Η ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή έχει άμεσες συνέπειες, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Η τιμή του πετρελαίου έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη ημέρα, καθώς η απειλή ισραηλινών αντιποινών εντείνει τους κινδύνους για τις ενεργειακές προμήθειες της περιοχής. Η τιμή του Brent έχει ξεπεράσει τα 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το West Texas Intermediate παραμένει κοντά στα 71 δολάρια. Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών για την ασφάλεια αυτού του πολύτιμου εμπορεύματος.
Η κατάσταση αυτή ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά επηρεάζει και την κοινωνική δομή της περιοχής. Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, πάνω από 1,2 εκατομμύριο Λιβανέζοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με περισσότερους από 100.000 να έχουν ήδη προσπαθήσει να περάσουν στη Συρία, δημιουργώντας ένα νέο κύμα προσφύγων που αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Ευρώπη. Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες αναμένονται να δεχθούν το βάρος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι ελληνικές αρχές έχουν θέσει τη χώρα σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, αναπτύσσοντας σχέδια σε δύο άξονες: πρώτον, τη συνέχιση της αυστηρής επιτήρησης των συνόρων, και δεύτερον, την επιτάχυνση των επισκευών στις δομές φιλοξενίας μεταναστών που παρουσιάζουν φθορές. Αυτή τη στιγμή, οι δομές στην Ελλάδα έχουν πληρότητα 50%, με στόχο να προστεθούν άμεσα 25.000 θέσεις φιλοξενίας.
Οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης δεν φαίνονται να αποδίδουν καρπούς. Η δήλωση του ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ υποδεικνύει ότι οι συνέπειες για το Ιράν θα είναι σοβαρές, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Παρά τις συνεχείς ενδεχόμενες επιθέσεις κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει καθαρά δηλώσει ότι μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι στο τραπέζι.
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της κατάστασης. Στη Γαλλία, υπήρξαν συλλήψεις ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται σε ιρανικές συνωμοσίες για επιθέσεις, ενώ στη Γερμανία, το Ιράν φέρεται να έχει στρατολογήσει εγκληματικές οργανώσεις για επιθέσεις σε εβραϊκά ιδρύματα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στην Ελλάδα, όπου η ασφάλεια προσώπων και χώρων που σχετίζονται με την εβραϊκή κοινότητα έχει ενισχυθεί σημαντικά.
Η κατάσταση στην περιοχή συνεχίζει να είναι τεταμένη, και καθώς οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις καθυστερούν, οι εξελίξεις παραμένουν απρόβλεπτες. Η δυνατότητα περαιτέρω στρατιωτικών εντάσεων ή ανθρωπιστικής κρίσης θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Πηγή: tanea.gr