Οικονομία Η ναυτιλία των Ελλήνων πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Η ναυτιλία των Ελλήνων πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

-

Σειρά σημαντικών συναντήσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Ναυτιλία, που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες, στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE), κυρία Μελίνα Τραυλού, μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κ.κ. Δημήτριο Φαφαλιό, Μαρίλυ Φραγκίστα και Βασίλειο Παπαγιαννόπουλο.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων σφυρηλατήθηκαν περαιτέρω οι σχέσεις της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας με τους ευρωπαίους εταίρους της και σηματοδότησαν τη δυναμική παρουσία της τόσο στα ευρωπαϊκά, όσο και στα διεθνή δρώμενα.

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Ναυτιλία όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν με σαφήνεια ότι η περαιτέρω αναγνώριση του ναυτιλιακού κλάδου σε στρατηγικό εταίρο αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ, καθώς η ναυτιλία αναδεικνύεται ως αδιαμφισβήτητος εγγυητής της ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας και της ευημερίας της.

Παράλληλα, η ναυτιλία συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής δυναμικής της Ευρώπης. Το εύλογο συμπέρασμα όλων των ομιλητών ήταν ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ευημερία, η ευρωστία, η βιωσιμότητα και η ενεργειακή και επισιτιστική ανεξαρτησία της.

Εποικοδομητικές συναντήσεις

Η πρόεδρος της ΕΕΕ είχε μια σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων και επαφών με Ευρωπαίους Αξιωματούχους, αλλά και θεσμικούς παράγοντες του ναυτιλιακού κλάδου, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κυρία Μελίνα Τραυλού συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τους:

– τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά,
– τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (ICS), κ. Emanuele Grimaldi,
– την Πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Εφοπλιστών, κα. Gaby Bornheim,

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (ICS), κ. Emanuele Grimaldi και την πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Εφοπλιστών, κα. Gaby Bornheim

– την Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Magda Kopczynska,

– τον Πρόεδρο του BIMCO, κ. Niko Schües,

– καθώς και τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004 – 2014) και κεντρικό ομιλητή της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Ναυτιλία, κ. José Manuel Barroso

Η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού με την Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Magda Kopczynska

Επίσης, αντιπροσωπεία της ΕΕΕ με επικεφαλής την πρόεδρό της και αποτελούμενη από τους κ.κ. Δ. Ι. Φαφαλιό και Β. Παπαγιαννόπουλο συναντήθηκε με την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, κα Adina Valean.

Η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού με τον Πρόεδρο του BIMCO, κ. Niko Schües

Οι συζητήσεις εστίασαν στον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή ναυτιλία για την ΕΕ και στην ανάγκη για διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της σε διεθνές επίπεδο. Επισημάνθηκε ότι η ναυτιλία της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη και να αναβαθμιστεί σε στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ, ώστε να συνεχίσει να διασφαλίζει, μέσω της πρωτοκαθεδρίας της, την ευημερία της Ευρώπης.

Σχοινάς: Στρατηγικός ο ρόλος της ναυτιλίας για την ευημερία της Ευρώπης

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέδειξε τη σημαντική και πολύπλευρη συνεισφορά της ναυτιλίας.

Η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά

«Ο τομέας της ναυτιλίας διαδραματίζει κεντρικό και στρατηγικό ρόλο για την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης, συνδέοντας την ήπειρό μας με τον υπόλοιπο κόσμο και προωθώντας την παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες, βασική αξία της Ευρώπης.

Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ότι όχι μόνο εκτιμούμε τη συμβολή του κλάδου της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την απειλή της ανταγωνιστικότητάς της».

Barroso: Στρατηγικός πυλώνας για την ασφάλεια της Ευρώπης

Στην κεντρική ομιλία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Ναυτιλία, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso, αναρωτήθηκε πόσοι από τους Ευρωπαίους πολίτες γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλία αντιστοιχεί στο 40% του παγκόσμιου στόλου, ενώ επεσήμανε ότι: «Η ναυτιλία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την ασφάλεια της Ευρώπης. Συνιστά τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικό τρόπο μεταφοράς και διασφαλίζει το ελεύθερο εμπόριο που αποτελεί καίριο παράγοντα για την ευημερία των πολιτών. Θα ήθελα να συγχαρώ την ευρωπαϊκή ναυτιλία καθώς στηρίζει εμπράκτως τους στόχους της ΕΕ προς την απανθρακοποίηση.

Η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού με τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Barroso

Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε παροχή οικονομικής και χρηματοδοτικής βοήθειας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας. Η ευρωπαϊκή ναυτιλία αντιμετωπίζει σήμερα μια σημαντική απειλή λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού κυρίως από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας, ο οποίος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κλάδο. Η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με την Κίνα αποτελεί κύρια προτεραιότητα. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της ατζέντας για το κλίμα και της ανταγωνιστικότητας, αποτελεί μείζον ζήτημα για την ΕΕ. Δεν έχουμε στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα μας και θα πρέπει να υιοθετήσουμε επειγόντως μία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Φαφαλιός: Αναγκαία η στήριξη της ναυτιλίας

Στην κεντρική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, συμμετείχε ο γραμματέας της ΕΕΕ, κ. Δημήτριος Φαφαλιός, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Σε αυτή την περίπλοκη γεωπολιτική κατάσταση την οποία βιώνουμε, η βιομηχανία μας διαθέτει την ευελιξία και την ικανότητα να ανταποκρίνεται άμεσα στις εξελισσόμενες προκλήσεις θωρακίζοντας τα συμφέροντα της ΕΕ.

Ο γραμματέας της ΕΕΕ, κ. Δημήτριος Φαφαλιός κατά τη διάρκεια της κεντρικής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Ναυτιλία

Ωστόσο, ο τομέας μας, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα ιδιαίτερα σε σχέση με τις χώρες της Ανατολικής Ασίας, οι εθνικές πολιτικές των οποίων περιλαμβάνουν το ναυτιλιακό τομέα ως αναπόσπαστο μέρος τους.»

Τραυλού: Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Με την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης της Ναυτιλίας, η Πρόεδρος της ΕΕΕ κα. Μελίνα Τραυλού υπογράμμισε: «Η στρατηγική σημασία της ναυτιλίας για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια και την ευρωστία της ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη.

Απαιτείται, όμως, ισχυρή πολιτική βούληση και σταθερή δέσμευση για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο και να διασφαλιστεί τόσο η βιωσιμότητα του κλάδου όσο και η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Αναμέτρηση προσωπικοτήτων

Η χθεσινή μονομαχία Παρτιζάν και Παναθηναϊκού έφερε αντιμέτωπους δύο προπονητής που «γράφουν ιστορία» στο μπάσκετ. Γιατί δίνουν τον τόνο...

Η ενεργειακή επανάσταση άρχισε. Ωρα να επικρατήσει

Ενα πράγμα που έμαθα τα τελευταία 12 χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι ότι η τραπεζική δεν...

Πράσινο φως σε Ταμείο υπέρ των φτωχότερων

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα ξεκίνησε χθες, με τους αντιπροσώπους των περίπου 200 χωρών να εγκρίνουν...

Κίσινγκερ

Κύριε Διευθυντά,Είστε συνδρομητής; ΣυνδεθείτεΉ εγγραφείτε Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα...

Σταδιακή άρση μέτρων : Ποιες αλλαγές αναμένονται στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Αύριο θα συνεδριάσει (αντί της Παρασκευής) η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση...

Κοροναϊός: Ο Έλληνας που «γιάτρεψε» τον Τραμπ μιλά για το τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο και την θεραπεία του

Το «κοκτέιλ» αντισωμάτων της εταιρίας Regeneron χορηγήθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αφού εντοπίστηκε θετικός στον κοροναϊό. Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Ελληνοαμερικανός συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής...

Πρέπει να διαβάσετε

Αναμέτρηση προσωπικοτήτων

Η χθεσινή μονομαχία Παρτιζάν και Παναθηναϊκού έφερε αντιμέτωπους δύο...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς