Ελλάδα Κατέρρευσε μέρος του εργοστασίου πλαστικών – Μεγάλες δυσκολίες στο...

Κατέρρευσε μέρος του εργοστασίου πλαστικών – Μεγάλες δυσκολίες στο έργο της κατάσβεσης

-

Για πάνω από 24 ώρες καίγεται το εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες από το πρωί του Σαββάτου.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι οριοθετημένη και η κατάσταση συνεχώς βελτιώνεται, ωστόσο υπάρχουν ακόμα προβλήματα καθώς η επιφάνεια που καίγεται είναι ακόμα πολύ μεγάλη.

Από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σύννεφα καπνού, τα οποία χθες έπνιξαν όλο το λεκανοπέδιο και ακόμα και μέχρι το πρωί της Κυριακής σε πολλές περιοχές της Αθήνας υπήρχε έντονη δυσοσμία.

Η πυρκαγιά είναι σε ύφεση

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη, μίλησε ο κ. Χρήστος Λάμπρης, συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται από εχθές σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

«Η κατάσταση είναι σε ύφεση τώρα. Η πυρκαγιά έχει πέσει σε σχέση με εχτές. Πάμε σε μια συνεχή βελτίωση. Το συμβάν ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη, έστω και σε ύφεση, και υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Μιλάμε για δύσκολο συμβάν και πυροσβεστικά και περιβαλλοντολογικά. Πυροσβεστικά, έχουμε μεγάλη επιφάνεια, η στεγασμένη επιφάνεια του κτιρίου πρέπει να είναι περίπου 10 χιλιάδες τετραγωνικά. Από αυτά τα μισά καίγονται. Καίγονται κυρίως πλαστικά και υφάσματα. Το κτίριο είναι ασταθές, ένα μεγάλο μέρος του έχει πέσει, και υπάρχει πρόβλημα να το προσεγγίσουμε. Προσπαθούμε να μην παραμένουμε πολύ χρόνο μέσα», ανέφερε ο κ. Λάμπρης.

Άγνωστο η αιτία της πυρκαγιάς

«Είναι αρκετά δύσκολα. Οι καπνοί είναι αρκετά τοξικοί γιατί πρόκειται για πλαστικά. Μια μέριμνα δική μας, να περιορίσουμε το συμβάν και την έκλυση των καπνών όσο το δυνατόν μπορούμε πιο γρήγορα. Δεν μπορώ να πω ούτε να κάνω υποθέσεις σχετικά με το λόγο που ξεκίνησε η πυρκαγιά. Από ό,τι ξέρω ήταν κλειστό το εργοστάσιο. Μιλάμε για ένα πρώην εργοστάσιο που τώρα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος», πρόσθεσε ο κ. Λάμπρης.

«Τέτοιο συμβάν, στην Αττική, τόσο επιβαρυμένο περιβαλλοντολογικά, δεν έχω ξαναζήσει», κατέληξε ο κ. Λάμπρης.

Συναγερμός για τις τοξικές ουσίες

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το Σάββατο ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, ανέφερε ότι οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές.

«Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες».

Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.

«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το τοξικό νέφος δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα το απομακρύνουν, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο σε περιοχές όπου υπάρχει το νέφος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Οι συστάσεις είναι σε αυτούς που περπατούν στον δρόμο να μην πηγαίνουν προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας, να πηγαίνουν κάθετα προς τον αέρα. Το νέφος αραιώνει πλευρικά πολύ γρήγορα. Από εκεί που φυσάει ο αέρας πάμε κάθετα, είτε δεξιά, είτε αριστερά από τον καπνό».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Παρατείνονται έως 21 Ιουνίου οι αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Παρατείνονται έως τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 το πρωί, οι αεροπορικές οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εξωτερικού...

Κοροναϊός: «Παράθυρο» για κατάργηση της μάσκας το καλοκαίρι μόνο για τους εμβολιασμένους

Προ των πυλών βρίσκονται οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να αφήνει ανοικτό...

Χατζηδάκης για εργασιακό: Τίποτα χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου

«Οι υπερωρίες, όχι μόνον θα πληρώνονται, αλλά πηγαίνουν και στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ κατοχυρώνεται το οκτάωρο, μέσω και...

Πέθανε η λογοτέχνης Φαίδρα Ζαμπαθά – Παγουλάτου

Πέθανε πλήρης ημερών η λογοτέχνης Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου αφήνοντας πίσω της πλούσιο έργο, καθώς είχε εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία, ποιητικά,...

Ισπανία: Ανοίγουν από φέτος οι θύρες των γηπέδων

Η επιστροφή στην κανονικότητα αρχίζει στο ισπανικό ποδόσφαιρο πριν από το τέλος της φετινής σεζόν, καθώς η κυβέρνηση του...

Πυκνές επαφές Νίκου Δένδια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε χθες μια σειρά από επαφές με αποκλειστικό θέμα την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς