Ελλάδα Κοροναϊός : Το επίκεντρο της πανδημίας μετατοπίζεται στη βόρειο...

Κοροναϊός : Το επίκεντρο της πανδημίας μετατοπίζεται στη βόρειο Ελλάδα – Στο κόκκινο η Θεσσαλονίκη

-

Διαρκής «αποκέντρωση» και μετατόπιση των κρουσμάτων από την Αττική προς τη βόρειο και δυτική Ελλάδα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ και τον σχετικό αναλυτικό επιδημιολογικό χάρτη του τελευταίου δεκαημέρου που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των επονομαζόμενων «ορφανών» κρουσμάτων ανήλθε στο 59% από το 45-50% που ήταν μέχρι προ μερικών εβδομάδων, δείγμα ότι ο μηχανισμός ιχνηλάτησης δεν μπορεί ν αντιμετωπίσει το επονομαζόμενο «δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Ακόμη, ο μέσος όρος των ημερησίων θανάτων έχει πλέον σταθεροποιηθεί άνω των 10, στο πιο ανησυχητικό στοιχείο από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Το τελευταίο πενθήμερο λοιπόν από τα 2.313 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, τα 880 πλέον έχουν εντοπισθεί στην Αττική, σε ποσοστό δηλαδή 42% επί του συνόλου, όταν αυτό το «μερίδιο» του λεκανοπέδιου στους συνολικούς φορείς όλης της ώρας ήταν της τάξης περίπου του 60%. Αντιθέτως παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται η Κοζάνη, τα Ιωάννινα και η Καστοριά , ενώ συσσώρευση ασθενών παρατηρείται σε Λάρισα, Σέρρες, Αχαΐα και Πέλλα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα του τελευταίου δεκαημέρου 10-19 Οκτωβρίου στην Αττική εντοπίστηκαν 1.802 κρούσματα (σ.σ. περίπου 180 κάθε ημέρα). Με όριο συναγερμού – να υπάρχουν δηλαδή περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό – τα 187 κρούσματα.

Στη Θεσσαλονίκη κατεγράφησαν το ίδιο χρονικό διάστημα 409 κρούσματα δηλαδή 41 κάθε ημέρα με όριο τους 55 νοσούντες για να μην υπάρξει αυτή η υπέρβαση. Μέχρι προ ολίγων ημερών στη Θεσσαλονίκη καταγράφονταν μόνο 5-15 κρούσματα.

Στην Κοζάνη, στην Καστοριά και στα Ιωάννινα υπήρξαν το τελευταίο δεκαήμερο αντιστοίχως 232, 182 και 101 νέοι φορείς του Covid-19 που σημαίνει πολλαπλάσιοι νοσούντες από το «φράγμα» των 50 ανά 100.000 κατοίκους.

Στη Λάρισα κατεγράφησαν 72 νοσούντες (μέσος όρος 7 κάθε ημέρα) όταν το συγκεκριμένο όριο είναι τα 14 κρούσματα, ενώ στις Σέρρες (σ.σ. που δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα σημαντική επιβάρυνση) οι διαγνώσεις για covid-19 το χρονικό διάστημα από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα ήταν 51. Με μέσο όρο τους πέντε φορείς κάθε ημέρα, όταν το όριο με βάση τον πληθυσμό των 176.430 κατοίκων του νομού είναι τα εννέα περίπου κρούσματα κάθε 24 ώρες.

Στην Κορινθία και στην Πέλλα τα κρούσματα του τελευταίου δεκαημέρου ήταν αντιστοίχως 45 και 43. Δηλαδή μέσος όρος 4, 5 και 4, 3 διαγνώσεις κάθε ημέρα όταν το όριο συναγερμού είναι τα 7, 4 κι 6, 8 κατ’ αντιστοιχία των δύο περιοχών, κρούσματα την ημέρα.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Νικολόπουλος: «Αυτός είναι ο λόγος που αποχώρησα από το κόμμα του Τράγκα»

«Κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον λαό και να μας αποστερήσει την ελεύθερη διακίνηση...

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

«Η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, που προωθείται με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αποτελεί υλοποίηση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της...

Τσεχία: Νεκροί και τραυματίες μετά από ισχυρό ανεμοστρόβιλο

Ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχασε χθες τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ένας ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε σπίτια στην νοτιοανατολική...

Τένια Μακρή: Ξεκαθαρίζει τι εννοούσε με το «γοητευτική προσωπικότητα ο πιλότος»

Πλήθος αρνητικών σχολίων προκάλεσε στα social media η δήλωση της σχετικά με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, τον καθ ομολογία δολοφόνο της...

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την απελευθέρωση των 18 αλιέων που κρατούνταν στη Λιβύη

Την απελευθέρωση των 18 αλιέων, μεταξύ των οποίων αρκετοί Ιταλοί, οι οποίοι κρατούνταν στη Λιβύη από τον περασμένο Σεπτέμβριο,...

Η συνέντευξη Τύπου του Ολυμπιακού ενόψει Ομόνοιας

LIVE – H Συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με την Ομόνοια! / LIVE – Press Conference for the match...

Πρέπει να διαβάσετε

Νικολόπουλος: «Αυτός είναι ο λόγος που αποχώρησα από το κόμμα του Τράγκα»

«Κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία...

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

«Η μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, που προωθείται με...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς