Ελλάδα Εξοικονομώ: Έργα 1,9 δισ. ευρώ για κατοικίες, επιχειρήσεις και...

Εξοικονομώ: Έργα 1,9 δισ. ευρώ για κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια

-

Ένα μεγάλο κύμα ενεργειακής ανακαίνισης κτιρίων, 205.000 κατοικιών, 9.700 επιχειρήσεων και 210 δημοσίων υπηρεσιών φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες θα ενεργοποιηθεί ένα πακέτο μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης ύψους 1,9 δισ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει δύο γύρους του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και από ένα πρόγραμμα για αντίστοιχες δράσεις που θα αφορούν τι επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για κατοικίες

Στα 1,250 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και δαπανών για τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπεται η διάθεση κοινοτικών πόρων για τρεις γύρους του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Ο πρώτος που έχει κλείσει και μέρος των κονδυλίων θα διατεθεί για την ενίσχυση επιλέξιμων κατοικιών. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά τουλάχιστον 8.000 κατοικίες.

Ο δεύτερος γύρος θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί μέχρι το  τρίτο τρίμηνο του 2022, αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αναγγείλει την προδημοσίευση του οδηγού τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Σε αυτήν την προκήρυξη θα συμπεριλαμβάνονται και ειδικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών φτωχών νοικοκυριών. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά 50.000 κατοικίες.

Ο τρίτος γύρος θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2025 να έχουν ολοκληρωθεί οι ενεργειακές αναβαθμίσεις 50.000 φτωχά νοικοκυριά και σε 105.000 νοικοκυριά

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης τα προαναφερόμενα προγράμματα για τις κατοικίες θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση κτιρίων κατοικιών. Περιλαμβάνουν ανακαινίσεις που αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας και, επομένως, συμβάλλουν στην επίτευξη των σχετικών στόχων του ΕΣΕΚ. Θα βελτιώσουν επίσης την ψηφιοποίηση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μέσω συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης και θα προωθήσει την ανάπτυξη υποδομών ηλεκτροκίνησης, όπως σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Παρέχει επίσης κονδύλια που προορίζονται αποκλειστικά για κατοικίες που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια, δημιουργώντας έτσι μια σύνδεση με τη μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια.

Επιχειρήσεις

Εξάλλου, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 450 εκ. ευρώ που θα παρέχει στήριξη σε ιδιωτικές εταιρείες για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις των κτιρίων και των διαδικασιών τους. Περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα: 1. Ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και

2. Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών, το μέτρο αυτό συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των διαδικασιών τους σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στο ΕΣΕΚ και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 επιχειρήσεων. Και το χρονοδιάγραμμα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης προβλέπει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 την κοινοποίηση των αναθέσεων για τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με επιλεγμένες παρεμβάσεις σε οντότητες του ιδιωτικού τομέα. Και μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025 να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις.

Δημόσια κτίρια

Στα 200 εκ. ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση 210 κτιρίων του δημόσιου τομέα με σκοπό την αύξηση της ενεργειακής τους απόδοσης, μέσω της συμμετοχής εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ΕΕΥ). Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών οδικού φωτισμού.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να γίνει η κοινοποίηση αναθέσεων για τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με επιλεγμένες παρεμβάσεις σε κτίρια του δημόσιου τομέα. Και μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025 να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις.

Πηγή ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Ο ιός «πολιορκεί» την Αττική με 1.332 κρούσματα

Βράζουν οι γειτονιές της Αττικής από τα κρούσματα του κοροναϊού, καθώς σήμερα καταγράφονται 1.332 νέες μολύνσεις στο Λεκανοπέδιο από...

Δένδιας: Το διεθνές δίκαιο είναι ο πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε, σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου, με τους βραβευθέντες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Νέα γκάφα της ΕΡΤ – Έκαναν λάθος το όνομα του Γκιώνη και το όνομα του αθλήματος

Σε μια ακόμη γκάφα προχώρησε η ΕΡΤ στην κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά απ’ όσα έγιναν με τη μη μετάδοση των...

Χαρδαλιάς για φωτιά: Παραμένουν πολλές διάσπαρτες εστίες

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου όπου υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες,...

Συναγερμός στο Λέστερ: Τοπικό lockdown λόγω έξαρσης του κοροναϊού

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι θα σκληρύνει τα μέτρα περιορισμού στο Λέστερ λόγω της έξαρσης...

Ο ξεχωριστός κύριος «Κανένας» για πρωθυπουργός της χώρας

Την πρώτη φορά έγινε γνωστός από μια ραψωδία: κατάφερε να τυφλώσει τον Κύκλωπα και να σώσει ένα καράβι πολεμιστές,...

Πρέπει να διαβάσετε

Ο ιός «πολιορκεί» την Αττική με 1.332 κρούσματα

Βράζουν οι γειτονιές της Αττικής από τα κρούσματα του...

Δένδιας: Το διεθνές δίκαιο είναι ο πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε, σήμερα Τρίτη 27...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς