Ελλάδα Φόροι : Οι υποχρεώσεις του 2020 και τι θα...

Φόροι : Οι υποχρεώσεις του 2020 και τι θα πληρώσουμε από το 2021

-

Ο Δεκέμβρης των πληρωμών μετατρέπεται σε έναν ιδιαίτερο μήνα για τις καταβολές φόρων κάποιων κατηγοριών καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων ως αποτέλεσμα των σχετικών παρατάσεων και αναστολών.

Χρονική μετάθεση έχουν πάρει τα τέλη κυκλοφορίας και οι πινακίδες, προσοχή χρειάζεται στο θέμα της αποζημίωσης στην περίπτωση υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου προκειμένου να δηλωθεί από τους δικαιουχους. Παράλληλα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στη λίστα που έχουν κλείσει με κρατική εντολή δικαιούνται αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων της εφορίας μηνός Δεκεμβρίου.

Όμως,  από την άλλη, οι επιχειρησεις και οι επαγγελματίες που ειναι πληττόμενοι δεν δικαιούνται αναστολής διότι αφορά μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις, ενώ η  αναστολή είναι μόνο για τις δόσεις των ρυθμίσεων και δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν κανονικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Το χρονοδιάγραμμα

  • Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις, όπως και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους που δεν ανήκουν στη λίστα που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Μέχρι το τέλος του μήνα μπορούν οι φορολογούμενοι που πλήττονται  και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων.
  • Τέλη Ιανουαρίου 2021. Η επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, όπως και ο ΦΠΑ  Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.
  • Τέλη Φεβρουαρίου 2021. Η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ μηνός Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.
  • Μέχρι τέλη Απριλίου 2021. Αποτελεί μήνας ορόσημο αφού μέχρι τότε έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων από την περίοδο της πρώτης καραντίνας, δηλαδή από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο  για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και του ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων οι οποιοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν την περίοδο της πανδημίας. Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport της ΑΑΔΕ και να καταβάλουν τη δόση του Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος του μήνα. Οι δόσεις που χάθηκαν τον Μάρτιο έως Νοέμβριο θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος. Μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο www.gov.gr ώστε οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων που θέλουν να θέσουν σε ακινησία. Μετά την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι  κάτοχοι οχημάτων έχουν δύο μήνες περιθώριο έως τέλη Φεβρουαρίου 2021, για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ηλεκτρονική κατάθεση  πινακίδων ή αν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021.

Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2021, που λήγει την 31-12-2020, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2021. Σχετικά με την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχημάτων, όπως προβλέπει σχετική διάταξη, φέτος οι ιδιοκτήτες καλούνται να δηλώνουν τον αριθμό πινακίδων – σημείο ακινησίας του οχήματος  και απαλλάσσονται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Διαφορετικά αν το αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας,  εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου τριπλασιάζεται και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Με το «μοντέλο» που υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο θα αποζημιωθούν και για τον Δεκέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν μειωμένα ενοίκια.

Τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια, που εισέπραξαν τον προηγούμενο μήνα, καλούνται να εμφανίσουν στην ανεξάρτητη αρχή οι ιδιοκτήτες ακινήτων από επιχειρήσεις και εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή, προκειμένου να αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Για ακόμη ένα μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων Covid για να δηλωθούν τα μειωμένα ενοίκια που έχουν καταβάλει για το Δεκέμβριο.

Δείτε επίσης Μειωμένα νοίκια

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τσίπρας: Αυτό είναι το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στην δημοσιότητα δόθηκε το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Για το έτος χρήσης 2019, δήλωσε εισοδήματα...

Σοκάρει η Μαρία Ιωαννίδου: «Χάνουμε ένα μεγάλο ηθοποιό, αλλά είναι ψυχικά άρρωστος ο Πέτρος Φιλιππίδης»

Χειμαρρώδης ήταν η Μαρία Ιωαννίδου μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι #not» με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του...

Τρόμος για τον Τζόρτζεβιτς: Ληστές μπήκαν στο σπίτι του ενώ αυτός βρισκόταν μέσα

Εφιαλτική βραδιά έζησαν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και η σύζυγός του, που λίγο έλειψε να έλθουν αντιμέτωποι με τους διαρρήκτες...

Επικίνδυνος ιός στα κινητά – Ποιες εφαρμογές πρέπει να διαγράψετε

Δυστυχώς στις μέρες μας το malware βρίσκει πολλούς τρόπους να εισέλθει στη συσκευή μας, με έναν από αυτούς να είναι και...

Οδηγός για τις νέες συντάξεις και τα αναδρομικά του 2021

Τον χάρτη των νέων αυξημένων κύριων συντάξεων λόγω των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης, για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα...

Ταραντίλης για τρικάκια υπέρ του Κουφοντίνα στο σπίτι της ΠτΔ : Η Δημοκρατία ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται

Την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη προκάλεσε η σημερινή παρέμβαση αγνώστων έξω από το σπίτι της Προέδρου...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς