Επιστήμη & Τεχνολογία Ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης ποιότητας τροφίμων με την «σφραγίδα» του...

Ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης ποιότητας τροφίμων με την «σφραγίδα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-

Ένα ελληνικό σύστημα και παράλληλα σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων έχει δημιουργηθεί, το οποίο σχετίζεται με την ποιότητα βιοδραστικότητας του τροφίμου.

Πρόκειται για το AFQ (Activity Foodoxys Quality), από την spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys, ενώ πρόσφατα το AFQ εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Βιοχημείας και υπεύθυνος της ομάδας που πήρε την πρωτοβουλία, Δημήτρης Κουρέτας, «με τη νέα αξιολόγηση πολλά προϊόντα, της Θεσσαλίας μπορούν να διακριθούν και να αποτελέσουν την αιχμή ενός μοντέλου που θα βασίζεται στο διατροφικό τουρισμό».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι το σύστημα αυτό έχει υποβληθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι και εγκρίθηκε, ενώ ουσιαστικά μετρά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο.

«Με αυτή τη μέθοδο αναδεικνύονται και οι ιδιότητες των τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα όλα τα σκόρδα του κόσμου διατροφικά είναι το ίδια, όμως με τη διαδικασία αυτή που αναλύθηκε βρέθηκε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το καλύτερο» τόνισε ο καθηγητής.

Παράλληλα ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα της περιοχής της Λάρισας που θα μπορούσαν να διακριθούν. Τέτοια σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα είναι τα κάστανα της Μελιβοίας, τα ακτινίδια του Πυργετού, τα αμύγδαλα του Συκουρίου, τα τυριά από φάρμες της Ελασσόνας, το μέλι από τον Όλυμπο, η ελιά της δυτικής Μαγνησίας, και πολλά τοπικά κρασιά.

Τέλος ο καθηγητής Βιοχημείας τόνισε ότι με την μέθοδο αυτή θα ήταν δυνατό οι παραπάνω περιοχές να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες, που θα αναζητήσουν πιστοποιημένα προϊόντα από την τοπική παραγωγή.

«Μπορείτε να φανταστείτε κάθε τουρίστας της Θεσσαλίας, για παράδειγμα, να έβρισκε στο μαξιλάρι του ένα ακτινίδιο Πυργετού; Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει ένα μπουκέτο τοπικών προϊόντων που θα βοηθήσει σημαντικά και τον τουρισμό της περιοχής της Θεσσαλίας», είπε ο καθηγητής βιοχημείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Μακρόν – Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που μίλησε πρώτος μετά την υπογραφή της κοινής αμυντικής συμφωνίας Γαλλίας και Ελλάδας. «Είμαστε σε...

Παραθέτει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο Λιόλιος

Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου θα παραθέσει σήμερα στις 12:00 στο ΟΑΚΑ ο Βαγγέλης Λιόλιος. Ο νέος πρόεδρος της...

Νιγηρία – Τουλάχιστον 20 ψαράδες νεκροί σε αεροπορική επιδρομή

Τουλάχιστον είκοσι ψαράδες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας που είχε στόχο τζιχαντιστές στο βορειοανατολικό τμήμα...

Ατύχημα με καρτ στην Πάτρα – Κατάφερε να μιλήσει κανονικά ο 6χρονος που τραυματίστηκε βαριά

Κάθε μέρα που περνά κερδίζει και μια μάχη, ο 6χρονος Φώτης, που τραυματίστηκε βαριά και βρέθηκε διασωληνωμένος μετά το...

Παρακολουθήστε την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη. Ο κ. Ταραντίλης αναμένεται να...

Επιπλοκές του κοροναϊού εμφανίζει 10χρονο παιδί στην Ηλεία

Στο νοσοκομείο Παίδων του Ρίου νοσηλεύεται με κοροναϊό ένας 10χρονος από την Ηλεία, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς