Ελλάδα Φυσικό αέριο : Σκληραίνει ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά

Φυσικό αέριο : Σκληραίνει ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά

-

Σκληραίνει ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά του φυσικού αερίου καθώς λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και βιομηχανίες επέλεξαν να κάνουν απευθείας εισαγωγές έναντι της προμήθειας ποσοτήτων από τη ΔΕΠΑ.

Τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων ήταν αφενός το 2019 να καταγραφεί ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου και αφετέρου η δημόσια επιχείρηση αερίου να χάσει σημαντικό όγκο πωλήσεων. Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις, πέρυσι η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά ανήλθε στις 57,4 TWh (Τεραβατώρες) από 52,4 το 2018. Και σε ό,τι αφορά την ίδια τη ΔΕΠΑ, οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 28,4% λόγω, όπως η ίδια αναφέρει, των αθρόων εισαγωγών από μεγάλους καταναλωτές (βιομηχανίες) και ανταγωνιστές της.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις φυσικού αερίου της εταιρείας ήταν της τάξης των 27 TWh. Αυτό είχε ως συνέπεια ο κύκλος εργασιών της ΔΕΠΑ να πέσει στα περίπου 760 εκατ. ευρώ από 970,9 εκατ. ευρώ το 2018. Τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες έπεσαν στα 67,9 από 243,2 εκατ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος καταναλωτής του φυσικού αερίου στο σύνολο της αγοράς για το 2019 ήταν η ηλεκτροπαραγωγή. Μάλιστα οι ποσότητες που ζήτησαν οι εταιρείες ρεύματος ήταν υψηλότερη, στις 37,5 Τεραβατώρες από 33,2 το 2018, και όπως αναφέρει η ΔΕΠΑ, ξεπέρασε και την ιστορικά υψηλή κατανάλωση του 2017 κυρίως λόγω ανταγωνιστικής τιμής και μερικής απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων.

Οι εισαγωγές

Ενδεικτικό στοιχείο επίσης του ανταγωνισμού στην αγορά του φυσικού αερίου είναι και τα στοιχεία για τις ποσότητες που εισήχθησαν στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (σημεία εσόδου Σιδηρόκαστρου και Κήπων και τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα). Οι ποσότητες φυσικού αερίου που εισήχθησαν το 2019 ανήλθαν σε 57,7 TWh, με 54,5% να είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο και 45,5% αέριο αγωγού.

Οπως αναλύει η ΔΕΠΑ στις οικονομικές της καταστάσεις, «οι συνθήκες στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου κατά το 2019 χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη μείωση των τιμών στους διεθνείς κόμβους (hubs), απόρροια της υπερπροσφοράς LNG που οδήγησε σε ανάλογη μείωση των τιμών υγροποιημένου αερίου για ευκαιριακές αγορές (spot). Οι συνθήκες αυτές», σημειώνει η εταιρεία, «ευνόησαν την αθρόα εισαγωγή ευκαιριακών φορτίων από μεγάλους καταναλωτές στην Ελλάδα, οι οποίοι εν γένει καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους από τη ΔΕΠΑ, βάσει των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου που διαθέτει η εταιρεία, οι τιμές των οποίων δεν σημείωσαν εντός του 2019 ανάλογη μείωση».

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Με διαφορετικά πλοία στους προορισμούς τους οι επιβάτες του «Flying Cat 3» που παρουσίασε μηχανική βλάβη

Με διαφορετικά πλοία θα προωθηθούν στους προορισμούς τους οι επιβάτες του υδροπτέρυγoυ «Flying Cat 3» που το πρωί παρουσίασε...

Καταγγελία για βιασμό 29χρονης εργαζόμενης σε μπαρ από πελάτη

Μετά τον σάλο που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τη συζυγοκτονία της Καρολάιν, αλλά και του βιασμού της καθαρίστριας,...

Παρέδωσε τον ανήλικο ανιψιό του στην αστυνομία – Τού έκλεψε το αυτοκίνητο για να… κάνει ληστεία

Μάρτυρες ενός πρωτοφανούς σκηνικού, έγιναν πριν λίγες μέρες αστυνομικοί του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου Κρήτης: Ένας κύριος πήγε στο...

Γλυκά Νερά: Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την κηδεία της Καρολάιν 

Συγκλονισμένο συνεχίζει να παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Ο...

Τζανάκης: Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση στα κρούσματα – Πάσχα στο χωριό

Την πρόβλεψη ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου και από την άλλη εβδομάδα και πιθανότατα μετά...

Εμβόλια mRNA: Ελπίδες για λύση και στους επιθετικούς όγκους εγκεφάλου

Λύση σε σοβαρές λοιμώξεις, όπως αυτή του κοροναϊού που προκάλεσε την πανδημία που ζούμε όλοι μας, υπόσχεται να δώσει...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς