Επιστήμη & Τεχνολογία Ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης ποιότητας τροφίμων με την «σφραγίδα» του...

Ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης ποιότητας τροφίμων με την «σφραγίδα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

-

Ένα ελληνικό σύστημα και παράλληλα σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων έχει δημιουργηθεί, το οποίο σχετίζεται με την ποιότητα βιοδραστικότητας του τροφίμου.

Πρόκειται για το AFQ (Activity Foodoxys Quality), από την spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys, ενώ πρόσφατα το AFQ εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Βιοχημείας και υπεύθυνος της ομάδας που πήρε την πρωτοβουλία, Δημήτρης Κουρέτας, «με τη νέα αξιολόγηση πολλά προϊόντα, της Θεσσαλίας μπορούν να διακριθούν και να αποτελέσουν την αιχμή ενός μοντέλου που θα βασίζεται στο διατροφικό τουρισμό».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι το σύστημα αυτό έχει υποβληθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι και εγκρίθηκε, ενώ ουσιαστικά μετρά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο.

«Με αυτή τη μέθοδο αναδεικνύονται και οι ιδιότητες των τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα όλα τα σκόρδα του κόσμου διατροφικά είναι το ίδια, όμως με τη διαδικασία αυτή που αναλύθηκε βρέθηκε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το καλύτερο» τόνισε ο καθηγητής.

Παράλληλα ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα της περιοχής της Λάρισας που θα μπορούσαν να διακριθούν. Τέτοια σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα είναι τα κάστανα της Μελιβοίας, τα ακτινίδια του Πυργετού, τα αμύγδαλα του Συκουρίου, τα τυριά από φάρμες της Ελασσόνας, το μέλι από τον Όλυμπο, η ελιά της δυτικής Μαγνησίας, και πολλά τοπικά κρασιά.

Τέλος ο καθηγητής Βιοχημείας τόνισε ότι με την μέθοδο αυτή θα ήταν δυνατό οι παραπάνω περιοχές να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες, που θα αναζητήσουν πιστοποιημένα προϊόντα από την τοπική παραγωγή.

«Μπορείτε να φανταστείτε κάθε τουρίστας της Θεσσαλίας, για παράδειγμα, να έβρισκε στο μαξιλάρι του ένα ακτινίδιο Πυργετού; Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει ένα μπουκέτο τοπικών προϊόντων που θα βοηθήσει σημαντικά και τον τουρισμό της περιοχής της Θεσσαλίας», είπε ο καθηγητής βιοχημείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

ΥπΑΑΤ: Το 50% του Ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση

Το 50% του ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση μέσα στην επόμενη 20ετία, σύμφωνα με την προβολή των σεναρίων της...

Μήνυμα από το 112: Φωτιά σε βυτιοφόρο στον Ασπρόπυργο – Μείνετε μέσα, κλείστε τα παράθυρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική, καθώς βυτιοφόρο με προπάνιο έχει τυλιχθεί στις φλόγες στη περιοχή Νεόκτιστα στον Ασπρόπυργο. Αυτή τη...

Προανακριτική: Νέα αποκαλυπτικά SMS που «καίνε» τον Νίκο Παππά κατέθεσε ο Καλογρίτσας

Νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Νίκο Παππά, απέστειλε,   ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, στην προανακριτική  επιτροπή της Βουλής, που διερευνά αδικήματα που...

Μεσοπρόθεσμο: Πόσα θα είναι τα έσοδα από φόρους έως το 2025

Τα νέα οικονομικά δεδομένα ανοίγουν τον δρόμο για αναθεώρηση των προβλέψεων για το φετινό ΑΕΠ με την κυβέρνηση να...

Τουρισμός : Η Ελλάδα είναι έτοιμη για το πιο περίεργο καλοκαίρι

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τον τουρισμό. Η Δευτέρα 15 Ιουνίου θα σημάνει την έναρξη της τουριστικής...

Κεχριές: Επεισόδιο Χαρδαλιά με κάτοικο

Με την οργή ενός πολίτη βρέθηκε αντιμέτωπος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στις Κεχριές Κορινθίας...

Πρέπει να διαβάσετε

ΥπΑΑΤ: Το 50% του Ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση

Το 50% του ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση μέσα...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς