Ενώ η τηλεργασία, ακόμη και σε υβριδική μορφή, συνεχίζει να είναι παρούσα παρά την ολοκλήρωση των lockdowns λόγω της πανδημίας, έχει προκαλέσει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από προκλήσεις, με μία από τις πιο γνωστές να είναι η κόπωση που προκαλείται από τις εικονικές συναντήσεις.
Μια νέα μελέτη προσφέρει λύσεις σε αυτό το ζήτημα, υποδεικνύοντας ότι η επιλογή του κατάλληλου φόντου κατά τη διάρκεια των εικονικών συναντήσεων μπορεί να μειώσει την «κόπωση των τηλεδιασκέψεων». Αυτή η κόπωση περιλαμβάνει σωματική, γνωστική και συναισθηματική κουραστική κατάσταση.
Ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, μέσω της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology, εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στους φόντους και την κόπωση αυτή. Συγκέντρωσαν 610 συμμετέχοντες ηλικίας 22 έως 76 ετών, οι οποίοι εργάζονταν από το σπίτι περίπου τρεις ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστώσουν την επιλογή φόντου που προτίμησαν—είτε αυτό ήταν στατική εικόνα, θολή εικόνα, βίντεο ή καθόλου εικονικό φόντο.
Η μελέτη εκτίμησε τα επίπεδα προφανούς κόπωσης χρησιμοποιώντας μια κλίμακα πέντε σημείων, η οποία περιλάμβανε διάφορους τύπους κόπωσης. Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν φόντο βίντεο εμφάνισαν τα υψηλότερα επίπεδα κόπωσης, ενώ αυτοί με θολό φόντο παρουσίασαν επίσης αυξημένα επίπεδα σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποίησαν στατικές εικόνες. Ο Heng Zhang, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Nanyang Technological University, σημειώνει ότι ο εγκέφαλος αντιδρά αυτόματα σε νέες πληροφορίες, γεγονός που οδηγεί σε γνωστική πίεση και άρα σε κόπωση.
Η μελέτη δείχνει ότι τα φόντα με θέμα τη φύση σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης. Αντίθετα, άλλοι τύποι φόντων, όπως οι δημόσιοι χώροι, μπορεί να εκθέσουν τους συμμετέχοντες σε μεγαλύτερη πίεση αυτοπαρουσίασης, αυξάνοντας πληροφορίες και αντίκτυπο στην κόπωση.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι κατά τις εικονικές συναντήσεις, η χρήση εικόνας που απεικονίζει τη φύση μπορεί να είναι η πιο ευνοϊκή επιλογή, ιδίως για όσους εργάζονται από το σπίτι και συμμετέχουν συχνά σε βιντεοκλήσεις. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν την κόπωση περιλαμβάνουν:
– Υπερβολική οπτική επαφή: Η συνεχής παρακολούθηση των άλλων συμμετεχόντων στις βιντεοκλήσεις μπορεί να αυξήσει τη γνωστική πίεση.
– Αυξημένο γνωστικό φορτίο: Η περιορισμένη οπτική επικοινωνία, όπου οι συμμετέχοντες βλέπουν μόνο τα πρόσωπα των συνομιλητών, μπορεί να απαιτεί και περισσότερη ενέργεια στην εκφραστικότητα.
– Περιορισμένη κινητικότητα: Η фиксότητα μπροστά στην κάμερα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επικοινωνία.
Πηγή: tanea.gr