Έχει γίνει συνήθειά μας να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με έναν προσωπικό «μικρόκοσμο» και να παραβλέπουμε ότι η ζωή αναβλάστησε γύρω μας. Αυτή η ζωή κυριαρχεί, από τα κύτταρα του εγκεφάλου μας μέχρι και τα φύλλα ενός φυτού κάνναβης, τα οποία είναι φτιαγμένα από μια συμπαγή συστάδα κυττάρων που αγνοούμε τη δική τους ζωτική ενέργεια.
Ο φωτογραφικός φακός έχει αποτυπώσει αυτόν τον αόρατο μικρόκοσμο και μας παρέχει μοναδικές εικόνες που αποκαλύπτουν πώς φαίνεται η ζωή σε μικροσκοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του 50ου διαγωνισμού φωτομικρογραφίας Nikon Small World, 20 φωτογραφίες ξεχωρίστηκαν ανάμεσα σε 2.100 συμμετοχές. Αυτές οι εικόνες αποδεικνύουν την τεχνική ικανότητα των φωτογράφων να αποτυπώνουν τις πιο λεπτομερείς πτυχές της μικρής κλίμακας με απαράμιλλη καθαρότητα.
«Ορισμένες φορές, παραβλέπουμε τις μικρές λεπτομέρειες του κόσμου γύρω μας», δήλωσε ο Έρικ Φλέμ, διευθυντής επικοινωνιών στην Nikon Instruments. «Το Nikon Small World μας υπενθυμίζει να κάνουμε μια παύση και να εκτιμήσουμε τη δύναμη και την ομορφιά των μικρών πραγμάτων, και να καλλιεργήσουμε μια βαθύτερη περιέργεια για την εξερεύνηση του κόσμου».
Η πρώτη θέση στον διαγωνισμό απονεμήθηκε στους ερευνητές Μπρούνο Σιστέρνα και Έρικ Βιτριόλ από το Πανεπιστήμιο Augusta στην Τζόρτζια, για την φωτογραφία τους που απεικονίζει κύτταρα όγκου εγκεφάλου ποντικού. Η εικόνα τους αναδεικνύει πώς οι διαταραχές στον κυτταρικό σκελετό σχετίζονται με εκφυλιστικές νόσους, όπως η άνοια.
Ο αστρονόμος Μάρσελ Κλέμενς, που μετέτρεψε την αγάπη του για την επιστήμη σε φωτογραφία, κατέκτησε τη δεύτερη θέση με την εικόνα του που δείχνει ένα ηλεκτρικό τόξο μεταξύ μιας καρφίτσας και ενός καλωδίου. Την τρίτη θέση πήρε ο φωτογράφος Κρις Ρομέιν που εστίασε σε ένα φύλλο φυτού κάνναβης.
Πηγή: tanea.gr