Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα εντείνει τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Ο Νετανιάχου φαίνεται πρόθυμος να συνεχίσει τις επιθέσεις, με πληροφορίες από το CNN να αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σχεδιάζουν μικρής κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πιθανή μια περιορισμένη χερσαία εισβολή, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις μετακινούνται στα βόρεια σύνορα. Παρόλα αυτά, το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έχει λάβει τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει αυτή η κίνηση.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των IDF, Πίτερ Λέρνερ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία εισβολή, ενώ οι Times of Israel αναφέρουν ότι ο στόχος είναι να επιστρέψουν 60.000 κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ. Ο ανώτατος στρατηγός του Ισραήλ, Herzi Halevi, ανέφερε επίσης ότι η χώρα προετοιμάζεται για την είσοδο χερσαίων δυνάμεων, ενώ νωρίτερα ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είχε εκφράσει την ελπίδα να αποφευχθεί μια τέτοια ενέργεια.
Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Roni Kaplan, τόνισε ότι οι μάχες δεν θα σταματήσουν με τον θάνατο του Νασράλα, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του λόγω της σύγκρουσης. Ο Kaplan ανέφερε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιθέσεις μέχρι να σταματήσει η Χεζμπολάχ να παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη της συλλογής πληροφοριών, ειδικά μετά τον πόλεμο του 2006, ενισχύοντας τις υπηρεσίες του όπως η Μοσάντ και η Μονάδα 8200. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει νέα εργαλεία για την καλύτερη παρακολούθηση των επικοινωνιών της Χεζμπολάχ και έχουν εφαρμόσει στρατηγικές για την αποστολή πληροφοριών στους στρατιώτες και την αεροπορία άμεσα. Χρησιμοποιούν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προηγμένους δορυφόρους για την παρακολούθηση κινήσεων στον Λίβανο.
Οι δεσμοί μεταξύ της Μονάδας 8200 και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν γίνει πιο ισχυροί, ενισχύοντας τις πληροφορίες σχετικά με κοινούς αντιπάλους, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Η Ιερουσαλήμ εκμεταλλεύεται την εγγύτητα του Λιβάνου, εισάγοντας μυστικούς κομάντος για ευαίσθητες αποστολές. Οι πρώην αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η δυνατότητα του Ισραήλ να διεξάγει τέτοιες επιχειρήσεις το ξεχωρίζει από άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.
Πηγή: tanea.gr