Η María Elena Cárdenas είναι 76 ετών και διαμένει σε ένα δημοτικό καταφύγιο στην οδό Amargura, στην παλιά αποικιακή πόλη της Αβάνας στην Κούβα. Προσπαθεί να επιβιώσει στα τελευταία δύσκολα 24ωρα, μαγειρεύοντας με ξύλα που έχει συλλέξει από το δρόμο. «Ξέρετε, εμείς οι Κουβανοί τα καταφέρνουμε όσο καλύτερα μπορούμε», δήλωσε σε συνέντευξή της στον Guardian. Η επιλογή του καταφύγιου ήρθε λόγω της κατάρρευσης του σπιτιού της, κάτι που είναι συνηθισμένο σε περιοχές της πόλης που πλήττονται από φτώχεια.
Η κυβέρνηση της Κούβας έχει προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να αποκαταστήσει το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, το οποίο έχει υποστεί διακοπές από τις 17 Οκτωβρίου. Αν και ο δήμος έχει στείλει τρόφιμα στους πολίτες, οι διακοπές ρεύματος φτάνουν έως και 20 ώρες ημερησίως, επηρεάζοντας τη ζωή των κατοίκων, οι οποίοι βρίσκονται σε μια κατάσταση φόβου και ανασφάλειας. «Το φαγητό χαλάει και η παροχή νερού αποτυγχάνει», τόνισε η Cárdenas.
Στο κέντρο της κρίσης βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Antonio Guiteras, ο οποίος είναι παλιός και ταλαιπωρημένος. Η οικοδομή του και ο εξοπλισμός του έχουν σοβαρές ελλείψεις, με τον κίνδυνο να παραλύσει όλο το ηλεκτρικό δίκτυο. Σύμφωνα με έναν συνταξιούχο μηχανικό από τον σταθμό, η αποκατάστασή του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, απαιτώντας τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να τεθεί ξανά σε λειτουργία.
Η κυβέρνηση παραδέχεται την άθλια κατάσταση της ενεργειακής υποδομής, επιρρίπτοντας ευθύνες στο 62χρονο εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Miguel Díaz-Canel αναγνωρίζει ότι η «οικονομική και ενεργειακή δίωξη» καθιστά δύσκολη την πρόσβαση σε καύσιμα και απαραίτητους πόρους. Η υποστήριξη της Κούβας από συμμάχους όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα έχει μειωθεί, exacerbating the crisis.
Αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση, οι κάτοικοι παραμένουν υπομονετικοί, αν και η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους. Ο Julio César Rodríguez, 52 ετών, δήλωσε: «Ακόμα και όταν τα πράγματα είναι άσχημα, γελάμε. Αλλά αυτό είναι πραγματικά κακό». Στις τελευταίες μέρες, ελάχιστες ήταν οι διαμαρτυρίες, με τον κόσμο να φαίνεται εξαντλημένος και η κατάσταση να ενισχύει τον έλεγχο από την κυβέρνηση, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχτεί «απρεπείς» συμπεριφορές.
Η κρίση επηρεάζει επίσης το απαρχαιωμένο σύστημα ύδρευσης, που έχει αποτύχει να λειτουργήσει λόγω των διακοπών ρεύματος. Έχουν αναφερθεί σοβαρές ελλείψεις σε πόσιμο νερό, με πάνω από 600.000 κατοίκους σε ανάγκη. Οι κάτοικοι της Αβάνας ανακαλούν μνήμες από τους δύσκολους καιρούς, όπως αυτούς της κυβέρνησης Κάστρο, και σχεδιάζουν πώς θα αντεπεξέλθουν σε μια πιθανή επανάληψη της κρίσης.
Ο γύρος εκφοβισμού δημοσιογράφων, που έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό, έχει οδηγήσει σε αναγκαστικές αποχωρήσεις από τη χώρα, με τη Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει φυλακίσεις πολιτών για τις απόψεις τους. Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύπλοκη, με τον επίκαιρο αναδυόμενο ιδιωτικό τομέα να προσπαθεί να επιβιώσει, την ώρα που οι προσδοκίες για την αναγέννηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι αβέβαιες. Πηγή: tanea.gr