Πολιτική ΛΑΡΚΟ: «Προσχεδιασμένο έγκλημα του μεγάρου Μαξίμου», καταγγέλλει η αντιπολίτευση

ΛΑΡΚΟ: «Προσχεδιασμένο έγκλημα του μεγάρου Μαξίμου», καταγγέλλει η αντιπολίτευση

-

Σε υψηλούς τόνους, οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

Πριν από λίγο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας, ενώ παράλληλα η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

«Σήμερα, το όραμα της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ υλοποιείται στο ακέραιο, μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 -που σπάσατε αυγά, κύριε Βρούτση- η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 40%, την περικοπή δώρων, την περικοπή επιδομάτων, την πλήρη εγκατάλειψη του εργοστασίου, τη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, με συνέπεια την παραγωγική απαξίωση της εταιρείας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης σημειώνοντας πως όποιος γνωρίζει τους εργαζόμενους της περιοχής, ξέρει πολύ καλά ότι «κάνουν το σταυρό τους», πριν μπουν στο εργοστάσιο, καθώς δύο χρόνια τώρα δεν εκτελούνται ούτε οι τυπικές, οι αυτονόητες συντηρήσεις.

«Μεθοδεύσατε χθες, τη λήψη απόφασης από την πλευρά των εργαζομένων για τη συναίνεση στην τροπολογία. Αποτύχατε. Προσπαθείτε διαρκώς να διασπάσετε το μέτωπο των εργαζομένων. Σας έχουν καταλάβει, όμως, και θα αποτύχετε και στις υπόλοιπες προσπάθειές σας. Από τις υποσχέσεις για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πού βρεθήκαμε; Στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, με μία τροπολογία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «προσχεδιασμένο έγκλημα», έμπνευσης του μεγάρου Μαξίμου, έκανε λόγο η Τόνια Αντωνίου, η οποία έλαβε τον λόγο σήμερα στην ολομέλεια, από τη θέση της ειδικής αγορήτριας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Η ΛΑΡΚΟ, μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2020 να εντάξει τη ΛΑΡΚΟ σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και ουσιαστικά να την κλείσει ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα της Μαξίμου ΑΕ. Μέσα σε συνθήκες στις οποίες οι τιμές του νικελίου είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας, αποδεικνύεται ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της ήταν μια συνειδητή μεθόδευση απαξίωσής της, καθώς η απώλεια εσόδων από τη χαμένη παραγωγή των τελευταίων ετών ήταν και είναι τεράστια», είπε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που επισήμανε ότι το κόμμα της κάλεσε κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο ή σε τμηματική λειτουργία.

«Καλέσαμε την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις εξυγίανσης της επιχείρησης ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές, όπως είπα και πριν, αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά», είπε η Τόνια Αντωνίου για να διαπιστώσει:

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει καμία διάθεση να μετακινηθεί από την προειλημμένη απόφασή της να κάνει δωράκια σε κολλητούς με κρατικό χρήμα, στέλνοντας τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό. Όπως και στο ζήτημα των τραπεζών, λειτουργεί ως ο ντίλερ των μεγάλων και μικρών ιδιωτικών συμφερόντων της χώρας εις βάρος των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των ευάλωτων πολιτών μας. Το ίδιο κάνει ακριβώς και στη ΛΑΡΚΟ».

Σήμερα, το αίτημα για ενιαία λειτουργία της «ΛΑΡΚΟ», με εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλων των θέσεων εργασίας παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει την τροπολογία την ώρα της μεγάλης ανόδου των τιμών του νικελίου, γεγονός που δείχνει ότι παραμένει ένας θησαυρός, που κάτω από άλλες συνθήκες πραγματικά θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πλουτοπαραγωγική δύναμη για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού.

«Γι’ αυτό άλλωστε θέλουν να αρπάξουν τη ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία. Το έγκλημα, λοιπόν, αυτό έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εργαλείο τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Την απαξιώσατε, τη συκοφαντήσατε εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να κάνετε τους αναγκαίους εκσυγχρονισμούς, με αποκορύφωμα αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια που εντάθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ειδική εκκαθάριση με στόχο την εκποίηση», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης και υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως έχει προτείνει και προτείνει και σήμερα το ΚΚΕ.

«Είναι εμβληματικό, όσον αφορά τη μεθόδευση και το περιεχόμενο, αυτό που κάνετε για τη ΛΑΡΚΟ, πέραν του ότι αφήνετε ανθρώπους χωρίς σπίτι, χωρίς τροφή», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25. «Μιλάμε για πάνω από χίλιους ανθρώπους σε πέντε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, τους αφήνετε χωρίς αύριο, ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους, τα χέρια τους. Τα εργατικά ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ ήταν κάτι καθημερινό. Όποιος στοιχειωδώς έχει πάει στις κινητοποιήσεις, θα δει ανθρώπους να τους λείπουν δάχτυλα, να τους λείπουν μέλη. Έχουν δώσει την ψυχή και το σώμα τους για τη ΛΑΡΚΟ και τους πετάτε έτσι με μια μονοκοντυλιά στον δρόμο, στον Καιάδα της ανεργίας», είπε και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «μαφιόζικη πρακτική» και «εξαπάτηση της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας:

«Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον των αντίστοιχων απολύσεων που είχε προτείνει τότε ο διαχειριστής. Η δίκη ήταν για τις 6 Μαΐου, πήγε ο διαχειριστής -δική σας επιλογή- και ζήτησε αναβολή των ασφαλιστικών μέτρων για τις 17 Ιουνίου, επειδή θα γίνονταν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους. Πριν ολοκληρωθούν αυτές οι διαβουλεύσεις, που ποτέ δεν κάνατε, φέρατε την τροπολογία, για να σταματήσετε τη διαδικασία, αυτήν τη φορά μην επιτρέποντας στο δικαστήριο να αποφανθεί επί των μέτρων σας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΚΚΕ: «Αντιλαϊκά τα προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από την κοστολόγησή τους»

«Για να καταργηθούν οι άδικοι φόροι, πρέπει κάποιος να χάσει, πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν 300%...

Κόσοβο: Οι αρχές δεν αποκλείουν νέες εκλογές στους δήμους όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι

Το Κόσοβο είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο να διεξαχθούν νέες εκλογές σε τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου όπου πλειοψηφούν οι...

Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Φλωρινιώτης

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιάννης Φλωρινιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο με πνευμονικό...

ΣΥΡΙΖΑ για θάνατο γυναίκας στην Κω: Η χώρα χρειάζεται νέο ΕΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών

«Το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός ανθρώπου στην Κω σε καρότσα φορτηγού επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μας...

Εμβόλιο : Στις 2 Απριλίου «ανοίγουν» τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 65-69, όπως ανακοίνωσε κατά...

Ινδονησία: Έκαναν ομαδικό διαλογισμό σε παραλία και πνίγηκαν από τα κύματα

Τουλάχιστον 10 Ινδονήσιοι, που έκαναν διαλογισμό σε μια παραλία, έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή,...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς