Εντυπωσιακή μείωση κατά 47% καταγράφηκε στις πωλήσεις αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για την αντικατάσταση των λεβήτων αερίου, γεγονός που ασκεί αυξημένη πίεση στην «πράσινη ατζέντα» της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντλιών Θερμότητας (EHPA), κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024 πωλήθηκαν μόλις 765.000 αντλίες θερμότητας στις 13 μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Σουηδία, οι οποίες συνθέτουν το 80% της αγοράς.
Η πτώση αυτή είναι σημαντική, καθώς οι πωλήσεις από 1,44 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι μειώθηκαν αισθητά. Οι λιγότερες επιδοτήσεις και οι μειωμένες τιμές φυσικού αερίου έχουν περιορίσει τα κίνητρα των νοικοκυριών να στραφούν από τους λέβητες φυσικού αερίου. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι λιγότερες από 1,5 εκατ. μονάδες θα πωληθούν το 2024, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2019 μετά από μια αρχική αύξηση.
Ο Paul Kenny, επικεφαλής της EHPA, τόνισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση της αγοράς και κάλεσε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεσες δράσεις. Η Επιτροπή είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει ένα «σχέδιο δράσης» για την υποστήριξη των επενδύσεων σε αντλίες θερμότητας, το οποίο αναμενόταν να δημοσιευθεί στα τέλη του 2023, αλλά καθυστέρησε παρά τις εκκλήσεις από 15 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γαλλίας.
Η Γερμανία, η οποία φιλοδοξούσε να ηγηθεί στη μετάβαση προς τη νέα τεχνολογία, είδε τη στρατηγική της να ανατρέπεται, όταν ο νόμος που εισήχθη πέρυσι για να ενθαρρύνει την αντικατάσταση των παλαιών λεβήτων με αντλίες θερμότητας προκάλεσε αντιδράσεις από το κοινό. Οι κυβερνητικές πολιτικές και η σταθερότητα των οικονομικών παραμένουν κρίσιμες για την αποδοχή νέων τεχνολογιών από τους καταναλωτές.
Η υιοθέτηση αντλιών θερμότητας, οι οποίες θεωρούνται μια βιώσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις οικιακές θερμάνσεις, έχει περιοριστεί από παράγοντες όπως το υψηλό κόστος, η έλλειψη εξειδικευμένων εγκαταστατών και οι εναλλαγές στα κυβερνητικά προγράμματα επιδοτήσεων. Οι επενδύσεις στον τομέα αυξήθηκαν κατά 75% την περίοδο 2020-2023, αν και οι δαπάνες έχουν μειωθεί με την πτώση των επιδοτήσεων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.
Συνολικά, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τομέας αντλιών θερμότητας αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες δυσκολίες που έχει η Ευρώπη στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης. Ο Luke Sussams, αναλυτής της Jefferies, χαρακτήρισε την κατάσταση επίκαιρη, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της πολιτικής σταθερότητας και των οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση των καταναλωτών στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Πηγή: tanea.gr