Ο περασμένος μήνας αποδείχθηκε ότι ήταν ο δεύτερος πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ένα έτος που προβλέπεται σχεδόν σίγουρα να καταγραφεί ως το θερμότερο στην ιστορία. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο ήταν η δεύτερη υψηλότερη, σύμφωνα με το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus. Οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι καταστροφικές καταιγίδες, τα οποία καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, έχουν συνδεθεί με την αύξηση των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, Σαμάνθα Μπέρτζες, εξηγεί ότι τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που κανονικά θα παρατηρούνταν σε ολόκληρο τον μήνα. Οι θερμότερες συνθήκες της ατμόσφαιρας ενδέχεται να επιδεινώνουν τα περιστατικά των ακραίων βροχοπτώσεων, με τον κίνδυνο αυτών να συνεχίζει να αυξάνεται.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τυφώνες των τελευταίων εβδομάδων, όπως ο Ελίν και ο Κράθον, έχουν προκαλέσει μεγάλη καταστροφή σε περιοχές της νοτιοανατολικής ΗΠΑ και της Ταϊβάν αντίστοιχα. Επιπλέον, καταστροφές παρατηρήθηκαν και στην Ευρώπη λόγω της καταιγίδας Μπόρις, ενώ στην Ασία οι τυφώνες Γιαγκί και Μπεμπίνκα άφησαν πίσω τους εκτενή καταστροφή. Φονικές πλημμύρες πλήγησαν αρκετές χώρες, όπως το Νεπάλ και η Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το Copernicus, η περίοδος από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έχει ήδη σημειώσει υψηλά ρεκόρ, καθιστώντας σχεδόν βέβαιο ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες παρουσίασαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής. Οι κλιματικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το ήμισυ αυτή τη δεκαετία για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κοντά στους 1,5 βαθμούς.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται όχι μόνο αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και τα φαινόμενα της παγίδευσης θερμότητας στην ατμόσφαιρα και στις θάλασσες. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς και οι θερμότεροι ωκεανοί οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάτμιση των υδάτων, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και προκαλεί εντονότερες καταιγίδες.
Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, η θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί κατά 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με τα δεδομένα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).
Πηγή: tanea.gr