Ελλάδα Κοροναϊός : Εισήγηση για αυστηρότερα μέτρα στην Αττική -...

Κοροναϊός : Εισήγηση για αυστηρότερα μέτρα στην Αττική – Αίνιγμα η ανοσία

-

Κανείς στην Ευρώπη πρόλαβε να αποκτήσει την προσδοκώμενη ανοσία που υποσχόταν το εμβόλιο και δυστυχώς ούτε η ίδια η ανοσία «μοιράστηκε» σαν θείο δώρο τις τελευταίες δραματικές μέρες του Ιανουαρίου.

Χωρίς θαύματα

Τα θαύματα αν υπήρξαν εξέλιπαν νωρίς και το ισοζύγιο που η Φύση προσπαθεί να κρατήσει επιτυγχάνεται με ακραίες μεταβολές και διακυμάνσεις στη συνοχή των οικοσυστημάτων. Στη χώρα μας και στο πιο βεβαρημένο πληθυσμιακά κομμάτι της την Αττική, τα πράγματα έδειχναν από καιρό ότι δεν πήγαιναν καλά όμως ο αέρας του ενθουσιασμού και της διάθεσης ό,τι βρέξει ας κατεβάσει, παράσερνε μακριά τις ψύχραιμες φωνές των ειδικών επιστημόνων που προειδοποιούσαν ότι κάθε μας βήμα μάς φέρει κοντύτερα στο κατώφλι του κινδύνου και της καραντίνας.

Μόλις ένα μήνα μετά την τόσο ελπιδοφόρα έλευση της νέας χρονιάς, η Αττική κλινικά είναι στο κόκκινο και απομένει μόνο η τυπική πολιτική απόφαση για να επικυρώσει την κατάσταση συναγερμού και να θέσει σε εφαρμογή όλα τα επώδυνα μέτρα που επιβάλλει η ύστατη ανάγκη προστασίας από την έκρηξη της πανδημίας.

Ξανά δύο βήματα πίσω

Χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ούτε την 1η Φεβρουαρίου στα σχολεία τους, χιλιάδες καταστήματα κινδυνεύουν να κλείσουν ξανά κι ας είναι περίοδος εκπτώσεων κι ας μην πρόλαβαν να ανακτήσουν ένα χαρτζιλίκι από τον χαμένο τζίρο των προηγούμενων μηνών, για την βιομηχανία της εστίασης οι όποιες προσδοκίες σταμάτησαν να εκφέρονται ακόμη και ως σενάριο επί χάρτου. Το κοκτέιλ είναι εκρηκτικό και το ωστικό κύμα δεν αντηχεί μόνο στην οικονομία του τόπου που κατρακυλά στην ύφεση αλλά και στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που η ζωή τους συνυφάνθηκε και εξαρτήθηκε από τις υπουργικές ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες καταβολής του κάθε υποστηρικτικού επιδόματος.

Τα τελευταία δεδομένα σκιαγραφούν μία εικόνα με 716 γνωστά κρούσματα στη χώρα εκ των οποίων κάτι λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 313, ανιχνεύτηκαν στην Αττική και από αυτά, τα 71 στο κέντρο της Αθήνας και τα 53 στα δυτικά προάστια. Για πολλοστή μέρα αυτές οι αναλογίες διατηρούνται αναλλοίωτες, για πολλοστή μέρα δεν διαφαίνεται η ένδειξη καθησυχασμού ότι η δεξαμενή βρασμού αρχίζει σιγά σιγά να κρυώνει. Αντιθέτως τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, πλησίασαν τα 70.

«Εδώ και τέσσερις εβδομάδες παρατηρούμε την αύξηση στα κρούσματα που υπάρχουν στην Αττική», σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεχόμενη διασπορά του ιού, με τα στοιχεία να καταγράφουν αύξηση περίπου 10%, η οποία θα μεταφραστεί σε κρούσματα το επόμενο 10ήμερο».

Φταίνε μόνο οι ουρές;

Πολλοί, ειδικοί και μη, βλέποντας τις προηγούμενες μέρες τις εικόνες συνωστισμού σε ορισμένους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, όπως και τις ουρές έξω από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης, προέβλεψαν ότι η διασπορά του της πανδημίας θα φουντώσει και θα ριζωθεί σε τόσο πρόσφορο έδαφος ώστε να εξαπλωθεί σαν τρίτο κύμα, ακόμη πιο ανησυχητικό, ακόμη πιο φονικό.

