Ελλάδα Ερχεται «πακέτο» τριών «Εξοικονομώ» 4,2 δισ. ευρώ

Ερχεται «πακέτο» τριών «Εξοικονομώ» 4,2 δισ. ευρώ

-

Τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με επιδοτήσεις της τάξης των 4,2 δις. ευρώ δεσπόζουν στο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά την «πράσινη» οικονομία και την καθαρή ενέργεια.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι πόροι που δεσμεύει ο συγκεκριμένος τομέας των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανέρχεται περίπου στα 5,5 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 4,2 δις. αφορούν σε ενισχύσεις «Εξοικονομώ». Σύμφωνα δε, με τις εκτιμήσεις τα 5,5 δις. ευρώ μπορούν με μόχλευση και χρηματοδότηση από τους επενδυτές και τις τράπεζες να κινητοποιήσουν κεφάλαια για επενδύσεις ύψους 10 δις. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα και κατά τις πηγές, τα 3 δις. ευρώ έχουν να κάνουν με τη συνέχιση του δημοφιλούς προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» δηλαδή περιλαμβάνει ενισχύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο νέος κύκλος θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα περιλαμβάνει πια συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης, όπως οι «βαθμοημέρες», δηλαδή οι περιοχές με ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, η παλαιότητα των κατοικιών, τα εισοδηματικά όρια και ο βαθμός της ενεργειακής απόδοσης.

Στο 1 δις. ευρώ ανέρχεται το πακέτο του «Εξοικονομώ» για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιδοτηθούν επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού (μικρά καταλύματα) αλλά και ενεργειακής εντάσεως προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας από μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές.

Επίσης, με επιπλέον 200 εκ. ευρώ θα προικοδοτηθεί το «Ηλέκτρα» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων.

Καθαρή ενέργεια

Από το σκέλος της «καθαρής» ενέργειας του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν με 350 εκ. ευρώ και παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη θωράκιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου) προγραμματίζει επενδύσεις για την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με έξυπνα συστήματα καταμέτρησης. Περίπου 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές θα αποκτήσουν «ευφυή» συστήματα τα οποία θα καταγράφουν και θα μεταδίδουν στον ΔΕΔΔΗΕ την πραγματική κατανάλωση ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό ο Διαχειριστής θα είναι εύκολο να εντοπίζει περιπτώσεις ρευματοκλοπών αλλά και βλαβών στο δίκτυο, ενώ την ίδια στιγμή οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να προσφέρουν στον κάθε καταναλωτή εξατομικευμένα προϊόντα ρεύματος.

Από το σκέλος της καθαρής ενέργειας, δεν λείπουν και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αναγκαία για την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει κονδύλια της τάξης των 400 εκ. ευρώ για αυτό το σκοπό.

Εκτός Ταμείου έμειναν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων, χωρίς, όμως, όπως διαβεβαιώνουν πηγές, τα έργα αυτά να αντιμετωπίζουν προβλήματα υλοποίησης. Λόγω των σταθερών και υψηλών αποδόσεων που προσφέρουν στον ΑΔΜΗΕ, τα συγκεκριμένα έργα είναι πολύ εύκολο να χρηματοδοτηθούν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το ίδιο ισχύει και για το έργο του ΔΕΣΦΑ που είναι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Copernicus – Ο φετινός ήταν ο τρίτος θερμότερος Ιούλιος στα χρονικά

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ένας από τους πιο ζεστούς στα χρονικά, πίσω μόνο από το 2019 και το 2016,...

Πύρινη κόλαση στην Εύβοια – Τρία τα μέτωπα, μάχη για να σωθούν Κεχριές και Δάφνη

Δραματική είναι η κατάσταση στην Εύβοια για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, όπου η μεγάλη μάχη με τη φωτιά δίνεται σε...

Φωτιές – Στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας μεταβαίνει ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις πληγείσες, από την πυρκαγιά, περιοχές της Ηλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου...

Συντετριμμένος ο Χρήστος Βολικάκης – «Ζητώ συγγνώμη, δεν ξέρω εάν θα συνεχίσω την ποδηλασία»

Η προσπάθεια του Χρήστου Βολικάκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ολοκληρώθηκε με μία εμφάνιση που δεν ήταν αντιπροσωπευτική της...

Χατζηδάκης: Προσωρινή σύνταξη σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης

Για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την πανδημία του κοροναϊού, αλλά και...

Κρίση και στην ελληνική οινοπαραγωγή – Για πρώτη φορά κάτω από τα 2 εκατ. χιλιόλιτρα

Σημαντική μείωση που θα φτάσει το 17,53% προβλέπεται για την ελληνική οινοπαραγωγή για την αμπελοοινική περίοδο 1/8/2020 έως 31/7/2021...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς