Μέλη της ακτιβιστικής ομάδας Just Stop Oil έκαναν μια πράξη βεβήλωσης στο Βρετανικό Μουσείο, πιστεύοντας ότι αυτό θα προσελκύσει την προσοχή του κοινού για τις ενέργειές τους. Οι διαδηλωτές φόρεσαν ένα πορτοκαλί γιλέκο στο μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Δήμητρας, που χρονολογείται από το 350 π.Χ. έως το 330 π.Χ., και τοποθέτησαν δίπλα του ένα συννεφάκι ομιλίας με το μήνυμα «just stop famine».
Η ομάδα Just Stop Oil δημοσίευσε ανακοίνωση στον ιστότοπό της, αναφέροντας ότι η προκλητική αυτή ενέργεια πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί της 25ης Οκτωβρίου. Παρά την ενέργεια αυτή, το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε ότι το άγαλμα δεν υπέστη ζημιές και οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν κανονικά στη γκαλερί. Ένας εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper ότι το μουσείο σέβεται το δικαίωμα διαμαρτυρίας, αρκεί να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των αντικειμένων και των επισκεπτών.
Η Just Stop Oil απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με άλλους φορείς για να σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μέχρι το 2030. Η δήλωση περιλαμβάνει επίσης μια πρόσφατη ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από 44 ειδικούς από 15 χώρες, που προειδοποιεί για την πιθανή κατάρρευση της Ατλαντικής Μεσημβρινής Αντιστρεφόμενης Κυκλοφορίας, με τις επικίνδυνες συνέπειες για τη γεωργία στην Ευρώπη.
Ένας εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε: «Λιμός ή ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο; Τι θα γίνει; Η κλιματική κρίση απειλεί την επισιτιστική μας ασφάλεια και οι εν δυνάμει επιπτώσεις θα γίνονται όλο και χειρότερες όσο συνεχίζουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα». Επίσης, τόνισε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή στην Αγγλία, καθώς και στις περιοχές του Λεσότο, του Μαλάουι, της Ναμίμπια, της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε, όπου η απώλεια καλλιεργειών έχει οδηγήσει σε κήρυξη εθνικής καταστροφής.
«Αν νομίζετε ότι η πείνα υπάρχει μόνο σε άλλα μέρη, ξανασκεφτείτε το», κατέληξε ο εκπρόσωπος. «Η πλούσια χώρα μας δεν θα μας προστατεύσει από αυτό που έρχεται. Μια κατάρρευση των ωκεάνιων ρευμάτων του Ατλαντικού θα πλήξει τη δυνατότητά μας να καλλιεργούμε τρόφιμα. Δεν μπορείς να φας χρήματα».
Πηγή: tanea.gr