Ελλάδα Κοροναϊός και διακοπές: Τι πρέπει να προσέξουμε

Κοροναϊός και διακοπές: Τι πρέπει να προσέξουμε

-

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, και Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, αναφορικά με την πορεία του κοροναϊού στη χώρα, τι πρέπει να προσέχουμε στις διακοπές μας, αλλά και τι να περιμένουμε σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο.

«Είναι αλήθεια ότι μετά τη μεγάλη ύφεση που υπήρξε στη χώρα μας, και την αραίωση της ενημέρωσης, και εμείς αραιώσαμε στις τηλεοράσεις, και τα ΜΜΕ χαλάρωσαν, ο κόσμος πήρε μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Παρά το ότι οι οδηγίες υπήρχαν από την αρχή», σημείωσε ο κ. Γώγος, τονίζοντας ότι «το μήνυμα τώρα είναι σαφές ότι η μάσκα στους κλειστούς χώρους χρειάζεται. Στον ΠΟΥ υπήρχε μία σύγχυση, ότι η μάσκα δεν ήταν απαραίτητη στην αρχή. Είχαμε όμως το lockdown, οπότε ο κόσμος κρατούσε αποστάσεις, και υπήρχε και έλλειψη μασκών στα νοσοκομεία που είχαν τεράστια ανάγκη σε παγκόσμια κλίμακα. Στη συνέχεια οι οδηγίες άλλαξαν, ο κόσμος βγήκε έξω, και μπήκε η οδηγία της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά σε μέρη που υπήρχε συνωστισμός».

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο, ο κ. Κούβελας τόνισε ότι «δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί εμβόλιο και φάρμακο. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει τελειώσει μια διαδικασία της φάσης 1 της κλινικής μελέτης σε υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι ανέπτυξαν αντισώματα και αύξησαν και την κυτταρική τους ανοσία. Αυτοί οι άνθρωποι που εξετέθησαν στον εμβόλιο ήταν περίπου 1000. Αυτοί που πήραν το εμβόλιο είχαν κάποια συμπτώματα γρίπης και αύξησαν τα αντισώματα και την κυτταρική ανοσία. Αν εκτεθούν στον πραγματικό ιό δεν ξέρουμε σε τι επίπεδο και σε τι βάθος θα τους προστατεύσει το εμβόλιο. Αυτοί ούτως ή άλλως δεν θα είχαν πρόβλημα από τον κοροναϊό. Όταν περάσουμε από τις πειραματικές φάσεις σε αυτά που λέμε πραγματικού κόσμου δεδομένα θα πρέπει να το δώσουμε σε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται. Αυτοί μπορεί από την ίδια την αντίδραση στο εμβόλιο να κινδυνεύουν όπως κινδυνεύουν από τον ιό».

«Στην πειραματική φάση δεν θα χρησιμοποιηθούν ευάλωτες ομάδες. Θα πρέπει να έχει ήδη αδειοδοτηθεί το εμβόλιο. Αν τελειώσουν με επιτυχία τα πειράματα έκθεσης, το οποίο δεν είναι και πολύ πιθανό, θα το δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Για το θέμα των εμβολίων υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Από τις πρώιμες φάσεις έχουμε θετικά αποτελέσματα στην ανοσοποίηση. Έχουμε κάποια φάρμακα, ανοσοτροποποιητικά. Δεν έχουμε ένα πολύ καλό αντιικό φάρμακο. Θέλουμε μια καλή παρακολούθηση και υποστήριξη. Για αυτό λέμε ότι είναι κρίσιμο να έχουμε ΜΕΘ», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γώγος σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο και στα φάρμακα κατά του ιού, προσθέτοντας ότι «για να εφαρμοστεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να τρέξει καλά η φάση τρία. Πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα».

Τι πρέπει να προσέξουμε στις διακοπές

Αναφερόμενος στο θέμα των διακοπών και το τι θα πρέπει να προσέχουμε, ο κ. Κούβελας είπε ότι «δεν κινδυνεύουν οι νέοι. Αυτό που θα συμβούλευα τον γιο μου θα ήταν να προσέξει αν πάει διακοπές. Τα υποκείμενα νοσήματα πολλές φορές δεν είναι γνωστά. Θα τον συμβούλευα να ακολουθεί όλα τα προφανή μέτρα που ακολουθούμε όλοι, τα θέματα ατομικής καθαριότητας. Συμφωνώ με τον κ. Γώγο ότι σε μεγάλο συνωστισμό οφείλουμε να φοράμε μάσκα. Και δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε. Δεν χρειάζεται να αγκαλιαζόμαστε με όλους. Αυτό που θα με απασχολούσε είναι αν ο γιος μου βρισκόταν σε περιοχή με πολλά κρούσματα, θα απέφευγα να συναντήσει τον 90χρονο πατέρα μου όταν γυρνούσε».

«Όλοι μπορούν να πάνε διακοπές. Και όλοι μπορούν να επιλέξουν το κατάλυμα που θα πάνε. Η τήρηση των μέτρων εκεί είναι βασική. Χρειάζεται προφύλαξη σε περιοχές που υπάρχει συνωστισμός κρουσμάτων. Καλό είναι να έχουμε και ένα μπουκαλάκι αντισηπτικού. Γυρίζοντας μπορούμε να είμαστε προσεχτικοί απέναντι σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας», είπε στο ίδιο θέμα ο κ. Γώγος.

Στο ερώτημα αν πρέπει κάποιος μετά την επιστροφή του από διακοπές να κάνει το τεστ, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «όσο περισσότερα τεστ γίνονται, τόσο καλύτερα ελέγχεται η επιδημία. Για να είμαστε απόλυτα ασφαλείς θα πρέπει να κάνουμε σε 10 εκατ. Έλληνες, κάθε μέρα τεστ. Το θέμα της ατομικής προστασίας βοηθά σε αυτό. Τα μέτρα προφύλαξης μας προστατεύουν πάνω από 80%».

«Το θέμα είναι η αξιοπιστία των διάφορων τεστ. Τα τεστ προφανώς βοηθούν, αρκεί να είναι αρκούντως αξιόπιστα. Το θέμα είναι να δομήσουμε ένα σοβαρό σύστημα υγείας, με την καταγραφή των ευπαθών ομάδων, και να καταλήξουμε στις εντατικές με το επαρκές προσωπικό. Δεν έχουμε ικανοποιητικό νοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κούβελας με τον κ. Γώγο να συμφωνεί ότι «κυκλοφορούν πολλά τεστ στην αγορά. Υπάρχουν πιστοποιημένα τεστ. Οι πανδημίες καταδεικνύουν και την ανάγκη της σωστής δόμησης της Υγείας. Πρέπει να αυξηθεί το νοσηλευτικό προσωπικό».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τι ισχύει για τη διακοπή εργασιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αποχή από την εργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σύσταση για παύση εργασιών μεταξύ...

Συναγερμός για την κορύφωση της πανδημίας

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στις υγειονομικές Αρχές της χώρας για την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού σε νησιά...

Ολυμπιακοί Αγώνες – Το «τρίτο πόδι» κολυμβητή και η αμηχανία on air

Το γύρω του διαδικτύου κάνει μια άβολη στιγμή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Τόκιο. Η αθλητικογράφος του BBC,...

Παλαιστίνη – Σχεδόν 270 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη

Περίπου 270 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον...

Γάλλοι ερευνητές μετέτρεψαν κινητό τηλέφωνο ώστε να κάνει τεστ κοροναϊού

Μια επαναστατική ιδέα που θα μπορούσε να αλλάξει πολλά στη μάχη κατά της πανδημίας δοκιμάζουν Γάλλοι επιστήμονες, μετατρέποντας τα...

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά στη Σαλαμίνα

Φωτιά σε περιοχή με ξερά χόρτα στην περιοχή Αγίου Δημητρίου – Παλιάμπελα στη Σαλαμίνα ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 18 ...

Πρέπει να διαβάσετε

Συναγερμός για την κορύφωση της πανδημίας

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες μέρες στις υγειονομικές Αρχές...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς