Επιστήμη & Τεχνολογία Έρευνα: Κι όμως ο κοροναϊός χτυπά τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Έρευνα: Κι όμως ο κοροναϊός χτυπά τον ανθρώπινο εγκέφαλο

-

Ολο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με τις παρενέργειες που προκαλεί ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικότερα σύμφωνα με νέα έρευνα υπάρχουν αναφορές για ασθένειες του εγκεφάλου που εμφανίζονται σε άτομα που έχουν περάσει τον κοροναϊό.

Οι ασθένειες αυτές μάλιστα έχουν εμφανιστεί σε διαφορετικές φάσεις, όπως σε ασθενείς που έχουν νοσήσει ήπια, σε ασθενείς που πέρασαν βαριά την νόσο, αλλά και σε όσους βρίσκονταν στο στάδιο της ανάρρωσης.

Σύμφωνα με τον νευρολόγο και επίτιμο αναπληρωτή καθηγητής Νευρολογίας, Μίκαελ Ζάντι,  οι εγκεφαλικές παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι συνέπειες των παρενεργειών του κοροναϊού στον εγκέφαλο θα φανούν μακροπρόθεσμα.

Τα παρακάτω ευρήματα εγείρουν ένα σημαντικό ερώτημα.

Σχετίζεται ο κοροναϊός με κάποια εγκεφαλική ασθένεια;

Σχετίζεται η πανδημία του κοροναϊού με μία άλλη πανδημία σχετική με κάποια εγκεφαλική ασθένεια, με τον ίδιο μάλιστα τρόπο που η πανδημία της γρίπης του 1918 συνδέθηκε (κάπως αβέβαια) με την επιδημία της εγκεφαλίτιδας lethargica (ασθένεια ύπνου) που κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1930;

Στη παρούσα φάση, είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο – αλλά τουλάχιστον μέχρι στιγμής γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του ιού στον εγκέφαλο.

Τι συμβαίνει στο μυαλό των ανθρώπων που έχουν κοροναϊό;

Πρώτον, ορισμένα άτομα με COVID-19 διακατέχονται από συγκεχυμένες σκέψεις και αποπροσανατολίζονται εύκολα. Ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν κρατάει πολύ. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ντελίριου που προκαλείται από το COVID-19 καθώς κι εάν ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα μακροχρόνιας μνήμης ή ακόμη και άνοια σε μερικούς ανθρώπους.

Ο ιός έχει επίσης τη δυνατότητα να μολύνει άμεσα τον εγκέφαλο. Ωστόσο οι επιπτώσεις αυτές δεν προέρχονται απευθείας από τον κοροναϊό.

Για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει κατάλληλα τον ιό, αλλά μπορεί να αρχίσει να επιτίθεται και στα δικά μας κύτταρα – συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων και των νεύρων μας.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στις ενέργειες των ανοσοκυττάρων και των αντισωμάτων μέσω ενός φλεγμονώδους μηχανισμού γνωστού ως «καταιγίδας κυτοκίνης» ή μέσω μηχανισμών που δεν έχουμε ακόμη καταλάβει.

Υπάρχουν επίσης ασθενείς με COVID-19 που έχουν ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς εμφανίζουν βέβαια μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου (έχουν για παράδειγμα υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή παχυσαρκία).

Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα γίνεται γρήγορα παχύρρευστο στους ασθενείς με  COVID-19.

Σε αυτούς τους ασθενείς, υπήρχαν πολλαπλοί θρόμβοι αίματος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν το αίμα στον εγκέφαλο.

Σε άλλη περίπτωση έχει παρατηρηθεί εγκεφαλική αιμορραγία λόγω εξασθενημένων αιμοφόρων αγγείων, ίσως και φλεγμονή από τις επιπτώσεις του ιού.

Αναπάντητα ερωτήματα

Όταν η μόλυνση με τον κοροναϊό σχετίζεται με φλεγμονή ή βλάβη στα ίδια τα νευρικά άκρα, τα άτομα μπορεί να αισθάνονται έντονο μούδιασμα, καθώς και αδυναμία και παράλυση.

Συχνά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτές είναι οι επιπτώσεις μιας κρίσιμης ασθένειας στα ίδια τα νεύρα ή εάν υπάρχει εμπλοκή εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης.

Όλες αυτές οι επιδράσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν κάποια μακροχρόνια βλάβη στον ασθενή.

Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στα νευρικά συστήματα των ανθρώπων ώστε οι ειδικοί να μπορέσουν να προβλέψουν με ακρίβεια τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Λίφτινγκ για το Σπίτι του Λαού στον Περισσό

Εκπέμπει εκείνη την αύρα συνωμοτικότητας και περιφρουρημένων μυστικών που όλα τα κτίρια των Κομμουνιστικών Κομμάτων ανά τον 20ό αιώνα...

Μονή Πετράκη: Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η ΠτΔ για το πρωτοφανές περιστατικό

«Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος με ενημέρωσε για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη του Συνοδικού...

Ανδρέας Παπανδρέου: Πρωταγωνιστής 25 χρόνια μετά

Εχουν περάσει ακριβώς 25 χρόνια από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε την τελευταία του πνοή. Κι όμως, τον...

Ετσι έγινε η πρωτοφανής επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες

Ένα πρωτόγνωρο στα χρονικά περιστατικό σημειώθηκε στην Μονή Πετράκη το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ένας ιερέας επιτέθηκε με καυστικό υγρό– το πιθανότερο...

Πρόκληση από τον Ερντογάν: Η Αγία Σοφία είναι το στέμμα του 2020

Με αναφορά στην Αγία Σοφία ξεκίνησε την χρονιά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν, ο οποίος έκανε την πρώτη...

Lockdown: Ξεχύθηκαν και πάλι στις παραλίες οι πολίτες – Ανάγκη για ανάσα

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και με δεδομένη την ανάγκη για μια… ανάσα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, οι...

Πρέπει να διαβάσετε

Λίφτινγκ για το Σπίτι του Λαού στον Περισσό

Εκπέμπει εκείνη την αύρα συνωμοτικότητας και περιφρουρημένων μυστικών που...

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς