Οικονομία Φωτιά οι δόσεις σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια μετά...

Φωτιά οι δόσεις σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια μετά τις νέες αυξήσεις

-

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών έχει φτάσει το κόστος εξυπηρέτησης καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή τους από νοικοκυριά τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν ήδη το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων.

Ο ΟΤ παρουσιάζει σήμερα παραδείγματα με τις μηνιαίες δόσεις εξυπηρέτησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με βάση τα τελευταία μέσα στοιχεία για όλη την Ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν αύξηση της μηνιαίας δόσης κατά 123 ευρώ για δάνειο 130.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής 25 ετών, ποσό που μεταφράζεται σε επιβάρυνση σχεδόν 1.500 ευρώ για ένα νοικοκυριό σε ετήσια βάση.

Το κόστος εξυπηρέτησης δανείων μάλιστα είναι στην Ελλάδα ακόμη υψηλότερο από το μέσο αυτό όρο της Ευρωζώνης όπως δείχνουν τα επίσης φρέσκα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα οποία παρουσιάζει σήμερα ο ΟΤ.

Η πληθωρισμός που δεν λέει να κοπάσει έχει κάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει σημαντικά τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε ευρώ, συμπαρασύροντας και τα επιτόκια καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εμπορικές τράπεζες σπεύδουν άμεσα να περάσουν το υψηλότερο κόστος στους νέους και παλιούς πελάτες τους που έχουν δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να κρατούν πολύ πιο χαμηλά τις αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων.

 

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ΕΚΤ που αφορούν τα μέσα επιτόκια σε όλη την Ευρωζώνη για νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια δείχνουν τη μεγάλη αύξηση που έχει συντελεστεί.

Επιπλέον, οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και όλο το 2023 και πιθανότατα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024 επειδή η κεντρική τράπεζα προχωρά συνεχώς σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Ήδη στα μέσα του Μαρτίου η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Που έχουν φτάσει τα μέσα επιτόκια δανείων στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διαμορφωνόταν για τον Ιανουάριο του 2023 σε εύρος από 2,77% έως 3,45%. Αντίθετα, τον Ιανουάριο του 2022 το εύρος αυτό διαμορφωνόταν σε μόλις 1,31% με 1,45%.

Τα μέσα επιτόκια καταναλωτικών δανείων διαμορφώνονταν τον Ιανουάριο 2023 σε εύρος 6,27% με 7,44%. Τον Ιανουάριο του 2022 το εύρος αυτό ήταν 4,64% με 5,69% σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Ακόμη πιο υψηλά τα επιτόκια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 3 Μαρτίου:

•        Τον Ιανουάριο του 2023, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%.

•        Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,24  εκατοστιαίες μονάδες.

•        Τον Ιανουάριο του 2023 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 5,33%.

•        Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,22 εκατοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα όσον αφορά τα νέα δάνεια:

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 5,36%.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,73%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,36%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,90%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 48 μονάδες βάσης στο 5,69%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,20%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 38 μονάδες βάσης, τον Ιανουάριο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 4,92%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,96%.

Όσον αφορά τα υπάρχοντα δάνεια:

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,33%.

Πιο συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,16%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης στο 5,05%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,09%.

Νέα αύξηση σε λίγες μέρες ετοιμάζει η Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης το Μάρτιο, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ. «Αυτή ήταν μια απόφαση που επισημάνθηκε στην τελευταία μας συνεδρίαση (της ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική και όλοι οι αριθμοί που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ, πολύ πιθανή», ανέφερε. Μια κίνηση αυτού του μεγέθους θα οδηγούσε τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο στις 350 μονάδες βάσης.

Καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει το τετραπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας στο 2% και το υποκείμενο επιτόκιο σε ρεκόρ, ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί νέα αύξηση κατά μισή μονάδα τον Μάιο και οι επενδυτές εκτιμούν ότι το επιτόκιο με το οποίο θα δανείζει η ΕΚΤ τις εμπορικές τράπεζες μπορεί να φτάσει το 4% από 2,5% σήμερα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Πως αλλάζουν οι μέσες δόσεις στην Ευρωζώνη από την αύξηση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια. Με βάση τα μέσα στοιχεία όλης της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Για νέο στεγαστικό δάνειο 130.000 ευρώ και διάρκεια 25 έτη

Με κλειδωμένο επιτόκιο για το πρώτο έτος

Δόση Ιανουαρίου 2022: 518 ευρώ

Δόση Ιανουαρίου 2023: 655 ευρώ

Αύξηση στη μηνιαία δόση: 137 ευρώ ή 1644 ευρώ το χρόνο

Με κλειδωμένο επιτόκιο για τα πρώτα 1 με 5 χρόνια

Δόση Ιανουαρίου 2022: 525 ευρώ

Δόση Ιανουαρίου 2023: 648 ευρώ

Αύξηση στη μηνιαία δόση: 123 ευρώ ή 1476 ευρώ το χρόνο

Με κλειδωμένο επιτόκιο για τα πρώτα 5 με 10 χρόνια

Δόση Ιανουαρίου 2022: 515 ευρώ

Δόση Ιανουαρίου 2023: 651 ευρώ

Αύξηση στη μηνιαία δόση: 136 ευρώ ή 1632 ευρώ το χρόνο

Για νέο καταναλωτικό δάνειο 20.000 ευρώ και διάρκεια 7 έτη

Με κλειδωμένο επιτόκιο για το πρώτο έτος

Δόση Ιανουαρίου 2022: 289 ευρώ

Δόση Ιανουαρίου 2023: 307 ευρώ

Αύξηση στη μηνιαία δόση: 18 ευρώ ή 216 ευρώ το χρόνο

Με κλειδωμένο επιτόκιο για τα πρώτα 1 με 5 χρόνια

Δόση Ιανουαρίου 2022: 280 ευρώ

Δόση Ιανουαρίου 2023: 296 ευρώ

Αύξηση στη μηνιαία δόση: 16 ευρώ ή 192 ευρώ το χρόνο

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Σε λειτουργία το «Panic Button» κατά της ενδοοικογενειακής βίας, σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε από την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 η λειτουργία του προγράμματος “Panic Button” (κουμπί πανικού) σε Αττική και Θεσσαλονίκη,...

Έρευνα της Αστυνομίας για τις συνθήκες του δυστυχήματος με θύμα τον Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ

Ενδελεχής έρευνα για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος στο Λαγονήσι με θύμα τον Διευθυντή Κυκλοφορίας...

Αδίστακτοι κακοποιοί εισέβαλαν και λήστεψαν μητέρα και κόρη

Τον απόλυτο τρόμο στα χέρια αδίστακτων ληστών βίωσαν μητέρα με την κόρη της το βράδυ της Κυριακής μέσα στο...

«Είναι όλα ψέματα» λέει ο γιος του λυράρη που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε 11χρονο

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κρήτη η υπόθεση βιασμού και μαστροπείας ενός 11χρονου αγοριού από έναν λυράρη ο οποίος φέρεται...

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό

Κλείδωσε η αύξηση του κατώτατου μισθού και στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε σχετικές...

Μολότοφ – Μετατρέπεται σε κακούργημα η κατοχή τους σε πορείες

Σε κακούργημα μετατρέπεται το αδίκημα της παρασκευής και κατοχής μολότοφ σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στο...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς