Οι νέες πολιτικές τάσεις αποτυπώνονται στον πρόσφατο κύκλο δημοσκοπήσεων, με το ΠΑΣΟΚ να δείχνει μια σημαντική άνοδο μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Η προοπτική του να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές αφήνει ερωτηματικά για το αν θα καταφέρει να ορίσει νέο ανώτατο όριο στήριξης. Σε αντίθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζει αποδυνάμωση, με την τρέχουσα ηγεσία να μην φαίνεται ικανή να αντιστρέψει την κακή κατεύθυνση.
Για τη Νέα Δημοκρατία, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Αν και είναι η κυρίαρχη δύναμη, αιωρούνται αμφιβολίες γύρω από τη σταθερότητά της. Στο παρασκήνιο, διογκώνονται τα σημάδια μιας εσωκομματικής κρίσης, καθώς οι βουλευτές εκφράζουν αμφιβολίες για την αφοσίωσή τους, ενώ έχουν γίνει και διαγραφές, όπως αυτή του Μάριου Σαλμά. Σημαντικές οι ανησυχίες προέρχονται και από τη δεξιά πτέρυγα, με ενδείξεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του δικού του κόμματος.
Προβλήματα αναμένονται το επόμενο τετράμηνο, καθώς μια σειρά ζητημάτων μπορεί να δοκιμάσει την αντοχή του κυβερνητικού σχηματισμού. Αν και η ελληνοτουρκική προσέγγιση ή ο προϋπολογισμός δεν φαίνονται άμεσα απειλητικά, η προεδρική εκλογή εγκυμονεί κινδύνους. Ο Μητσοτάκης καλείται να αποφασίσει αν θα στραφεί προς το Κέντρο ή θα επικεντρωθεί στις δεξιές επιλογές του. Κάθε επιλογή θα έχει αντίκτυπο στο πολιτικό μέλλον του, ιδίως ενόψει των προεδρικών εκλογών, όπου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα κληθεί να αντιμετωπίσει την προεδρική κριτική.
Η συνεχής επαφή του Μητσοτάκη με τις εσωκομματικές πιέσεις καθιστά τις προεδρικές αποφάσεις πιο περίπλοκες, καθώς τυχόν αλλαγή στη θέση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδοχή ενός αβέβαιου παρελθόντος. Ο αντίκτυπος των αποφάσεών του ενδέχεται να αναδείξει μια προεδρική αναθεώρηση, επηρεάζοντας την πολιτική σκηνή και οδηγώντας σε πιθανές πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.
Πηγή: tanea.gr