Ελλάδα Ιδρύεται o Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά

Ιδρύεται o Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά

-

Ιδρύεται o Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Πειραιά, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των έργων και να περιοριστούν οι χρόνοι εκπόνησης μελετών, αξιοποιώντας  ο Δήμος την ευελιξία μιας Ανώνυμης Εταιρείας.

Αναλυτικότερα, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός περιορίζει στο ελάχιστο τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επιλύοντας το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και υποστελέχωσης του Δήμου,  χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά αλλά να λειτουργεί  υποστηρικτικά στο έργο των υπηρεσιών.

Επίσης, η λειτουργία του θα διέπεται από πλήρη διαφάνεια, αφού για τη διαδικασία αναθέσεων θα ισχύει ο ίδιος νόμος 4412/16  που ισχύει και για τον Δήμο και όλες οι προγραμματικές συμβάσεις εκτός από την Οικονομική Επιτροπή θα συζητιούνται και στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με βάση οικονομικοτεχνική μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος και αξιοποιώντας τον σχετικό νόμο 4674/ 2020.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι το εξής:

Τακτικά μέλη

Από την πλειοψηφία

Μώραλης Ιωάννης (Πρόεδρος)

Καρύδης Δημήτρης

Αργουδέλης Αλέξανδρος

Μαρκαριάν Χαρουτιούν

Μη αιρετά μέλη

Σαλπέας Ηλίας

Τσιρίδης Γιώργος

Από τη μειοψηφία

Βλαχάκος Νίκος

Μπελαβίλας Νίκος

Μπουρδάκου Κυριακή

Αναπληρωματικά μέλη

Από την πλειοψηφία

Βοϊδονικόλας Ιωάννης

Ζηλάκου Χαραλαμπία

Λιακόσταυρος Χαράλαμπος

Μη αιρετά μέλη

Κανελλίδης Κωνσταντίνος

Χατζηαλέξης Ιωάννης

Από τη μειοψηφία

Αγρανιώτης Μιχαήλ

Αναστασάκος Παναγιώτης

Μοραντζής Αντώνιος

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός είναι μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία με μόνο μέτοχο τον Δήμο Πειραιά και θα ξεκινήσει με  ίδια κεφάλαια  ενός εκατομμυρίου ευρώ (500.000 ευρώ το 2021 και 500.000 ευρώ το 2022).

Οι  κύριοι άξονες δραστηριότητας του Αναπτυξιακού Οργανισμού:

1) Το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη κινητικότητα.

2) Η τεχνική υποστήριξη.

3) Η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και η εξωστρέφεια.

4) Η υγεία, η ποιότητα ζωής και η κοινωνική συνοχή.

5) Η έξυπνη πόλη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

6) Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η εκπαίδευση.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού, λέγοντας ότι στον Δήμο και γενικότερα στην Αυτοδιοίκηση υπάρχει υποστελέχωση, καθώς δεν έγιναν νέες προσλήψεις τα τελευταία 10 χρόνια.

Επεσήμανε πως «στόχος μας με την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι να απορροφήσουμε σημαντικά κονδύλια από την ΟΧΕ και το ΕΣΠΑ και να υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο έχουμε δεσμευτεί στον Πειραϊκό λαό. Σκοπός μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Δήμου ή των υπηρεσιών, αλλά αυτά που δεν μπορεί ή μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα ο Δήμος, να γίνονται μέσω προγραμματικών συμφωνιών σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι επιλογή μας να αξιοποιούμε τα εργαλεία που προσφέρει η εκάστοτε κεντρική διοίκηση για να επιτελέσουμε το έργο μας, να προχωρήσουμε σε  αναπλάσεις, δράσεις επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία νέων σχολείων,  σε έργα κοινωνικού σκοπού και σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη της πόλης μας. Ο Δήμος Πειραιά με τα σημερινά δεδομένα  και το υπάρχον δυναμικό, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απορροφήσει τα 200.000.000 ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει από την ΟΧΕ ή το ΕΣΠΑ για τα οποία μάλιστα υπάρχουν προθεσμίες. Επίσης, δεν μπορεί να περιμένει ο Δήμος Πειραιά πότε θα επιτρέψει η εκάστοτε κυβέρνηση την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Υποχρέωση όλων μας – γιατί στους πολίτες του Πειραιά λογοδοτούμε- είναι να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί και θεωρώ πως ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα συμβάλλει καταλυτικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης επεσήμανε ότι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός δεν είναι πανάκεια, αλλά ένα επιπλέον όπλο στον αγώνα  για να γίνει ο Πειραιάς έτσι όπως θέλουν όλοι. Ανέφερε ότι  όλα είναι βασισμένα στις στρατηγικές του Δήμου, στην ΟΧΕ, στο destination Piraeus, στη Γαλάζια Οικονομία και Γαλάζια Ανάπτυξη, στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στις προσπάθειες για την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση με τα τοπικά σχέδια  διαχείρισης των απορριμμάτων, την ψηφιακή στρατηγική, την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη. Επιδίωξη είναι, όπως είπε, ο Πειραιάς  να είναι μια βιώσιμη, μια  έξυπνη, μια γαλάζια πόλη.  Τόνισε επίσης ότι μπορεί να είναι ένας επιταχυντής των έργων και των πολιτικών, αποτελώντας έναν φορέα υποστήριξης για την εξειδίκευση και την εκπλήρωση των αναπτυξιακών στόχων του Δήμου Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι θα υποστηρίζει και δεν θα υποκαθιστά το σημερινό δυναμικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΗΠΑ: Δεν θα σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν επίθεση από τους...

Το MEGA στη βάση των ιπτάμενων ηρώων με τα Canadair

Στην καρδιά του εναέριου στόλου πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, βρέθηκε το MEGA για να φέρει σε πρώτο πλάνο τους πιλότους...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τι απάντησε η ΕΡΤ για τη μη μετάδοση του αγώνα πινγκ πονγκ με τον Παναγιώτη Γκιώνη

Τους λόγους για τους οποίους δεν μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση ο αγώνας Πινγκ Πονγκ με τον Παναγιώτη Γκιώνη εξηγεί...

Φολέγανδρος: Παρακολουθούσε ο 30χρονος την Γαρυφαλλιά;

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες για το φρικτό έγκλημα στη Φολέγανδρο, όπου η 26χρονη Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε από τον...

Απαγωγή Μαρκέλλας: Μήνυση κατά της 33χρονης δράστριας κατέθεσε ο πρώην σύζυγός της

Έγκληση κατά της 33χρονης κοκκινομάλλας υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο πρώην σύζυγός της «κοκκινομάλλας», η οποία κατηγορείται για την αρπαγή...

Μητσοτάκης στους εκδρομείς: Στην επιστροφή προσέχουμε διπλά

Επιστρέφουν σήμερα οι εκδρομείς, με τα κλιμάκια του ΙΣΑ να πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους στα λιμάνια και το βλέμμα των...

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Δεν θα σταματήσουν τα αεροπορικά πλήγματα κατά των Ταλιμπάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα...

Το MEGA στη βάση των ιπτάμενων ηρώων με τα Canadair

Στην καρδιά του εναέριου στόλου πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, βρέθηκε...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς