Κόσμος Η στρατηγική της ΕΕ κατά του καρκίνου

Η στρατηγική της ΕΕ κατά του καρκίνου

-

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Kατά Tου Kαρκίνου η Κομισιόν παρουσίασε τη στρατηγική της για την καταπολέμηση της νόσου, η οποία σε λίγα χρόνια θα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Απόλυτη προτεραιότητα

Για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται για ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Aλλωστε, η ίδια έχει σπουδάσει Ιατρική και από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στις Βρυξέλλες επιχειρεί να αναβαθμίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον τομέα της Υγείας, που σήμερα αποτελεί εθνική αρμοδιότητα.

Η πολιτική οικογένεια από την οποία προέρχεται, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), είχε αναγάγει την καταπολέμηση του καρκίνου σε ύψιστη πολιτική προτεραιότητα πριν τις τελευταίες ευρω-εκλογές.

Eνας λόγος παραπάνω για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επιδιώξει καλές ειδήσεις σε αυτό το μέτωπο, μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των εμβολιασμών.

«Ενώ προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία, πολλοί από εμάς δίνουν, σιωπηλά, μία ακόμη μεγάλη μάχη, τη μάχη απέναντι στον καρκίνο» αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της.

Δύο εκατομμύρια θετικές διαγνώσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Ερευνα και τη θεραπεία του Καρκίνου, κάθε χρόνο πεθαίνουν στην ΕΕ 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι από τη νόσο.

Οι θετικές διαγνώσεις είναι περίπου δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο. «Γι’ αυτό παρουσιάζουμε σήμερα τη δική μας στρατηγική. Ο αγώνας όσων υποφέρουν από καρκίνο, είναι και δικός μας αγώνας», λέει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία

Προτεραιότητα στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση θέλει να δώσει η ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, που παρακολουθεί τις ζυμώσεις για την «ευρωπαϊκή στρατηγική» μέσα από ειδική ομάδα εργασίας των ευρωβουλευτών για τον καρκίνο, αναφέρει ότι «τον περασμένο χρόνο είχαμε τρεις φορές περισσότερους νεκρούς από τον καρκίνο, παρά από την πανδημία. Σύντομα, ο καρκίνος μπορεί να γίνει η κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη».

Ασφαλώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με την πανδημία, η οποία άλλωστε είναι μεταδοτική, κάτι που δεν ισχύει για τον καρκίνο.

Το γεγονός είναι πάντως ότι ο αριθμός των καρκινοπαθών αυξάνεται συνεχώς και, σύμφωνα με τη βελγίδα ευρωβουλευτή Σίντυ Φράνσεν που συμμετέχει στην ίδια ομάδα εργασίας, «εάν δεν λάβουμε μέτρα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ίσως και κατά 25% μέχρι το 2035».

Το χάσμα

Κι όμως, οι γιατροί λένε ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Στα επόμενα χρόνια θα διαθέσει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει την έρευνα, την έγκαιρη πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία του καρκίνου.

Πρωταρχικός στόχος της είναι επίσης να απαλειφθεί το χάσμα Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν ότι στη νότια, αλλά και την ανατολική Ευρώπη είναι λιγότερες οι πιθανότητες για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Για παράδειγμα, οι πιθανότητες ενός καρκινοπαθούς στη Σουηδία να επιβιώσει άλλα πέντε χρόνια με τη νόσο ανέρχονται στο 68%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βουλγαρία είναι 38%.

Προτεραιότητα στην πρόληψη

Το κάπνισμα θεωρείται ο κύριος μη εξωγενής παράγοντας κινδύνου

Ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας ή του παχέος εντέρου η Κομισιόν θέλει να εξασφαλίσει ότι μέχρι το 2025 θα εξετάζεται σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου το 90% όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Και εδώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη, καθώς στη Δυτική Ευρώπη τα προγράμματα αυτά είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία αποτελούν εξαίρεση.

Ενας ακόμη στόχος που αφορά την πρόληψη είναι να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών στο 5% μέχρι το 2040.

Σύμφωνα με ερευνητές, το κάπνισμα, με ποσοστό 15-20%, είναι ο μεγαλύτερος μη εξωγενής παράγοντας κινδύνου, τον οποίο ο ενδιαφερόμενος μπορεί να περιορίσει αποκλειστικά με δική του πρωτοβουλία.

