Σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από πληροφορίες, οι περισσότεροι επιθυμούν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, συχνά δεν υπάρχει διάθεση για ακρόαση. Η διανοητική ταπεινοφροσύνη μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, καθώς ενθαρρύνει την αναγνώριση των περιορισμών μας και την ιδέα ότι δεν μπορούμε πάντα να έχουμε δίκιο. Όπως ανέφερε ο καθηγητής ψυχολογίας Ιγκόρ Γκρόσμαν, αυτή η διανοητικότητα «σε βοηθά να ξεπεράσεις την κατηγορηματικότητα και τη σκέψη σε άσπρο-μαύρο».
Η ταπεινότητα μπορεί να είναι κρίσιμη σε περιβάλλοντα γεμάτα διαφωνίες, όπως κατά τη διάρκεια γιορτινών συγκεντρώσεων. Αν οι άνθρωποι καταφέρουν να εστιάσουν στην κοινή ανθρωπιά, όπως παρατήρησε ο Γκρόσμαν, μπορούν να βρουν κοινούς τόπους, αναγνωρίζοντας ότι όλοι μοιράζονται τον ίδιο κόσμο.
Η έρευνα της Ελίζαμπεθ Κρουμρέι Μανκούσο, καθηγήτριας ψυχολογίας, έδειξε ότι οι πιο διανοητικά ταπεινοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να διαθέτουν χαρακτηριστικά που ευνοούν την απόκτηση νέας γνώσης, όπως η περιέργεια και η στοχαστική σκέψη. Ακόμη και σε ένα πείραμα που αξιολόγησε την εξοικείωση των συμμετεχόντων με γενικές γνώσεις, αυτοί που εμφάνιζαν διανοητική ταπεινοφροσύνη είχαν περισσότερες γνώσεις και λιγότερες ψευδείς παραδοχές.
Ωστόσο, από την μελέτη προκύπτει και η «επίδραση σεμνότητας», δηλαδή η τάση των ταπεινών ατόμων να υποτιμούν τις ικανότητές τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ταπεινοφροσύνη δεν συνεπάγεται έλλειψη αυτοεκτίμησης—μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις γνώσεις μας, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να κάνουμε λάθη.
Η διανοητική ταπεινοφροσύνη είναι επίσης σημαντική για τη συνεργασία και για την αποφυγή παραπληροφορίας ή θεωριών συνομωσίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η ταπεινότητα συσχετίζεται με κοινωνικές αξίες όπως η ενσυναίσθηση και η διάθεση να ακούμε τους άλλους, και μπορεί να συμβάλει στη συγχώρεση και την επίλυση συγκρούσεων.
Αν και το παράδειγμα των πιο ταπεινών πνευματικά ηγετών μπορεί να αποδεικνύεται αντιφατικό με τις προσδοκίες του κόσμου, η έρευνα δείχνει πως η αποδοχή των λαθών μπορεί να ενισχύει την εικόνα μας αντί να την υπονομεύει.
Πηγή: tanea.gr