Κόσμος Η πανδημία έφερε αλλαγές και στο προσδόκιμο ζωής στην...

Η πανδημία έφερε αλλαγές και στο προσδόκιμο ζωής στην Ισπανία

-

H σαρωτική επιδημία κοροναϊού στην Ισπανία οδήγησε σε μετρήσιμη πτώση του προσδόκιμου ζωής, αποκαλύπτει μελέτη του ισπανικού Κέντρου Δημογραφικών Σπουδών.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης περίπου στα τέλη Μαρτίου, η πτώση στη Μαδρίτη έφτασε τα 15 έτη ζωής σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα, αναφέρουν οι ερευνητές στην ανοιχτή επιθεώρηση PLοS ONE.

Η μελέτη αποκαλύπτει πώς η πανδημία ανέστρεψε, έστω και προσωρινά, την αύξηση που παρατηρείται εδώ και δεκαετίες στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, το οποίο εκφράζει τη μέση διάρκεια ζωής που προβλέπεται για κάποιον που γεννιέται σήμερα.

Η πανδημία Covid-19 είναι γνωστό ότι προκάλεσε αύξηση του ρυθμού θνησιμότητας (η αναλογία των θανάτων προς το μέγεθος του πληθυσμού), μέχρι σήμερα όμως παραμένει εν πολλοίς άγνωστη η επίδραση της πανδημίας στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, το οποίο εκφράζει το πόσο αναμένεται να ζήσει κάποιος που γεννιέται σήμερα.

Οι Ισπανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν την ημερήσια καταγραφή θανάτων από το Ισπανικό Σύστημα Παρακολούθησης Θνησιμότητας σε συνδυασμό με άλλα δημογραφικά δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Υπολόγισαν έτσι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για κάθε εβδομάδα του 2019 και για τις αντίστοιχες εβδομάδες του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Οι μεταβολές του προσδόκιμου ζωής σε ετήσια βάση (2019,2020) στις 17 περιφέρειες της Ισπανίας (Trias-Llimós et al, 2020)

Σε ετήσια βάση, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μειώθηκε κατά 0,9 έτη στο σύνολο της Ισπανίας, έδειξε η ανάλυση. Ωστόσο η πτώση ήταν πολύ μεγαλύτερη στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον κοροναϊό: στη Μαδρίτη, η πτώση του προσδόκιμου στους άνδρες έφτασε τα 2,8 χρόνια.

Πιο δραματικές μεταβολές καταγράφηκαν στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, όταν το προσδόκιμο στο σύνολο της Ισπανίας έπεσε κατά 6,1 έως 7,6 χρόνια σε εβδομαδιαία βάση σε σχέση με το 2019.

Στην Ισπανία, η πτώση έφτασε το ανησυχητικό επίπεδο των 15 ετών.

Η χειρότερη φάση της πανδημίας ίσως έχει περάσει πια στην Ισπανία, ωστόσο η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, η πτώση του προσδόκιμου σε σχέση με το 2019 θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στα τέλη του 2021 σε σχέση με τους υπολογισμούς της μελέτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Καλλιάνος: Έρχεται «λίβας» την επόμενη εβδομάδα – Πού θα ξεπεράσει τους 40! βαθμούς η θερμοκρασία

Μετά από το ασταθές, καιρικά, τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, από την ερχόμενη Τρίτη 22 Ιουνίου και έπειτα και για διάρκεια μέχρι τουλάχιστον...

«Η πατριαρχία δολοφονεί»: Συγκέντρωση για την Καρολάιν στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα προκειμένου να κατοχυρωθεί νομικά τώρα ο όρος γυναικοκτονία πραγματοποιούν γυναικείες οργανώσεις με αφορμή τη στυγνή δολοφονία...

Γλυκά Νερά: «Όχι άλλη Καρολάιν» έγραψαν γυναίκες με κεριά στη Χαλκιδική

Γυναίκες των Νέων Μουδανιών στη Χαλκιδική σχημάτισαν στην πλατεία το μήνυμα «Όχι άλλη Καρολάιν» εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους σε...

Μιθριδάτης: Το νέο του τραγούδι έγινε θέμα εξετάσεων στο ΑΠΘ

Μέσα σε 12 λεπτά τραγουδιού ο Μιθριδάτης κατάφερε πρόσφατα να συνοψίσει όλα τα κακώς κείμενα των τελευταίων μηνών ασκώντας...

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του διοικητή του ΑΤ Πόρου

«Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Πόρου που απομακρύνθηκε είχε πολύμηνες τριβές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για σειρά θεμάτων,...

Βορίδης: Οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας

Οι εκλογές θα γίνουν στη συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς