Ελλάδα Κοροναϊός : «Ενέσεις» αισιοδοξίας από τα νεότερα για τα...

Κοροναϊός : «Ενέσεις» αισιοδοξίας από τα νεότερα για τα εμβόλια – Που θα γίνονται ανακοινώνει ο Κικίλιας

-

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Moderna και Pfizer/BioNTech προκειμένου να φτάσουν πρώτη στην κούρσα του τερματισμού για το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο.

Οι δύο εταιρίες, αλλά και αρκετές ακόμη που βρίσκονται στην τρίτη φάση δοκιμών έχουν ήδη σπάσει πολλά ρεκόρ καθώς όχι μόνο ετοιμάζεται να γίνει η αποστολή του αιώνα από την μία άκρη της γης στην άλλη ώστε να αντιμετωπιστεί η Covid-19, αλλά όπως φαίνεται θα έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δύο κολοσσοί έχουν προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις για τα υποψήφια εμβόλια.

Προβάδισμα της Pfizer στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου – Τι έδειξε η τελική ανάλυση

Σήμερα η Pfizer / BioNTech ανακοίνωσε πως η τελική ανάλυση από τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών δείχνει ότι το εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της Covid-19, ακόμα και μεταξύ των ηλικιωμένων, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

«Η αποτελεσματικότητα που μετρήσαμε είναι σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (…) στους ενηλίκους άνω των 65 ετών ξεπερνά το 94%» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Την Δευτέρα η Moderna ανακοίνωσε πως το ποσοστό της αποτελεσματικότητας του δικού της εμβολίου έφτασε στο 94,5%.

Βέβαια το νούμερο αυτό δεν είναι από την τελική ανάλυση, όπως της Pfizer, καθώς η Moderna βρίσκεται ακόμη στην φάση 3.

Σε κάθε περίπτωση αρκετοί, αν όχι οι περισσότεροι, εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του δρ. Αντονι Φάουτσι έχουν αγκαλιάσει την ιδέα πολλών εμβολίων κοροναϊού προκειμένου να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση και να βάλουν ένα τέλος στην κρίσης της παγκόσμιας υγείας που έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 54,5 εκατομμύρια μολύνσεις παγκοσμίως και 1,3 εκατομμύρια θανάτους.

Το επόμενο βήμα για τους δύο κολοσσούς

Προς το παρόν, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna συλλέγουν τα δεδομένα ασφαλείας που απαιτούνται προκειμένου να λάβουν την ταχεία έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν πρόσθετες αξιολογήσεις από άλλες ανεξάρτητες συμβουλευτικές ομάδες, όπως η VRBPAC.

Η Pfizer λοιπόν όπως είχε πει, παρουσίασε σήμερα τα δεδομένα ασφαλείας από το εμβόλιό της, ενώ η Moderna αναμένει να υποβάλει έγκριση προς την FDA σε λίγες εβδομάδες.

Πώς θα γίνεται το εμβόλιο

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο εμβόλια είναι σχεδιασμένα προκειμένου να γίνονται σε δύο δόσεις.

Το εμβόλιο θα γίνεται στον ώμο, ενώ θα πρέπει να περάσουν 21-28 ημέρες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

«Είναι σαν ένα κλασικό εμβόλιο, καθαρίζεις τον ώμο σου με λίγο οινόπνευμα και εγχέεις το εμβόλιο με σύριγγα», είπε η Stephane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna στη Fox.

Pfizer vs Moderna: Οι διαφορετικές απαιτήσεις των εμβολίων

Ωστόσο ενώ τα δύο εμβόλια έχουν παρόμοια «τεχνολογία», διαφέρουν ως προς την «ευχρηστία», όσον αφορά τις θερμοκρασίες που απαιτούνται για την αποθήκευση.

Ειδικότερα τα δύο εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, παρ’ όλο που βασίζονται στην ίδια καινοτόμα βιοτεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA), έχουν διαφορετικές απαιτήσεις θερμοκρασίας.

Το πρώτο χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους μείον 70 έως 80 βαθμούς Κελσίου, ενώ το δεύτερο διατηρείται έως έξι μήνες και στους μείον 20 βαθμούς, θερμοκρασία που καλύπτει τις προδιαγραφές των συνήθων ψυκτών σε πολλά νοσοκομεία και φαρμακεία.

Επίσης, διατηρείται σε θερμοκρασία δύο έως οκτώ βαθμών Κελσίου, σε απλό ψυγείο, για διάστημα έως 30 ημερών.

Σήμερα τα αποκαλυπτήρια του εθνικού σχέδιου εμβολιασμού στην Ελλάδα

Κι ενώ το ένα μετά το άλλο ανακοινώνονται εμβόλια κατά του κοροναϊού με αποτελεσματικότητες της τάξης του 90% έως 95%, με βάση τα αρχικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 3, στην Ελλάδα είναι έτοιμο το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού.

Ειδικότερα το ελληνικό σχέδιο για τον δωρεάν εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού της χώρας κατά της νόσου Covid-19, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στο υπουργείο Υγείας, από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό Γγαμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η Ελλάδα θα προμηθευτεί σταδιακά 25 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια που θα λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Δόσεις και ημερομηνίες

Οι δόσεις επαρκούν για τον εμβολιασμό 12,5 εκατομμυρίων ατόμων (καθώς πολλά πειραματικά εμβόλια είναι δύο δόσεων).