Ομως την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι της αγοράς και ειδικοί με περισσότερες γνώσεις από πολλούς άλλους πάνω στη δυναμική των ιογενών μεταδόσεων, παρατηρούν ότι ο πυρετός των κρουσμάτων στην Αττική δεν ήταν απόρροια μερικών δεκάδων καταστημάτων έξω από τα οποία σχηματίστηκαν συντεταγμένες ουρές αλλά σε κοσμοσυρροή σε λίγους εμπορικούς δρόμους-περατζάδες, σε κατάχρηση των SMS, στην έλλειψη ελέγχων τη στιγμή που το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα είναι χειρότερο από ποτέ, στην απουσία των καινούργιων μέσων μαζικής μεταφοράς και γενικά εξαιτίας μίας υπαγορευμένης στάσης ανοχής, ενός ιδιότυπου κοινωνικού συμβολαίου, που δυστυχώς οδήγησε σε αδιέξοδο. Αλλά με ολέθριο όμως αντίκτυπο.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αχιλλέας Γκίκας, σημείωσε ότι «είχαμε πάρει την απόφαση για τα γυμνάσια και τα λύκεια από την περασμένη εβδομάδα, εκτός από τις κόκκινες περιοχές. Η Αττική είναι οριακά προς το κόκκινο. Επειδή η Αττική είναι το μισό της χώρας, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη χώρα».

Τι θα αλλάξει στην κόκκινη Αθήνα

*Από τη στιγμή που η Αττική κοκκινίσει στον χάρτη της επικινδυνότητας, τότε παραμένει υπό συζήτηση το σενάριο να γίνει ακόμα πιο αυστηρή η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, με τους κατοίκους της Αττικής να καλούνται να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους από τις 6 το απόγευμα. Μέτρο που πάλι εφαρμόζεται ήδη στις κόκκινες περιοχές.

*Θα εξεταστεί πολύ σοβαρά η επιστροφή στη λειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του click away στην Αττική, κατ’ εξαίρεση των μέτρων για τις περιοχές υψηλού κινδύνου τα οποία προβλέπουν το πλήρες κλείσιμο του λιανεμπορίου.

*Για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, στο τραπέζι είναι η λειτουργία των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης με «click in shop», δηλαδή αγορά μέσα στο κατάστημα με ραντεβού, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα.

Για την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει θέμα με τα καταστήματα στην υπόλοιπη χώρα.

Τα σχολεία

Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών.

Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».

Όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των κόκκινων περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία συγκεντρώνεται πολλά σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή.

«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη». Δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία βλέπουν τις τελευταίες μέρες τα άδεια κρεβάτια στις ΜΕΘ να γεμίζουν ξανά. Σε 198 κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται 138 ασθενείς. Εξήντα κρεβάτια κενά. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής είναι 63%, στην επικράτεια 48%, στην Θεσσαλονίκη 50%. Βλέπουν οι γιατροί ότι τα περιστατικά είναι βαριά, όπως συμβαίνει με αυτόν τον ιό, ύστερα από κάθε μικρή ανάπαυλα. Λένε ότι το τρίτο κύμα καταφθάνει. Είναι αδύνατον να μην έρθει. Είμαστε στον δρόμο του αλλά δεν ξέρουμε τη σφοδρότητα που θα μας χτυπήσει. Ο απόηχος της πρόσκρουσής τους στη βορειοδυτική Ευρώπη φτάνει στα αυτιά μας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Κοροναϊός – Πόσοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για μήνες;

Δύο νέες μελέτες για τη λεγόμενη μακρά Covid παρουσιάστηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία, δίνουν όμως αντιφατικά αποτελέσματα για το...

Καλλιθέα – Συνελήφθη 19χρονος για κλοπές – Εξιχνιάστηκαν πέντε περιπτώσεις

Ένας 19χρονος Αλβανός συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, στην Καλλιθέα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, κατηγορούμενος για διακεκριμένες...

Αεροδρόμια: «Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο – Αύξηση 82,6% από εξωτερικό

Ικανοποιητική άνοδο παρουσιάζει η διακίνηση επιβατών (+) 77,7%, ενώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό καταγράφουν αύξηση (+) 82,6%...

Σύμβαση με τον ΟΠΑΝΔΑ υπέγραψε η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, οι...

Γεννηματά: Αν ο Ερντογάν περάσει στις πράξεις, η Ελλάδα να κάνει το ίδιο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τουρκία έχει μια αναθεωρητική στρατηγική σε σχέση με τις συνθήκες και θέλει να ενισχύσει...

Ξεκινάει το EuroCup, την Τετάρτη η πρεμιέρα του Προμηθέα

Αύριο (19:30) από την Πάτρα αρχίζει το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του Προμηθέα στο EuroCup, όπου υποδέχεται την ισπανική Γκραν...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς