Επιστήμη & Τεχνολογία Κοροναϊός : Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer απέναντι στις...

Κοροναϊός : Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer απέναντι στις μεταλλάξεις, σύμφωνα με νέα έρευνα

-

Mε τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κοροναϊού να απειλούν να κυριαρχήσουν, αισιοδοξία προκαλεί η είδηση ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προκαλούν ισχυρή ανοσοαπόκριση με παραγωγή λεμφοκυττάρων Τ απέναντι και στα δύο αυτά στελέχη.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – που σημειωτέον ανέπτυξε το εμβόλιο της ανταγωνίστριας AstraZeneca – καταδεικνύει ότι αν και η παραγωγή των αντισωμάτων δεν είναι εξίσου ισχυρή απέναντι στις νέες μετάλλαξεις, επαρκεί όμως για να προστατέψει την πλειονότητα των εμβολιασθέντων από τη μόλυνση, εφόσον έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αντισώματα που παρήχθησαν από το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν ιούς που φέρουν μερικές από τις μεταλλάξεις, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό από τον επιθυμητό.

Πάντως στην έρευνα, δεν εξετάστηκαν πραγματικοί ιοί που μόλυναν ασθενείς αλλά κατασκευασμένοι στο εργαστήριο. Επίσης δεν εξετάστηκαν τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τα μολυσμένα με ιό κύτταρα και υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε, ο Ουίλιαμ Τζέιμς, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφρόρδης και ομάδα συναδέλφων του, συνέλεξαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από κοροναϊό και από υγειονομικούς που έλαβαν είτε την πρώτη είτε και τις δύο δόσεις της Pfizer.

Στη συνέχεια, απομονώθηκαν οι μεταλλάξεις Βρετανίας και Νότιας Αφρικής και μια άλλη παραλλαγή όμοια με τις δύο, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο.

Το τελικό συμπέρασμα βγήκε από την αντίδραση αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων απέναντι στις παραλλαγές.

Η έρευνα έδειξε ότι μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, τα αντισώματα ήταν σχετικά αποτελεσματικά απέναντι στον αρχικό ιό, λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στο βρετανικό στέλεχος και ανίκανα να εξουδετερώσουν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Παρ’ όλα αυτά, προκάλεσαν ισχυρή παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων ακόμα και από την πρώτη δόση. «Αυτό δεν προστατεύει απαραίτητα από τη μόλυνση, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι η πρώτη δόση θα διευκολύνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος», σημείωσε ο Τζέιμς στον Guardian.

Kαι πρόσθεσε: «Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η δεύτερη δόση προκαλεί ακόμα πιο ισχυρή ανταπόκριση αντισωμάτων, καθώς υπάρχουν ήδη Τ-λεμφοκύτταρα».

Η ανακάλυψη ότι όσοι έχουν αναρρώσει από Covid-19 και όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου έχουν Τ-λεμφοκύτταρα ικανά να ανταποκριθούν στα νέα στελέχη είναι ενθαρρυντική, γιατί θεωρείται ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν διαφορετικές περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας.

Αυτό σημαίνει ότι τα λεμφοκύτταρα αυτά είναι πιο δυνατά απέναντι σε μελλοντικές μεταλλάξεις. «Δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα αρρωστήσει κάποιο από τις νέες μεταλλάξεις, αλλά σίγουρα το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές», αναφέρει ο Τζέιμς.

Η ανοσοανταπόκριση ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. Σε περισσότερες από το 90% των περιπτώσεων, τα αντισώματα που παράγονται μετά τη δεύτερη δόση είναι στο επίπεδο να εξουδετερώσουν τον ιό και να προστατέψουν από τη μόλυνση. Ο Τζέιμς σημειώνει: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα προστατευτούν και από τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και το αρχικό στέλεχος του ιού»

Ο καθηγητής μάλιστα προχωρά σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη: «Ο ιός δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται, νομίζω ότι όσο συνεχίσουν να διανέμονται τα εμβόλια και ο κόσμος να κάνει και τις δύο δόσεις, θα είμαστε σε καλύτερη θέση το καλοκαίρι σε σχέση με τώρα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά

Θεμελιώδης προτεραιότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου χαρακτήρισε την ασφάλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας σαφείς και ρητές αναφορές στο...

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Χάγης – Η Αμάλ Κλούνεϊ ειδική σύμβουλος για τη σύρραξη στο Νταρφούρ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανέθεσε σήμερα στη δικηγόρο Αμάλ Κλούνεϊ, τη σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού, Τζορτζ Κλούνεϊ, τη...

ΔΕΘ – Το 2022 τα πρώτα εργοτάξια του flyover αυτοκινητοδρόμου

«Έχουμε συνολικό σχεδιασμό για τη Θεσσαλονίκη, που εξυπηρετεί και τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των πολιτών», ανέφερε ο...

EUMED9 – Κοινή Διακήρυξη για δάση, ΑΠΕ, Πολιτική Προστασία και θάλασσες

Τη σταθερή δέσμευσή τους για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων επαναλαμβάνουν στη κοινή διακήρυξή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής...

Λίγο πριν υπογράψει στον Άρη έμαθε πως έχασε το 4 εβδομάδων παιδί του

Ο Λουμόρ λίγο πριν υπογράψει στον έμαθε το χειρότερο νέο που θα μπορούσε ποτέ να ακούσει άνθρωπος. Δέχτηκε ένα...

Μπαλί: Χιλιάδες χελωνάκια αφέθηκαν ελεύθερα στη θάλασσα

Περισσότερα από 10.000 χελωνάκια αφέθηκαν ελεύθερα στη θάλασσα του Μπαλί, στο πλαίσιο της προσπάθειας των οικολόγων να αυξήσουν τον πληθυσμό...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς