Θα φανεί αν η Αυστρία θα ενταχθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ όπου οι πολίτες θα έχουν δώσει αναλογικά τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ακροδεξιά, καθιστώντας την την πιο ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη. Θα είναι άραγε το τρίτο κράτος μετά την Ιταλία και την Ολλανδία, όπου ένα ακροδεξιό κόμμα θα κυριαρχεί στην κυβέρνηση; Αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν στις εκλογές της χώρας, με 6,3 εκατομμύρια πολίτες να έχουν δικαίωμα ψήφού.
Η ετυμηγορία της κάλπης την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, θα καθορίσει τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς, και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) του Χέρμπερτ Κικλ θα μπορέσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση. Οι πιθανότητες να γίνει ο Κικλ ο νέος καγκελάριος φαντάζουν μικρές, καθώς τα περισσότερα υπόλοιπα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν συνεργασία μαζί του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, έχει επίσης τονίσει ότι θα αρνούνταν να τον ορκίσει.
Όλοι επικαλούνται το παρελθόν του Κικλ, που περιλαμβάνει σφοδρές επιθέσεις και προκλητικές δηλώσεις κατά καιρούς. Συγκεκριμένα, στα χρόνια της θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών, είχε εκφράσει απόψεις που αμφισβητούσαν τις συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ενασχόληση του με το ακροδεξιό κόμμα και η λογογραφία του υπέρ του Γεργκ Χάιντερ ενδυναμώνουν την αμφιβολία για την ικανότητά του να συνεργαστεί με άλλα κόμματα.
Η πιθανότητα σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του κυβερνώντος ÖVP και των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) είναι ένα από τα πιο επικρατέστερα σενάρια, με τα δύο κόμματα να κατέχουν τις δεύτερες και τρίτες θέσεις στις δημοσκοπήσεις. Ίσως μάλιστα να προστεθεί και ένα τρίτο κόμμα, οι Πράσινοι ή το NEOS, για να ενισχύσουν την κυβέρνηση. Πάντως, οι αναλυτές δεν αποκλείουν την επανάληψη του ολλανδικού μοντέλου, με τον Κικλ να παραμένει εκτός κυβέρνησης.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η αυστριακή Ακροδεξιά έχει αποδείξει τη ανθεκτικότητά της, καθώς 24 χρόνια πριν υπήρξε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που συνεργάστηκε με ακροδεξιό κόμμα στην κυβέρνηση, προξενώντας θύελλα αντιδράσεων. Ο Κικλ, με την αντισυστημική του προσέγγιση, έχει καταφέρει να απομακρύνει από την πολιτική σκηνή προηγούμενα σκάνδαλα που είχαν επηρεάσει το FPÖ και την κυβέρνηση.
Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι οι πρώτοι ηγέτες του FPÖ είχαν διασυνδέσεις με τα SS, όπως και οι γονείς του Χάιντερ, που επαινούσε δημόσια την οικονομική πολιτική του Χίτλερ.
Πηγή: tanea.gr