Μια αποκαλυπτική έρευνα από το BBC αίρει την αυλαία γύρω από τη λειτουργία των δικτύων διακίνησης μεταναστών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους διακινητές, το συνολικό κόστος για τη διαμετακόμιση ανέρχεται σε 15.000 €, ένα “πακέτο” που περιλαμβάνει μια φουσκωτή λέμβο, εξωλέμβιο κινητήρα και 60 σωσίβια, με στόχο τη διάσχιση της Μάχης.
Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται η πιο θανατηφόρα για τις διελεύσεις από το κανάλι, με πάνω από 28.000 ανθρώπους να έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι με μικρές, υπερφορτωμένες βάρκες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Με τη νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υπόσχεται σφοδρές επιθέσεις στις συμμορίες, η Γερμανία έχει αναδειχθεί σε κύριο κόμβο αποθήκευσης σκαφών και κινητήρων για αυτά τα περάσματα προς τη Μ. Βρετανία, όπως επιβεβαίωσε η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Βρετανίας.
Ο ρεπόρτερ του BBC, φορώντας κρυφή κάμερα, προσποιείται τον μετανάστη που ονομάζεται “Hamza” και έχει επικοινωνήσει με έναν διακινητή, τον Αμπού Σαχάρ, μέσω WhatsApp για μήνες. Ο Σαχάρ του δείχνει μια φουσκωμένη λέμβο που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι “καινούργια” και αποθηκευμένη σε μια μυστική τοποθεσία κοντά στο Έσσεν. Καθώς περπατούν, ο Σαχάρ αποφεύγει να πάει στην αποθήκη γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ “ριψοκίνδυνο”.
Οι διακινητές φαίνεται ότι διαθέτουν επαρκή αυτοπεποίθηση, μιλώντας για την ικανότητά τους να μεταφέρουν εξοπλισμό στο Καλαί σε χρονικό διάστημα τριών έως τεσσάρων ωρών, υπαινισσόμενοι ότι χρησιμοποιούν τους αυτοκινητοδρόμους, παρά τους κινδύνους. Έχουν προσδιορίσει τη Γερμανία ως στρατηγική τοποθεσία για την αποθήκευση και προετοιμασία των σκαφών, γεγονός που τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τις πιο αυστηρά ελεγχόμενες παραλίες της βόρειας Γαλλίας.
Γενικότερα, οι διακινητές προμηθεύονται τα σκάφη από την Κίνα, τα οποία μεταφέρονται στην Τουρκία πριν φτάσουν στην Ευρώπη. Μάλιστα, οι πληρωμές πραγματοποιούνται συχνά μέσω του συστήματος Hawala, που αποφεύγει τις τυπικές τραπεζικές διαδικασίες, βασιζόμενο σε ένα δίκτυο πρακτόρων για τις μεταφορές χρημάτων. Στο τέλος της συνάντησης, ο δημοσιογράφος λαμβάνει και φωνητικά μηνύματα στα αραβικά, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή του σε αυτή την επικίνδυνη δραστηριότητα.
Πηγή: tanea.gr