Κόσμος Ευρωπαϊκό σχέδιο για στρατιωτική «απόβαση» στη Λιβύη

Ευρωπαϊκό σχέδιο για στρατιωτική «απόβαση» στη Λιβύη

-

Ακόμη πιο ενεργό ρόλο φιλοδοξεί να αναλάβει στη Λιβύη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποκαλύπτεται από προσχέδιο που έχουν συντάξει αξιωματούχοι για τη διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η ΕΕ σχεδιάζει την ανάπτυξη ευρωπαίων στρατιωτικών αξιωματούχων στη Λιβύη σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός, με το σχέδιο να εντάσσεται στη νέα στρατηγικής που επιχειρεί να ακολουθήσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε αυτό καταγράφεται μια σειρά από επιλογές για την χώρα της Βόρειας Αφρικής από την αποστολή συμβούλων έως την απόβαση στρατιωτικής αποστολής με χερσαία και εναέρια μέσα.

Ακόμη, αναφορά υπάρχει στην πιθανότητα στρατιωτικής αποστολής που θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει δικές της επιχειρήσεις στη Λιβύη και μπορεί να αριθμεί από 5.000 έως 10.000 στρατιώτες. Ωστόσο, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η επιλογή αυτή «αποκλείεται στην παρούσα φάση» εξαιτίας των πολιτικών και φυσικών κινδύνων που εγκυμονεί.

Πάντως, ορισμένες από τις άλλες επιλογές που συζητούνται ενέχουν επίσης σημαντικούς κινδύνους για την ΕΕ στο σύνολό της και για οποιοδήποτε προσωπικό που έχει αναπτυχθεί σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, δε, στην εμπλοκή της Τουρκίας με την αυξημένη επιρροή που ασκεί στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τρεις επιλογές

Σύμφωνα με το Politico, το έγγραφο περιγράφει τρεις κύριες επιλογές για την ΕΕ σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές θα οδηγήσουν σε τυπική συμφωνία για τη δημιουργία λιβυκού μηχανισμού παρακολούθησης της κατάπαυσης πυρός, με την ΕΕ να προσφέρει βοήθεια μέσω του πολιτικού προσωπικού που έχει ήδη στη χώρα.

Η δεύτερη επιλογή αφορά στη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της εκεχειρίας υπό τον ΟΗΕ. Στο έγγραφο αναφέρονται διάφοροι τρόποι για μία τέτοια επιλογή, ανάμεσά τους η οικονομική βοήθεια και η προσφορά σε προσωπικό και τεχνογνωσία. Αυτό θα έκανε την παρουσία της ΕΕ πιο ορατή στη χώρα, αλλά χωρίς να έχουν οι Βρυξέλλες τον απόλυτο έλεγχο στις διαδικασίες.

Η τρίτη επιλογή έχει να κάνει με τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη με τους κανόνες εμπλοκής του ΟΗΕ και μια ξεκάθαρη στρατηγική αποχώρησης σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου. Η επιλογή αυτή θα απαιτούσε χρήση του λιβυκού εναέριου χώρου και υποχρεωτική συμμετοχή από τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, εγκυμονεί κινδύνους από ασύμμετρες απειλές στα λιβυκά εδάφη.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Λαφαζάνης κατά Τσίπρα και Κοντονή για τους πλειστηριασμούς

Τα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη συνεχίζονται. Μετά το άρθρο του, με το οποίο ο πρώην...

Στο Πόρτο ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ακόμα μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για τον Ολυμπιακό απόψε. Οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίζονται στο «Ντραγκάο» απέναντι στην Πόρτο και ο...

Κοροναϊός : Δεν κλείνουν μπαρ και εστιατόρια στη Ρωσία

Οι αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να απαγορεύσουν τη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων από τις...

Χανιά : Θρίλερ με τη στραγγαλισμένη γυναίκα και τον νεκρό σύντροφό της

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες από τις αστυνομικές Αρχές των Χανίων για την εξιχνίαση της υπόθεσης των δολοφονιών μίας...

Απόψε γιορτάζει ο Θρύλος, ο Πειραιάς, η Ελλάδα

Και όταν το βράδυ κοιτάξεις τον ουρανό από το Πασαλιμάνι: Δεν θα είναι μόνο τα χρώματα από τα βεγγαλικά,...

Μπαράζ καταλήψεων στα σχολεία με αίτημα λιγότερους μαθητές ανά αίθουσα

Το κουδούνι έχει μόλις χτυπήσει και οι μαθητές με μάσκες, όπως επιβάλλουν τα μέτρα κατά του κοροναϊού θα τρέξουν...

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Πόρτο ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ακόμα μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για τον Ολυμπιακό απόψε....

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς