Ελλάδα Φυσικό αέριο: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ρεύματος σε Ελλάδα...

Φυσικό αέριο: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ρεύματος σε Ελλάδα και ΕΕ το β’ εξάμηνο 2021

-

Aπότομη αύξηση σημείωσαν οι μέσες τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, καθώς από 21,3 ευρώ ανά 100 kWh, διαμορφώθηκαν στα 23,7 ευρώ ανά 100 kWh, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat.

Οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν επίσης σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 (7,0 ευρώ ανά 100 kWh) σε 7,8 ευρώ ανά 100 kWh το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Πιο πρόσφατα, οι τιμές χονδρικής για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο αυξήθηκαν σημαντικά σε ολόκληρη την ΕΕ. Η άνοδος του κόστους ενέργειας και της προμήθειας, που προκλήθηκαν από διάφορους οικονομικούς παράγοντες, οδήγησαν κυρίως στην αύξηση.

Οι φόροι και οι εισφορές αντιπροσώπευαν το 36% των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώθηκαν στα νοικοκυριά στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το αντίστοιχο μερίδιο ήταν 30%. Δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε αυτό το στοιχείο τιμής σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η μεγαλύτερη αύξηση (εκφρασμένη σε εθνικά νομίσματα) καταγράφηκε στην Εσθονία (+50%), ενώ ακολούθησαν η Σουηδία (+49% ) και η Κύπρος (+36%).

Οι μόνες χώρες που κατέγραψαν μείωση στις τιμές ήταν η Σλοβακία (-6%) και η Ουγγαρία (-0,1%).

Εκφρασμένες σε ευρώ, οι χαμηλότερες μέσες τιμές οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ήταν στην Ουγγαρία (10,0 ευρώ ανά 100 kWh), τη Βουλγαρία (10,9 ευρώ) και την Κροατία (13,1 ευρώ), ενώ οι υψηλότερες ήταν στη Δανία (34,5 ευρώ), τη Γερμανία (32,3 ευρώ), το Βέλγιο (29,9 ευρώ) και την Ιρλανδία (29,7 ευρώ).

Οι τιμές του φυσικού αερίου

Μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2020 και του δεύτερου εξαμήνου του 2021, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε 20 από τα 24 κράτη μέλη της ΕΕ που αναφέρουν τιμές φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου των νοικοκυριών σε εθνικά νομίσματα παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία (+103%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+96%) και την Εσθονία (+83%).

Αντίθετα, μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου καταγράφηκαν στη Σλοβακία (-12%), την Τσεχία (-5%) και την Πορτογαλία (-1%).
Εκφρασμένες σε ευρώ, οι μέσες τιμές φυσικού αερίου των νοικοκυριών το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ήταν χαμηλότερες στην Ουγγαρία (3,1 ευρώ ανά 100 kWh), την Κροατία (4,0 ευρώ) και τη Λιθουανία (4,1 ευρώ) και οι υψηλότερες στη Σουηδία (18,6 ευρώ), τη Δανία (12,5 ευρώ), την Ολλανδία (11,0 ευρώ) και την Ισπανία (10,8 ευρώ).

«Δευτεραθλήτρια» στο φυσικό αέριο η Ελλάδα

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη δεύτερη ζώνη (12,0%-22,5%) των κρατών-μελών της ΕΕ με τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με μέση ευρωπαϊκή αύξηση 11%.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η χώρα μας με αύξηση 96%, συγκαταλέγεται στην πρώτη ζώνη με ποσοστιαίες αυξήσεις άνω του 70%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 12% και φιγουράρει στη δεύτερη θέση των πιο “ακριβών” κρατών πίσω από τη Βουλγαρία.


Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ενεργειακή κρίση: «Γεννά» νέα κινήματα αντίστασης

Η Josina, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο, πήρε μια απόφαση, δεν πρόκειται να πληρώσει το λογαριασμό της ενέργειας. Είναι μία από...

Κίνα: 80.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί Χαϊνάν μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κοροναϊού

Περισσότεροι από 80.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στο νησί Χαϊνάν στη νότια Κίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της Covid που...

Τι καιρό θα κάνει τον Δεκαπενταύγουστο

Ο καιρός χειροτέρεψε ήδη από σήμερα Κυριακή, όπως μας είχε προειδοποιήσει η ΕΜΥ, ενώ καλοκαιρινά μπουρίνια έπληξαν περιοχές στα...

Μάντζος για Ρωμανό: Κύριε Μητσοτάκη, θα παραμείνει στη θέση του;

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο των αποκαλύψεων και των χειρισμών της υπόθεσης με τις υποκλοπές. Μετά τη δήλωση...

Ηλιόπουλος – Η κυβέρνηση να απαντήσει αν υπάρχουν κενές ΜΕΘ για VIP ασθενείς

Μισόλογα χαρακτήρισε ο Νάσος Ηλιόπουλος τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σχετικά με το αν υπάρχουν κενές ΜΕΘ...

Η πυρκαγιά στις Μυκήνες δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες – Η πρώτη εκτίμηση του ΥΠΠΟΑ

Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα,...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς