Ελλάδα Καταπατημένα ακίνητα: Ποιοι και πώς θα αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς

Καταπατημένα ακίνητα: Ποιοι και πώς θα αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς

-

Μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών και ριζικό «λίφτινγκ» σε πολλά σημεία «κλειδώνει» η τελική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που θα δίνει λύση στο γόρδιο δεσμό τουλάχιστον 70.000 καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.

Η νέα ρύθμιση

Με τη νέα ρύθμιση οι πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις με κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή όπου ο κάθε ιδιώτης που έχει στη κατοχή του καταπατημένο δημόσιο ακίνητο θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή. Η επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις με βάση διαφανείς, αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη ρύθμιση:

–        Οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων μπορούν να εξαγοράσουν από το κράτος τις καταπατημένες εδαφικές εκτάσεις καταβάλλοντος τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

–        Θα υπάρχει και  ποσοστό έκπτωσης επί του τιμήματος που θα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο της κατοχής και το είδος του ακινήτου.

–        Θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι το τίμημα θα είναι χαμηλότερο για τους οικονομικά αδύναμους και τους ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

–        Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις.

–        Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου του δημοσίου θα πρέπει να αποδείξει ότι  έχει στην κατοχή του το ακίνητο πάνω από 40 χρόνια  ενώ ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί σχεδόν το 80% στην Αττική, το 70% στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και το 60% στα νησιά του Αιγαίου.

Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν τα ενοίκια.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Επιστρέφουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Για δεύτερη φορά κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ή τουλάχιστον έτσι ακούστηκε – κάνοντας...

Αργεντινή – Μεξικό 2-0: Μέσι… όπως μας αρέσει

  Μια στιγμή χρειάστηκε ο Λιονέλ Μέσι για να στείλει τους οπαδούς της Αργεντινής στα… ουράνια. Μια στιγμή χρειάστηκε για να...

Δημοσιογράφος έκοψε τον καφέ για ένα μήνα και κατέγραψε τις αλλαγές στον οργανισμό της

Τη λύση για τους ανθρώπους που έχουν εθισμό στην καφεΐνη, αλλά αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσής της, αναζήτησε μια...

Κιβωτός του Κόσμου: Θεολόγος κατηγορείται για ξυλοδαρμούς παιδιών

Νέες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις κακοποιήσεις των παιδιών που βρέθηκαν στην «Κιβωτό του Κόσμου». Σύμφωνα με...

Το έκανε κι αυτό ο Τεντόγλου: Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου

Νέος θρίαμβος για τον Μίλτο Τεντόγλου! Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι, ανήμερα των 24ων γενεθλίων, με άλμα στα 8.55 μέτρα,...

Θύρα 7 για Θεοδωρίδη: «85 χρόνια στρατιώτης της ερυθρόλευκης»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί, καθώς ο Σάββας Θεοδωρίδης απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών, νικημένος από τα χρόνια προβλήματα υγείας...

Πρέπει να διαβάσετε

Επιστρέφουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Για δεύτερη φορά κήρυξε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου...

Αργεντινή – Μεξικό 2-0: Μέσι… όπως μας αρέσει

  Μια στιγμή χρειάστηκε ο Λιονέλ Μέσι για να στείλει...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς