Ελλάδα Eurostat: Περισσότεροι οι άνδρες αυτοαπασχολούμενοι στην ΕΕ

Eurostat: Περισσότεροι οι άνδρες αυτοαπασχολούμενοι στην ΕΕ

-

Η αυτοαπασχόληση είναι μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το χάσμα διευρύνεται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Μάλιστα η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ στην οποία καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως ποσοστό αυτοαπσχολούμενων μεταξύ του συνόλου των μισθωτών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το τρίτο τρίμηνο του 2022, το 16,1% των μισθωτών ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι ποσοστού 9,4% των γυναικών.

Κατά το ίδιο διάστημα, το χάσμα μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων μεταξύ των φύλων στις ηλικίες 15-64 ετών ήταν μεγαλύτερο μεταξύ των εργαζομένων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (8,4 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενο από άτομα με μεσαίο μορφωτικό επίπεδο (7,2 μονάδες) ή υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (5,8 ποσοστιαίες μονάδες).

Αυτή η διαφορά ανάμεσα σε αυτοαπασχολούμενους άνδρες και γυναίκες αυξανόταν με την ηλικία, με διαφορά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες στα άτομα ηλικίας 25-49 ετών, η οποία αυξανόταν σε 9,9 ποσοστιαίες μονάδες για τα άτομα ηλικίας 50-64 ετών.

Ακόμη, το 21,3% των εργαζομένων ανδρών ηλικίας 50-64 ετών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι 14,9% των ανδρών ηλικίας 25-49 ετών. Μεταξύ των εργαζομένων γυναικών ηλικίας 50-64 ετών, το 11,3% ήταν αυτοαπασχολούμενες, έναντι 9,2% για τις γυναίκες ηλικίας 25-49 ετών.

Με βάση το μορφωτικό επίπεδο, το χάσμα των φύλων για τους αυτοαπασχολούμενους ήταν μεγαλύτερο (12,4 ποσοστιαίες μονάδες) στην ομάδα ηλικίας 50-64 ετών με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, όπου το 23,9% των απασχολουμένων ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι έναντι 11,5% των γυναικών.

Η διαφορά στα ποσοστά αυτοαπασχόλησης των δύο φύλων ήταν μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 25-49 ετών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο (4,3 ποσοστιαίες μονάδες): 14,2% των απασχολουμένων ανδρών ήταν αυτοαπασχολούμενοι, έναντι 9,9% των γυναικών.

Το μεγαλύτερο χάσμα στην Ελλάδα

Σε επίπεδο χώρας, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων στην αυτοαπασχόληση το τρίτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν στην Ελλάδα (12,2 ποσοστιαίες μονάδες), στη Σλοβακία (11,3 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Μάλτα (10,6 εκατοστιαίες μονάδες), όλες με τιμές πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντίθετα, οι μικρότερες διαφορές καταγράφηκαν στην Κύπρο (1,4 π.μ.), στο Λουξεμβούργο (2,2 π.μ.) και στη Λιθουανία (3,7 π.μ.).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

«Δεν ήταν φυσική καταστροφή» – «Καταπέλτης» ο πραγματογνώμονας στη δική για το Μάτι

«Η φωτιά στο Μάτι δεν είναι φυσική καταστροφή. Για εμένα υπήρχε χρόνος οι κάτοικοι να απομακρυνθούν. Το ότι ήταν...

Σε λειτουργία το «Panic Button» κατά της ενδοοικογενειακής βίας, σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε από την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 η λειτουργία του προγράμματος “Panic Button” (κουμπί πανικού) σε Αττική και Θεσσαλονίκη,...

Έρευνα της Αστυνομίας για τις συνθήκες του δυστυχήματος με θύμα τον Διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ

Ενδελεχής έρευνα για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος στο Λαγονήσι με θύμα τον Διευθυντή Κυκλοφορίας...

Αδίστακτοι κακοποιοί εισέβαλαν και λήστεψαν μητέρα και κόρη

Τον απόλυτο τρόμο στα χέρια αδίστακτων ληστών βίωσαν μητέρα με την κόρη της το βράδυ της Κυριακής μέσα στο...

Το νέο σκίτσο του Αρκά για τον κοροναϊό και την ανθρώπινη βλακεία

Με ένα αιχμηρό σκίτσο σχολίασε για μία ακόμη φορά ο Αρκάς τις εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, το ζήτημα...

Ερντογάν: Στον Μπάιντεν θα πω πώς έπεισα τον Πούτιν

Την αναβάθμιση του ρόλου της στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα θέλει να πετύχει η Τουρκία, μέσα από τη διαμεσολάβηση της...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς