Η Ιταλία έχει επαναφέρει ένα μέτρο που σχετίζεται με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς των μαθητών, το οποίο προκαλεί ανησυχίες για την ενίσχυση της επιθετικότητας εναντίον των εκπαιδευτικών. Το μέτρο, που αναφέρεται στους «βαθμούς για τη συμπεριφορά», επιτρέπει στα σχολεία να αποβάλλουν μαθητές με βάση τη συμπεριφορά τους, ανεξαρτήτως των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων. Συγκεκριμένα, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που θα λάβουν πέντε ή λιγότερους από 10 βαθμούς στη συμπεριφορά τους θα αποτυγχάνουν στο έτος, ενώ οι μαθητές του Λυκείου με μόλις έξι βαθμούς θα υποχρεούνται να κάνουν τεστ πολιτικής αγωγής.
Η πολιτική αυτή περιλαμβάνεται σε ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ιταλικό κοινοβούλιο και έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Ο υπουργός Παιδείας, Giuseppe Valditara, από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης της ατομικής ευθύνης και του σεβασμού στα δημόσια αγαθά. Από την πλευρά της, η Μελόνι έχει δηλώσει ότι το μέτρο θα συμβάλει στην αποκαθιστώντας το σεβασμό στα σχολεία.
Καθώς τα κρούσματα επιθετικότητας κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν αυξηθεί κατά 110% από την αρχή του έτους, οι νέες διατάξεις περιλαμβάνουν και πρόστιμα για πράξεις βίας ενάντια στο σχολικό προσωπικό, ύψους από 500 έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Antonello Giannelli, πρόεδρο του ANP (Ένωση Διευθυντών Σχολείων), οι μαθητές πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και τις συνέπειες των πράξεών τους.
Ωστόσο, κριτικές έχουν εκφραστεί από τις φοιτητικές οργανώσεις, όπως η δήλωση του Tommaso Martelli που αναφέρει ότι το μέτρο προωθεί μια αυταρχική και ποινική κουλτούρα. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό μέτρο της εποχής Μουσολίνι είχε καταργηθεί σταδιακά από τη δεκαετία του 1970 και πλήρως το 2000. Οι επικριτές του νέου νόμου, όπως η Anna Ascani από το Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούν ότι η νέα ρύθμιση σηματοδοτεί μία επικίνδυνη επιστροφή σε παλαιότερες εποχές.
Πηγή: tanea.gr