Κόσμος Εποχή Μπάιντεν σε μια διαφορετική Αμερική

Εποχή Μπάιντεν σε μια διαφορετική Αμερική

-

Υπό τη «σκιά» της πανδημίας, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας το τέλος μιας από τις πιο ταραχώδεις προεδρίες στην ιστορία της χώρας και δίνοντας το έναυσμα για επαναπροσδιορισμό και αναβάθμιση της θέσης της Αμερικής στο γεωπολιτικό σκηνικό και το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Ο δρόμος μέχρι τη σημερινή ορκωμοσία σίγουρα δεν ήταν εύκολος, και σίγουρα ήταν διαφορετικός. Σήμερα η αμερικανική κοινωνία είναι πιο πολωμένη από ποτέ, με τον νέο πρόεδρο να έχει δεσμευτεί επανειλημμένως –όπως και στην πρώτη ομιλία του– ότι θα εργαστεί ώστε να αποκαταστήσει την «ενότητα» στη διχασμένη κοινωνία.

Ηταν μια τετραετία κατά την οποία κυριάρχησαν η πολιτική πόλωση, η μισαλλοδοξία και δυστυχώς η συνωμοσιολογία, τέσσερα χρόνια στα οποία ο ισχυρότερος άνθρωπος του πλανήτη χάιδευε και καλλιεργούσε τα ταπεινότερα ένστικτα του κόσμου, μια περίοδος από τις πιο σκοτεινές στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία. Σ’ αυτή την περίοδο ο Μπάιντεν καλείται να βάλει τέλος, σηκώνοντας μάλιστα τα μανίκια από την πρώτη ημέρα, καθώς -όπως ο ίδιος δήλωσε- «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

«Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, μα ενός σκοπού – του σκοπού της Δημοκρατίας» είπε ο Μπάιντεν λίγο μετά την -διαφορετική λόγω της πανδημίας- ορκωμοσία του. «Ο λαός, η θέληση του λαού, εισακούστηκε». «Μάθαμε και πάλι ότι η Δημοκρατία είναι πολύτιμη» πρόσθεσε.

«Η Δημοκρατία επικράτησε» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «θα αγωνιστώ το ίδιο σκληρά για αυτούς που δεν με υποστήριξαν, όσο και για αυτούς που με υποστήριξαν».

«Γέφυρες» στην αμερικανική κοινωνία

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, επιχείρησε να ρίξει γέφυρες στην αμερικανική κοινωνία. «Όλη μου η ψυχή είναι σε αυτό το σκοπό» τόνισε αναφερόμενος στην προσπάθεια να ενώσει και πάλι τη χώρα, σημείωσε εμφατικά ότι «κάθε διαφωνία δεν πρέπει να είναι αιτία πολέμου», καλώντας τους πολίτες σε καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού.

«Γνωρίζω ότι οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και πραγματικές. Γνωρίζω όμως ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. Η ιστορία μας είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στο αμερικανικό ιδανικό, ότι όλοι έχουμε γεννηθεί ίσοι και την σκληρή, άσχημη πραγματικότητα του ρατσισμού, του φόβου και της δαιμονοποίησης που μας διχάζει» πρόσθεσε.

Δεσμεύτηκε, δε, να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Ο πρώτος πολίτης της Αμερικής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μπορούμε να αλλάξουμε μαζί αυτή τη χώρα. Να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη», τονίζοντας πως «η ενότητα είναι η λύση» γιατί «έτσι μόνο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα». Και κάλεσε τους συμπολίτες του «να ξανακάνουμε την Αμερική την ηγέτιδα δύναμη του κόσμου» θέτοντας την «ενότητα» ως «το κλειδί» της επιτυχίας.

«Θα πολεμήσω για όλους. Είτε με ψήφισαν, είτε όχι. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Όλα μπορούν να καλυτερεύσουν. Με ενότητα και αλήθεια, όλα θα πάνε καλύτερα. Όλα μπορούν να αλλάξουν» είπε.

Ο «επικίνδυνος χειμώνας»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για «ιστορικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα, κάνοντας αναφορά στην πανδημία.

Ο κοροναϊός «ακολουθεί σιωπηλά τη χώρα» είπε και μέχρι τώρα έχει προκαλέσει περισσότερα θύματα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θα προχωρήσουμε γρήγορα και με την αίσθηση του επειγόντως. Εχουμε πολλά να κάνουμε αυτό το χειμώνα του κινδύνου» ανέφερε.

Το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του για να στείλει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο.

«Η Αμερική δοκιμάστηκε και βγήκαμε πιο δυνατή» είπε και ανέφερε πως θα σκύψει πάνω στις συμμαχίες με τις υπόλοιπες χώρες προσδοκώντας σε μια καλύτερη συνεργασία προαναγγέλλοντας μια αλλαγή «στις πολιτικές απομόνωσης» που εφάρμοσε ο προκάτοχός του. «Θα είμαστε ένας ισχυρός και αξιόπιστος συνεταίρος για την ειρήνη, την πρόοδο και την ασφάλεια» τόνισε.

Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν το Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει σειρά διαταγμάτων με πρώτο εκείνο που θα ρυθμίζει την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Άλλη ρύθμιση είναι η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες πολλών, στην πλειονότητά τους μουσουλμανικών, χωρών, που είχε υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκδώσει διάταγμα καθιστώντας υποχρεωτική της χρήση της μάσκας στους χώρους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους σε όλες τις Πολιτείες, καθώς και στις μετακινήσεις μεταξύ Πολιτειών.

Η τελετή της ορκωμοσίας

Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε μπροστά σε ένα Καπιτώλιο με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπου είχε λάβει χώρα εισβολή οπαδών του Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες, κατόπιν ισχυρισμών του περί νοθείας. Χιλιάδες στρατιώτες της Εθνοφρουράς κλήθηκαν στην πόλη μετά από την εισβολή, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς, ενώ αυστηρά ήταν τα μέτρα που υπήρχαν λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

«Βρισκόμαστε εδώ, μερικές ημέρες αφού ένας εξεγερμένος όχλος θεώρησε πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει βία για να σιγάσει τη θέληση του λαού, να σταματήσει τη λειτουργία της δημοκρατίας μας, να μας διώξει από αυτό το ιερό έδαφος» είπε ο Μπάιντεν. «Δεν συνέβη αυτό, δεν θα συμβεί ποτέ. Όχι σήμερα, όχι αύριο, ποτέ».

Με το χέρι σε μια Βίβλο που ανήκει στην οικογένειά του εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ο Μπάιντεν ορκίστηκε να τηρεί και προστατεύει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. «Η Αμερική δοκιμάστηκε εκ νέου και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση» είπε, υιοθετώντας συμφιλιωτικό τόνο και ζητώντας από τους Αμερικανούς που δεν τον ψήφισαν να του δώσουν την ευκαιρία να γίνει και δικός τους πρόεδρος.

Μαζί του ορκίστηκε η Καμάλα Χάρις, η οποία αποτελεί την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς και την πρώτη αντιπρόεδρο που είναι Αφροαμερικανίδα και ασιατικής καταγωγής.

Στην τελετή παρέστησαν ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, καθώς και οι πρώην πρόεδροι Ομπάμα, Κλίντον και Μπους, με την Lady Gaga να ψάλλει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, ενώ και την Τζένιφερ Λόπεζ να τραγουδά προς τιμήν του νέου προέδρου.

Η τελετή της ορκωμοσίας πάντως «στιγματίστηκε» από την απουσία του Ντόναλντ Τραμπ -έσπασε μια παράδοση που μετρά πάνω από ένα αιώνα- ο οποίος αρνήθηκε να παρευρεθεί. Αντ’ αυτού, αποχώρησε από το πρωί από τον Λευκό Οίκο, εκφωνώντας στη συνέχεια ομιλία στη Βάση Άντριους, τονίζοντας: «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tanea.gr

Τελευταία νέα

Τροχαίο: Σφοδρή σύγκρουση στην Κατεχάκη – Πέντε τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σοβαρά

Σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής στη Λεωφόρο Κατεχάκη, όταν δύο οχήματα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά με αποτέλεσμα τον...

Μαρινάκειον Μέλαθρον: Εγκαίνια για το νέο Διοικητικό Κέντρο της Μητρόπολης Πειραιά

«Η καρδιά της Μητροπόλεως θα χτυπά πλέον στο κέντρο, στο λιμάνι, όπου βρίσκονται και οι υπόλοιπες υπηρεσίες», δήλωσε στην...

Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.  Εντός του...

Λέκκας: Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα ενεργοποιηθούν ξανά οι Αλκυονίδες

Για τους συνεχείς σεισμούς στην Εύβοια, αλλά και τον κίνδυνο νέας πτώσης βράχων στην Κακιά Σκάλα μίλησε ο πρόεδρος...

Κιβωτός του Κόσμου: «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

Για «άδικες» κατηγορίες κάνουν λόγο ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, ενώ τονίζουν ότι όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία...

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω διαδικτύου

Με την κόρη του Δάφνη στο πλευρό του ο πρωθυπουργός άκουσε τα παραδοσιακά Κάλαντα Χριστουγέννων, μέσω διαδικτύου. Τα κάλαντα έψαλλαν...

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ
Συνιστάται σε εσάς