Από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις παρασκευάστριες εταιρείες η Ελλάδα αναμένεται να έχει πρόσβαση σταδιακά σε όλα τα εμβόλια.

Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021.

Εμβολιασμοί σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Δωρεάν αλλά όχι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Όσον αφορά στο σχέδιο που εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κοροναϊό με το εμβόλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον λόγο αυτό θα υπάρξει εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ, με εντολή του πρωθυπουργού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα ζητήσει από κάθε πολιτικό κόμμα να ορίσει σε αυτήν έναν εκπρόσωπο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση. 

Ανάσα τα νεότερα για το εμβόλιο- Δύσκολη η κατάσταση στις ΜΕΘ

Παρά όμως τις  «ενέσεις αισιοδοξίας» των τελευταίων ημερών όσον αφορά τα εμβόλια, αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα είναι η κρίσιμη κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς η πληρότητα εκεί φτάνει το 80%.

Μάλιστα εξαιτίας της άσχημης κατάστασης εξετάζεται ακόμα και η μεταφορά ασθενών από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, αν κριθεί αναγκαίο. Αυτό σημαίνει ότι 8 στις 10 κλίνες ΜΕΘ είναι αυτή τη στιγμή γεμάτες και μόνο 2 στις 10 μπορούν να διατεθούν.Οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε όλη τη χώρα είναι 1.203 από αυτές το 79% είναι κατειλημμένο και μόνο 253 κλίνες είναι κενές.

Όσον αφορά τις ΜΕΘ Covid-19 πανελλαδικά, αυτές είναι γεμάτες σε ποσοστό 82%. 12 κλίνες έχουν μείνει κενές στη Θεσσαλονίκη και 53 στην Αττική. Κάτι που σημαίνει ότι αν τις επόμενες ημέρες αυξηθούν δραματικά τα κρούσματα θα είναι αδύνατη η νοσηλεία τους στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και θα χρειαστούν αεροδιακομιδές.

Πίεση δέχονται και οι ΜΕΘ για άλλες περιπτώσεις,  καθώς έχει καλυφθεί το 76% των κλινών. Συγκεκριμένα από τις συνολικά 579, οι 440 είναι κατειλημμένες και οι 139 κενές.

Στα όριά τους οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Στο 75% η πληρότητα στην Αττική
Με βάση στοιχεία του υπ. Υγείας, οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211.

Η πληρότητα έχει φτάσει στο 94%, καθώς από τις 211, οι 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 6%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214.

Από αυτές, 161 είναι κατειλημμένες και 53 κενές (ποσοστό 25%).

Θέμα ωρών οι αεροδιακομιδές

Σημειώνεται πως καθημερινά όλο και περισσότεροι ασθενείς διακομίζονται σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, για να απελευθερωθούν κρεβάτια εντατικής για τους ασθενείς με κοροναϊό, ενώ οι υγειονομικές αρχές έχουν επιστρατεύσει και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών, όμως, ξεπερνά το ρυθμό αποσυμπίεσης των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα.

Έτσι, είναι θέμα ημερών – αν όχι ωρών – να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Γ, που προβλέπει αεροδιακομιδές ασθενών με κοροναϊό σε νοσοκομεία άλλων περιφερειών.

Αρχικά στην Αττική, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ Covid είναι στο 75%, και σε δεύτερο χρόνο σε νοσοκομεία κι άλλων περιφερειών. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να το επιτρέπει η κατάσταση υγείας τους ασθενούς.

Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 11 ειδικές κάψουλες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Νεαρή κοπέλα νεκρή σε τροχαίο

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα, πρωινές ώρες, στο δρόμο Σπάρτη – Μονεμβασιά. Ένα αυτοκίνητο, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εξετράπη...

Μάγδα Φύσσα – Παρούσα στη μεγάλη συναυλία για τον Παύλο στο Κερατσίνι

Οκτώ χρόνια κλείνουν σήμερα από τη μέρα που ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και πλήθος αντιφασιστών θα...

Οκτώ χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα – «Μην τους φοβάσαι, ο Παύλος Ζει τσακίστε τους ναζί»

Ξεκίνησε η αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει στην επέτειο δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα....

Κοροναϊός – Πότε αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων

Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας να παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες όπου τα κρούσματα παραμένουν σε...

Λήμνος : Το νησί που έχει τη μοναδική έρημο στην Ευρώπη

Η μοναδική έρημος της Ευρώπης κρύβεται στη Λήμνο. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως η Ελλάδα εμπεριέχει τα...

Κοροναϊός : Το 2020 η πιο θανατηφόρα χρονιά στην ιστορία των ΗΠΑ

Τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία τους, όσον αφορά στους νεκρούς, διανύουν οι ΗΠΑ, αφού το 2020 αναμένεται να είναι το...

Πρέπει να διαβάσετε

Νεαρή κοπέλα νεκρή σε τροχαίο

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα, πρωινές ώρες, στο δρόμο Σπάρτη...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς