλα, Προοπτικές της τάξης του +11% και +8% καταγράφονται στις κατηγορίες των Μεσαίων και Μικρών επιχειρήσεων, ενώ οι εργοδότες των Πολύ Μικρών επιχειρήσεων αναμένουν αβέβαιο κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -1%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες των Μικρών επιχειρήσεων καταγράφουν βελτίωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στις Μεσαίες όσο και στις Μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν σχετικά σταθερές προοπτικές προσλήψεων.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Σε 34 από τις 43 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup, οι εργοδότες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε επτά χώρες και επικράτειες, ωστόσο, οι εργοδότες αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό απασχολουμένων, ενώ αμετάβλητη αγορά εργασίας προβλέπεται να καταγραφεί σε δύο.

Η πρόθεση προσλήψεων ενισχύεται σε 32 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αποδυναμώνεται σε έξι και παραμένει αμετάβλητη σε πέντε. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες σε 33 χώρες και επικράτειες καταγράφουν ενισχυμένες προθέσεις προσλήψεων, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ενισχύονται σε έξι και παραμένουν αμετάβλητες σε τέσσερις. Κατά το προσεχές τρίμηνο, η ισχυρότερη δραστηριότητα προσλήψεων προβλέπεται από τους εργοδότες σε Ταϊβάν, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία και Βραζιλία. Οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων αναμένονται σε Παναμά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Αυστρία και Χονγκ Κονγκ.

Αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται από τους εργοδότες σε 19 από τις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ μείωση των απασχολουμένων αναμένεται σε πέντε, και αμετάβλητη δραστηριότητα προσλήψεων σε δύο. Οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 18 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμώνονται σε 24 χώρες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο καταγράφονται σε Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία, ενώ από τους εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία και την Αυστρία σημειώνονται οι πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Οργή Πετρούνια κατά της ΕΡΤ: «Ατόπημα και άδικο»

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε μια ακόμη σπουδαία πρόκριση στον τελικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, με μια...

Βίλες στη Μύκονο: Φοροδιαφυγή – μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά «φάντασμα»

Τεράστια έκταση φοροδιαφυγής αποκάλυψαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για γραφεία, που είναι κρυμμένα σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές των Νοτίων...

Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια απειλεί σπίτια

Δύο μεγάλες φωτιές μαίνονται το μεσημέρι του Σαββάτου στην Εύβοια και στην Επίδαυρο. Η πυρκαγιά στην Εύβοια φαίνεται να είναι...

Έρευνα: Σχεδόν το 16% των Ελλήνων πιστεύει στη θεωρία συνωμοσίας του 5G

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για την ψυχική υγεία αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας μέσα στην πανδημία παρουσίασε κατά τη...

Μόσιαλος, Σύψας εξηγούν τι σημαίνει η αναστολή δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης

Στους λόγους για τους οποίους θεωρεί «καλό νέο» την αναστολή δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, αναφέρθηκε...

Συγκλονιστική αποκάλυψη για τον Έρικσεν: «Επέστρεψα στη ζωή… γ@@@το, είμαι μόλις 29 ετών»

Ο Γερμανός γιατρός της UEFA, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στον Κρίστιαν Ερικσεν, όταν ο Δανός...

Πρέπει να διαβάσετε

Οργή Πετρούνια κατά της ΕΡΤ: «Ατόπημα και άδικο»

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε μια ακόμη σπουδαία πρόκριση στον...

Βίλες στη Μύκονο: Φοροδιαφυγή – μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά «φάντασμα»

Τεράστια έκταση φοροδιαφυγής αποκάλυψαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για γραφεία,...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς