Ο Ζιλ Κεπέλ, γνωστός αναλυτής των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και της ριζοσπαστικοποίησης του Ισλάμ, παρουσίασε την πρόσφατη εργασία του με τίτλο «Γάζα, Ισραήλ και Δύση», η οποία κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Κλειδάριθμος» (μετάφραση: Αριστέα Κομνηνέλλη). Στο βιβλίο του, αναλύει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τη συνδέει με τη γενικευμένη σύγκρουση ανάμεσα στον «παγκόσμιο Νότο» και τον Βορρά, η οποία αποδίδεται από πολλούς ως αποικιοκρατική και ισλαμοφοβική.
Ο Νετανιάχου, αν και είχε σοβαρές αποτυχίες στο παρελθόν, φαίνεται να είναι στρατηγικά νικητής, επιτυγχάνοντας στρατιωτικές νίκες εναντίον της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων. Η σύλληψη και εξόντωση σημαντικών στελεχών της Χεζμπολάχ ενίσχυσε την εικόνα του ως ηγέτη, όμως η δημοτικότητα του είναι επίσης προϊόν των ενεργειών του στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Ωστόσο, η στρατηγική του Νετανιάχου περιλαμβάνει στοιχεία που συνδέονται με την χρηματοδότηση της Χαμάς για να διατηρήσει μια γκρίζα οικονομία εντός του θύλακα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ανησυχία για την ηθική απώλεια που υφίσταται το Ισραήλ διεθνώς, έχοντας προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις με απώλειες τόσων πολλών Παλαιστινίων. Επιπλέον, η επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ δεν αρκεί αν δεν αποδυναμωθεί πλήρως ο λεγόμενος «άξονας της αντίστασης», που περιλαμβάνει και το Ιράν.
Καθώς η Χεζμπολάχ δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, το Ιράν εμφανίζεται πιο εκτεθειμένο στη σύγκρουση. Με αλλαγές στην πολιτική του Ιράν, μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι, οι ελίτ της χώρας φαίνεται ότι αναζητούν εναλλακτικές προσεγγίσεις, υποδεικνύοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι γεμάτη προκλήσεις. Οι επιθέσεις του Ισραήλ αναμένεται να συνεχιστούν επιλεκτικά, μπορεί να εμπλέκουν στρατηγικούς στόχους όπως τα πετρελαϊκά διυλιστήρια.
Στο μέλλον, τα αποτελέσματα της σύγκρουσης μπορεί να έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε άλλες χώρες, όπως φαίνεται να συμβαίνει με την κατάσταση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο εν μέσω των εξελίξεων στον διεθνή πολιτικό σκηνικό.
Πηγή: tanea.gr