Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο πόλεμος που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, έχει προκαλέσει τρομακτικές ανθρωπιστικές συνέπειες, με 116.300 θανάτους σε Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024. Οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από έρευνα της Σοφίας Σταματοπούλου-Ρόμπινς, επίκουρης καθηγήτριας στο Κολέγιο Μπαρντ των ΗΠΑ, που ανέλυσε δεδομένα του ΟΗΕ.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Costs of War” του Πανεπιστημίου Μπράουν, εντοπίζει 53.887 θάνατους που προέρχονται από πολεμικές συγκρούσεις, αλλά ιδιαίτερα επισημαίνει τον μεγάλο αριθμό έμμεσων θανάτων. Σύμφωνα με την έρευνα, 67.413 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει από πείνα και την έλλειψη προσβάσιμης ιατρικής φροντίδας για χρόνια νοσήματα, ενώ οι συνολικοί θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν δραματικά λόγω των επιπτώσεων στον πληθυσμό.
Οι έμμεσοι θάνατοι που απορρέουν από την καταστροφή δημόσιων υποδομών, τη μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και βασικές υγειονομικές υπηρεσίες αναμένονται να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. Η μελέτη υποδεικνύει ότι οι θάνατοι αυτοί δεν συμβαίνουν άμεσα, αλλά θα προκύψουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού παραμένουν ανικανοποίητες.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι ιδιαίτερα δραματική, με το 90% του πληθυσμού, πάνω από 1,9 εκατομμύριο άτομα, να έχει εκτοπιστεί και να διαμένει σε προσωρινά καταφύγια. Το 96% των κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ 2,15 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμα επίπεδα πείνας. Η ποσότητα του διαθέσιμου νερού έχει μειωθεί στο 94%, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα σε λιγότερα από 5 λίτρα την ημέρα ανά άτομο.
Συγχρόνως, τα νοσοκομεία της Γάζας είναι σε δεινή κατάσταση, με μόνο 4 από τα 36 να μην έχουν υποστεί ζημιές. Η κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών είναι εφιαλτική, με περισσότερους από 880 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως μέσω επιθέσεων από Ισραηλινούς στρατιώτες.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει περιορίσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, περιορίζοντας την προμήθεια τροφίμων και άλλων αναγκαίων προϊόντων στο κατεχόμενο έδαφος. Από τον Οκτώβριο 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο 2024, μόλις 5.300 φορτηγά τροφίμων έφτασαν στη Γάζα, σε σύγκριση με τις 17.400-20.880 που θα είχαν φτάσει σε μια προπολεμική περίοδο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης συνυπεύθυνες για την κατάσταση αυτή, καθώς, όπως αποκαλύπτει σχετική έκθεση, έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 22,76 δισ. δολ. σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και σχετικές περιοχές.
Πηγή: tanea.gr