Πριν από τρία και πλέον δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας υπήρξε θεατής ενός κοσμικού γεγονότος που άλλαξε την εξέλιξή του. Ένας αστεροειδής, με διάμετρο 37-58 χιλιομέτρων και μάζα 50 έως 200 φορές μεγαλύτερη από το αντικείμενο που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, χτύπησε τη Γη. Η πρόσκρουση αυτή παρατηρήθηκε σε μια εποχή που η Γη ήταν γεμάτη από βακτήρια και αρχαιοβακτήρια και δεν είχε ίχνος οξυγόνου στην ατμόσφαιρά της.
Κατά τη διάρκεια του Αρχαιοζωικού Αιώνα, το Ηλιακό Σύστημα ήταν γεμάτο από έντονη δραστηριότητα. Εδώ και περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, η Γη δέχτηκε συχνές επιθέσεις από αστεροειδείς, υπολείμματα του σχηματισμού των πλανητών. Ο αστεροειδής S2 εξελίχθηκε σε έναν καταστροφικό παράγοντα, προκαλώντας εκτενείς αλλαγές. Ίχνη της πρόσκρουσης, που χρονολογούνται στα 3,2 με 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, βρέθηκαν στη Νότια Αφρική, στη περιοχή Μπάρμπερτον Γκρίνστοουν Μπελτ.
Η πρόσκρουση αυτή προκάλεσε τη βράση των ωκεανών και την εκτίναξη υλικών στην ατμόσφαιρα, σκοτεινιάζοντας τον ουρανό. Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε και οι δονήσεις του υπεδάφους προκάλεσαν τσουνάμι που σάρωσαν τον πλανήτη, αλλάζοντας τη γεωγραφία και την επιφάνειά του. Σύμφωνα με τη Νάντια Ντράμπον, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το σύννεφο των πετρωμάτων και της σκόνης που εκτινάχθηκε είχε μια καταλυτική επίδραση στον πλανήτη.
Εντούτοις, οι συνέπειες της πρόσκρουσης δεν ήταν μόνο καταστροφικές. Ο αστεροειδής S2, αν και επώδυνος, περιείχε άνθρακα και φώσφορο, κρίσιμα στοιχεία για τη ζωή. Η αναταραχή του ωκεανού, από το τσουνάμι, προμήθευσε οξυγόνο και σίδηρο στην επιφάνεια, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την βιώσιμη ανάπτυξη μικροβίων. Η ζωή, που είχε πληγεί από τη θερμότητα και το σκοτάδι, κατάφερε τελικά να βρει νέα οδό εξέλιξης και προσαρμογής.
Η πρόσκρουση του S2 είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Γης, όχι μόνο γιατί άλλαξε τη φυσιογνωμία του πλανήτη, αλλά και γιατί προσέφερε νέες δυνατότητες στην αναγέννηση της ζωής. Η επιβίωση ευνοήθηκε από τις συνθήκες που προήλθαν από την καταστροφή. Πηγή: tanea.gr