Στον αντίποδα η Ελλάδα

Σήμερα, μόνο η Σουηδία καταγράφει τόσο χαμηλό ποσοστό καπνιστών στην ΕΕ. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ελλάδα, όπου το 35% του πληθυσμού καπνίζει.

Μερικά ακόμη προληπτικά μέτρα: Περισσότεροι εμβολιασμοί για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε νεαρά κορίτσια και γυναίκες, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, καλύτερες διατροφικές συνήθειες και μείωση της παχυσαρκίας. Ολα αυτά αποδεδειγμένα βοηθούν στην πρόληψη της νόσου.

Φροντίδα για όσους επιβιώνουν στη μάχη με τον καρκίνο

Το 40% των περιστατικών καρκίνου θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, λέει η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου

Η στρατηγική της ΕΕ προβλέπει επίσης καλύτερη δικτύωση των εθνικών κέντρων για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, «είναι πολλοί ακόμη οι άνθρωποι που δυστυχώς δεν έχουν έγκαιρη πρόσβαση στην πρόληψη και στη θεραπεία και αυτό πρέπει να αλλάξει. Το 40% των περιστατικών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί».

Η Επίτροπος επισημαίνει ακόμη ότι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει νικητές στη μάχη με τον καρκίνο. Χρειάζονται όμως και εκείνοι ιδιαίτερη στήριξη, καθώς η μάχη με τη νόσο αλλάζει δραστικά τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Υπάρχουν και πρακτικές ανάγκες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πλέον τόσο εύκολα να συμμετάσχουν σε ασφαλιστικό πρόγραμμα ή ακόμη και να λάβουν τραπεζικό δάνειο. Και αυτό πρέπει να αλλάξει, επισημαίνει η Επίτροπος Υγείας.

«Μπορεί να κάνει πολλά»

Ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του διεθνούς ιατρικού συνδέσμου World Medical Association, χαρακτηρίζει «φιλόδοξα» τα σχέδια της Κομισιόν και εκτιμά ότι «ο καρκίνος ποτέ δεν θα ηττηθεί ολοκληρωτικά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από τον καρκίνο και αυτό μπορεί να γίνει με την πρόληψη, με την έγκαιρη διάγνωση και με σύγχρονες, συνδυαστικές μορφές θεραπείας».

Μιλώντας στην DW, ο Μοντγκόμερι εκτιμά ότι «η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολλά για να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ».

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σαν σήμερα ο Φον Μπάστεν έβαλε το αριστουργηματικό γκολ στο Euro 1988

Ένα από τα πιο όμορφα αλλά και ιστορικά γκολ όλων των εποχών σημειώθηκε μια μέρα σαν σήμερα πριν από...

Νέα ένεση 4,5 δισ. για τις πληττόμενες επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο

Για τις προοπτικές σε Οικονομία και Τουρισμό μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην...

Φλόριντα: «Ήταν σαν να μας χτύπησε πύραυλος» λέει ένοικος που σώθηκε από την καταστροφή

Ανατριχιαστικά είναι όσα περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας και ένοικος του κτιρίου που μέσα σε δύο δευτερόλεπτα κατέρρευσε στη Φλόριντα τη νύχτα...

Oι ζαβολιές του Ζακ Ιβ Κουστό

Σαν σήμερα, 25 Ιουνίου του 1997 έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος ωκεανογράφος και ντοκιμαντερίστας, Ζακ Ιβ Κουστό. Οι ταινίες...

Κοροναϊός : Πέθανε γιατρός 16 ημέρες από τη στιγμή που έκανε το εμβόλιο;

Τον θάνατο ενός 56χρονου από το Μαϊάμι, 16 ημέρες αφότου του χορηγήθηκε το εμβόλιο της Pfizer για τον κοροναϊό ερευνά η φαρμακοβιομηχανία. Πρόκειται για τον Γκρέγκορι Μάικλ,...

Τροχαίο – σοκ: Οδηγός μηχανής χωρίς δίπλωμα παρέσυρε σερβιτόρο – Χαροπαλεύουν και οι δύο

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το Σάββατο, όταν ένας άνδρας που εργαζόταν ως σερβιτόρος παρασύρθηκε από μηχανή. Το συμβάν σημειώθηκε στην Αθήνα,...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς